Перше коло Прем'єр-ліги: лідерство "Дніпра", амбіції "Динамо" і "Шахтаря"

Перше коло Прем'єр-ліги: лідерство "Дніпра", амбіції "Динамо" і "Шахтаря"
В УПЛ є поточний лідер і гранди, готові нав'язати боротьбу за чемпіонство "дніпрянам"

У чемпіонаті України з футболу завершилося перше коло - зіграно 15 турів із 30, передбачених регламентом. Лідером є "Дніпро-1", але у "Динамо" і "Шахтаря" по 2-3 матчі в запасі, і за втраченими очками вони по п'ятах переслідують "дніпрян". Щоправда, пропущені матчі ще потрібно виграти.

Нарешті в українському футболі з'явилися міцні середняки з амбіціями лідера, на кшталт "Кривбасу" і "Полісся". Від цих колективів вже точно ніхто не очікував, що вони будуть на чолі турнірної таблиці, нехай навіть і випадково, на мить. Але ж "Кривбас" очолював таблицю впродовж кількох турів поспіль. 

Розгром "Чорноморця" і місце на чолі таблиці

Матч "Дніпра-1" та одеського "Чорноморця" закривав програму 15-го туру і став по-справжньому фінальним у першому колі чемпіонату України. Розгромивши одеситів, "дніпряни" очолили турнірну таблицю за підсумками першого кола. При цьому, наставник дніпрян Юрій Максимов повністю повторив той самий склад, який переграв у гостях "Шахтар" перед перервою в чемпіонаті. А якщо не брати до уваги воротарську позицію, то склад команди не змінюється вже четверту гру поспіль.

Господарі поля з початку гри пