Єврофутбол: "МанСіті" і "Ліверпуль" пропускають "Арсенал", "Жирона" – "Реал

Єврофутбол: "МанСіті" і "Ліверпуль" пропускають "Арсенал", "Жирона" – "Реал
У чемпіонатах Англії та Іспанії змінилися лідери, в Німеччині та Італі все без змін

Черговий тур провідних європейських національних футбольних ліг не обійшовся без грандіозних змін у турнірних таблицях. Так, в Англії "Манчестер Сіті" і "Ліверпуль" зіграли внічию, пропустивши вперед у турнірній таблиці лондонський "Арсенал", який обіграв середняка, а в Іспанії "Жирона" втратила не лише лідера атак українського легіонера Артема Довбика, а й лідерство в турнірній таблиці, не зумівши обіграти "Атлетик" з Більбао.

Своєю чергою, "Баєр" і "Баварія" здобули синхронні перемоги і залишилися "при своїх" у турнірній таблиці чемпіонату Німеччини, а в Італії "Інтер" і "Ювентус" зіграли внічию в очному матчі в Турині, дозволивши "Мілану" і "Наполі" скоротити відставання в турнірній таблиці.

Гвардіола залишився без перемоги над "Ліверпулем" 

Після нічиєї проти "Челсі" "Манчестер Сіті" вдруге поспіль втратив очки – цього разу в грі із суперником із так званої "великої шістки". "Ліверпуль" зміг набрати один бал на "Етіхаді" і зберегти щільне розташування команд на вершині турнірної таблиці АПЛ. Внаслідок чого, і "містяни", і "червоні" могли бути зміщені кимось із конкурентів.

Гра в Манчестері вийшла напруженою, хоч і не рясніла гольовими моментами. "Ліверпуль" нервово проводив дебют, і це закінчилося голом Голанна. Після чого "МанСіті" вирішив пограти більше на контратаках, стримуючи пресинг "Ліверпуля". Довго ця схема виявлялася цілком успішною. Однак мінімальна різниця в рахунку залишала шанс гостям, і вони на 80-й хвилині відновили рівновагу. Наприкінці поєдинку активнішими були господарі, але сил на повернення переваги в них уже не залишалося. Весь матч вони провели без замін.

Нічиєю в Манчестері сповна скористався "Арсенал", який у Брентфорді був сильнішим за місцевого опонента-середняка турнірної таблиці. При цьому, з неймовірними труднощами "Арсенал" здобув цю гостьову перемогу.

З найперших хвилин "каноніри" пішли вперед, але в дебюті нічого створити не зуміли. Ба більше, господарі незабаром могли вийти вперед, проте Райс підстрахував Ремсдейла, який зробив помилку на рівному місці, і заблокував удар Мбемо на "стрічці". Потім протягом довгого часу моментів майже не виникало, але незадовго до перерви "Арсенал" трохи додав. Спочатку Флеккен врятував команду після не найлегшого удару Жезуса, а через хвилину гості все-таки забили, але Троссар зробив це з офсайда.

У другому таймі гострота біля воріт Флеккена зникла практично повністю. "Брентфорд" відносно спокійно тримав нульову нічию, а ближче до кінцівки знову пробачив гостям – вдруге в матчі. Два шикарні шанси мав Мопе, але м'яч після удару Ніла вибив український легіонер канонірів Зінченко, а слідом форвард чомусь пробив у бік від створу із забійної позиції після прострілу. Здавалося, все так і закінчиться нульовою нічиєю, але під завісу основного часу "Арсенал" зумів забити в одній з атак. Сака отримав м'яч на правому фланзі та навісив до дальнього краю воротарського, де відмінно відкрився Гаверц, який забив м'яч головою в ближній кут. Відстояти переможний рахунок було справою техніки, що "Арсенал" і зробив, (1:0), вийшовши на перше місце, на якому за підсумками туру "каноніри" і залишилися.

Ще одним вартим уваги матчем було протистояння "Ньюкасла" і "Челсі", але "сині" протрималися на полі "сорок" лише перший тайм – 1:1, а другий повністю програли – 1:4. Михайло Мудрик вийшов на поле на 69–й хвилині за рахунку 1:3 і вплинути на гру ніяк не зміг.

У турнірній таблиці в "Арсеналу" – 30 очок, "МанСіті" – 29, "Ліверпуля" і "Астон Вілли" – по 28.

АПЛ, 13-й тур

"Манчестер Сіті" – "Ліверпуль" – 1:1 (1:0)

"Лутон Таун" – "Кристал Пелас" – 2:1 (0:0)

"Бернлі" – "Вест Гем" – 1:2 (0:0)

"Ноттінгем Форест" – "Брайтон" – 2:3 (1:2)

"Ньюкасл" – "Челсі" – 4:1 (1:1)

"Шеффілд Юнайтед" – "Борнмут" – 1:3 (0:2)

"Брентфорд" – "Арсенал" – 0:1 (0:0)

"Тоттенгем" – "Астон Вілла" – 1:2 (1:1)

"Евертон" – "Манчестер Юнайтед" – 0:3 (0:1)

"Фулгем" – "Вулверхемптон" – 3:2 (1:1)

 

"Баєр" і "Баварія" залишаються при своїх

А ось 12-й тур німецької Бундесліги не підніс сенсацій у плані зміни місць команд на вершині таблиці. І "Баєр" (Леверкузен), і "Баварія" (Мюнхен) свої ігри виграли. І гранд німецького футболу, який виграв 11 титулів чемпіона Бундесліги поспіль, як і раніше, не на вершині.

"Баварія" відкривала тур матчем із "Кельном" у Кельні в п'ятницю ввечері.  Чемпіон очікувано обіграв аутсайдера, хоча багато хто очікував, що зробить це "Баварія" з більш переконливим рахунком. Стартовий відрізок гри підтверджував ці припущення – до середини тайму Кейн відкрив рахунок на добиванні після блокованого захисником у порожніх воротах удару Шупо-Мотінга, а окрім гола мюнхенці мали ще три небезпечні моменти. Продовжили створювати їх і після забитого м'яча. Шупо-Мотінг із Сане проґавили по виходу сам на сам. Поступово гра трохи заспокоїлася, і вже наприкінці тайму "Баварія" отримала територіальну перевагу, але втратила можливість атакувати "на просторі".

У другому таймі господарі сіли в середній блок, який іноді трансформувався в низький, додали компактності на своїй половині та зробили володіння суперника стерильним. Навіть за цих умов мюнхенці могли й повинні були розвинути успіх, але Коман після скидки Горецка на кутовому пробив у поперечину. "Кельн" зберіг обличчя, але зазнав чергової поразки, а "Баварія" тимчасово піднялася на вершину.

Звідки, втім, її знову посунув "Баєр". У суботу команда з Леверкузена гостювала в Бремені, де більш ніж упевнено обіграла місцевий "Вердер" – 0:3.

Уже на самому початку гри Деман "зрізав" м'яч у свої ворота (9-та хвилина), а далі забивали гравці команди гостей. На 43-й хвилині Фрімпонг подвоїв перевагу "Байєра", а на 76-й Грімальдо довів рахунок до великого – 0:3.

У турнірній таблиці у "Байєра" – 34 очки, "Баварії" – 32, "Штутгарта" – 27, "Боруссії" (Дортмунд) – 24. "Друга сила" німецького футболу ("джмелі") поки що відстають від лідера на 10 очок, хоча торік до останнього лідирували й лише на самій фінішній стрічці віддали перевагу "Баварії".

Бундесліга, 12-й тур.

 "Кельн" – "Баварія" – 0:1 (0:1)

"Боруссія" Д – "Боруссія" М – 4:2 (3:2)

"Вердер" – "Баєр" – 0:3 (0:2)

"Вольфсбург" – "Лейпциг" – 2:1 (1:0)

"Уніон" – "Аугсбург" – 1:1 (0:1)

"Фрайбург" – "Дармштадт" – 1:1 (1:1)

"Айнтрахт" – "Штутгарт" – 1:2 (1:2)

"Гайденхайм" – "Бохум" – 0:0 (0:0)

"Хоффенхайм" – "Майнц" – 1:1 (0:1)

 

"Жирона" без Довбика і без лідерства

А в іспанській Ла Лізі інтрига трималася до вечора понеділка, коли чинний лідер турнірної таблиці "Жирона" грала проти "Атлетика" з Більбао.

Понеділок став воістину чорним днем для "Жирони". Усе почалося ще до матчу, коли стало відомо про травму лідера атак команди та національної збірної України Артема Довбика. Наш легіонер вибув на довгий час, а ось другий українець Віктор Циганков вийшов на поле і зіграв важливу роль у цьому матчі.

На 55-й хвилині ексгравець київського "Динамо" забив гол і відкрив рахунок у матчі – 1:0. Здавалося, "Жирона" не упустить перемоги та лідерства в чемпіонаті. Але... Через 12 хвилин, на 67-й, у самій середині другого тайму влучного удару завдав уже Іньякі Вільямс – 1:1. А в решту чверть гри – половину другого тайму – команди більше були обережними, ніж думали про атаку. Хоча моменти періодично і створювалися обома командами.

У підсумку, нічия яка не влаштувала нікого – "Жирона" пропустила вперед мадридський "Реал", нехай у команд і рівність за кількістю очок, а "Атлетік" за тими ж додатковими показниками поступається "Реал Сосьєдаду".

Своєю чергою, "Реал" мав певні труднощі в гостьовій грі з "Кадісом", але тільки до першого забитого м'яча. Після того, як взяття воріт сталося, вже набагато комфортніше почувалися мадридці. Почали господарі здорово, кілька разів змушували голкіпера збірної України Луніна понервувати, проте поступово підопічні Анчелотті все зробили, як за методичкою. Родріго оформив дубль, у кожному таймі відзначився, а потім Беллінгем для галочки довів справу до розгрому, асистував йому автор перших двох забитих м'ячів. Суперник непогано діяв при розіграшах "стандартів", проте навіть раз вразити ворота гостей не вдалося. У гостей вибув Модріч, у господарів неприємне ушкодження отримав воротар Ледесма, усім футболістам ми бажаємо здоров'я, а цим двом якнайшвидшого одужання. До перерви хлопці Гонсалеса ще демонстрували щось цікаве, а ось у другій половині зустрічі просто провалилися.

"Королівський клуб" піднявся на першу сходинку. Однак, треба зазначити, що в "Реала" є певні проблеми, але при цьому команда знаходить виходи з різних ситуацій. "Кадіс" останнім часом був не особливо зручним для мадридців, але вперше з 2021-го "вершкові" зуміли розгромити цього опонента на його ж полі, причому знову з таким же рахунком – 3:0.

Ще однією сенсацією стало те, що вже в п'ятому матчі чемпіонату поспіль "Райо Вальєкано" забрав очки в "Барселони". Після міжнародної паузи "синьо-гранатовим" завжди грати непросто, а тут вони ще втратили до кінця сезону Гаві. У Мадриді каталонцям довелося важко. "Бджоли" і не думали сідати глибоко в оборону. У дебюті поєдинку команди обмінялися небезпечними моментами. Але Роберт Левандовскі, обігравши голкіпера, не зумів пробити з гострого кута, а з пострілом Оскара Валентина впорався Іньякі Пенья. Гра й далі продовжувала йти на зустрічних курсах, хоча "Барселона" очікувано більше часу проводила з м'ячем. А на 39-й хвилині господарі відкрили рахунок після розіграшу штрафного. Унай Лопес зіграв на підборі й метрів із двадцяти п'яти в дотик вистрілив точно в ближній кут. Перед самою перервою мадридці могли забивати й другий, але Алехандро Бальде завадив Серхіо Камельо розстріляти ворота з кількох метрів.

У другому таймі "Райо" став грати більш прагматично. Щоправда, атаки "Барселони" протягом довгого часу не несли в собі особливої гостроти. І все ж у кінцівці поєдинку каталонці додали. На 77-й хвилині вони не реалізували два моменти в одному епізоді – Рафінья вистрілив у штангу, а удар Левандовскі з близької відстані парирував Столе Дімітрієвскі. Утім, уже за п'ять хвилин рахунок став рівним. Подачу Бальде прагнув замкнути Левандовскі, але Флоріан Лежен, який намагався йому завадити, зрізав м'яч у свої ворота. Однак більшого гості не домоглися – 2:2.

"Барселона" втратила важливі очки в "золотих" перегонах і помітно віддалилася від "Реала". Ба більше, команда опустилася на 4–е місце в таблиці, пропустивши за додатковими показниками ще й "Атлетіко" (Мадрид). 

У "Реала" і "Жирони" по 35 очок, у "Атлетіко" і "Барселони" – по 31.

Ла Ліга, 14-й тур.

"Алавес" – "Гранада" – 3:1 (2:0)

"Райо Вальєкано" – "Барселона" – 1:1 (1:0)

"Валенсія" – "Сельта" – 0:0 (0:0)

"Гетафе" – "Альмерія" – 2:1 (2:1)

"Атлетіко" – "Мальорка" – 1:0 (0:0)

"Вільярреал" – "Осасуна" – 3:1 (0:0)

"Реал Сосьєдад" – "Севілья" – 2:1 (2:0)

"Кадіс" – "Реал" – 0:3 (0:1)

"Бетіс" – "Лас-Пальмас" – 1:0 (1:0)

"Жирона" – "Атлетик" – 1:1 (0:0)

 

"Ювентус" та "Інтер" зберігають статус-кво

А в 13-му турі італійської Серії А зійшлися чинні лідери чемпіонату – "Інтер" і "Ювентус". При цьому грали вони в Турині, і в разі перемоги господарів "Стара синьйора" могла б вийти в лідери чемпіонату.

Утім, "Ювентус" з "Інтером" зіграли прагматичну і не найбільш видовищну нічию. Перший тайм вийшов динамічнішим і хоча б порадував голами. Непогані моменти втратили Тюрам і Чалханоглу, а забив першим "Ювентус". Влаховіч зачепився за м'яч у центрі поля, розігнав зліва К'єзу і сам же встиг у штрафний майданчик під відповідний пас, поклавши м'яч у дальню "шістку". Радість господарів була недовгою – через кілька хвилин "Інтер" забив у схожому стилі. Барелла проткнув м'яч на ривок Тюраму, простріл якого з флангу замкнув Лаутаро, який зіграв на випередженні.

Наступна година була зовсім нецікавою. За цей час "Ювентус" жодного разу не потривожив Зоммера, а "Інтер" розім'яв Щенсни лише парою безпечних ударів по позиції. Дуже обережно і зібрано діяли і ті, й інші, найбільше боячись пропустити другий. У підсумку і шансів забити цей самий другий майже не було. З турнірної точки зору нічия влаштувала обидві сторони – туринці не відпустили лідера, "Інтер" залишився першим. Отже, багато що вирішить заочна боротьба, і передбачити її результат на дистанції складно. Склад і глибина на користь "Інтера", але "Ювентусу", зі свого боку, сили й емоції на Лігу чемпіонів витрачати не треба, що може зіграти вирішальну роль уже навесні. Поки ж сторони зберегли паритет.

Їхні суперники виграли, але відрив у турнірній таблиці занадто великий. "Мілан" удома здолав "Фіорентину" – 1:0, а чинний чемпіон "Наполі" в гостях був сильнішим за "Аталанту" – 1:2. Нарешті, "Рома" виграла у "Удінезе" (3:1) і зберегла 5–те місце. Підопічні Жозе Моурінью, здається, остаточно оговталися після жахливого старту сезону. Чого не сказати про земляків-римлян із "Лаціо", які програли в гостях "Салернітані" (2:1) і залишилися на 1-му місці в таблиці.

У "Інтера" – 32 очки, "Ювентуса" – 30, "Мілана" – 26, "Наполі" – 24, "Роми" і "Болоньї" – по 21 балу.

Серія А, 13-й тур       

"Салернітана" – "Лаціо" – 2:1 (0:1)

"Аталанта" – "Наполі" – 1:2 (0:1)

"Мілан" – "Фіорентина" – 1:0 (1:0)

"Кальярі" – "Монца" – 1:1 (1:0)

"Емполі" – "Сассуоло" – 3:4 (2:2)

"Фрозіноне" – "Дженоа" – 2:1 (1:1)

"Рома" – "Удінезе" – 3:1 (1:0)

"Ювентус" – "Інтер" 1:1 (1:1)

"Верона" – "Лечче" – 2:2 (1:1)

"Болонья" – "Торіно" – 2:0 (0:0)

Поділитися сюжетом

Останні новини

Бензин, дизель та автогаз: що буде з цінами до кінця року

Улюблений сніданок із лаваша: "Мастер Шеф" Хіменес-Браво дав рецепт лінивої піци

Нардеп-військовий розповів про реальну ситуацію на фронті: "Не вірте пройдисвітам, які заявляють..."

Штраф за відмову від ВЛК скасують: хто уникне покарання за порушення військового обліку

Податки, проїзд, комуналка: які пільги нададуть пенсіонерам у жовтні

Гороскоп на 3 жовтня для всіх знаків Зодіаку: дізнайтеся, кого чекають виклики у кар'єрі

Чому не можна відкривати вікна 3 жовтня і навіщо сьогодні їсти часник: прикмети та заборони на Діонісія

Ньютон ще у 18 столітті передбачив точний рік кінця світу – залишилось обмаль часу

Гарбузово-апельсиновий пудинг: "Майстер Шеф" Тетяна Литвинова розкрила секрет простого та смачного десерту

Як правильно садити лохину: поради та секрети від професійних фермерів

Хрусткі огірки на зиму: зірка "Мастер Шеф" розкрила родинний рецепт

Коли висаджувати сажанці винограду для щедрого врожаю: садівники назвали ідеальний час

Жовтневе сонячне затемнення: астрологиня розповіла, що зміниться у житті українців

Водіям підказали, як уникнути штрафу у разі зупинки поліцією: хитрість із двигуном

Як зберегти врожай гарбуза правильно: господарі назвали головні правила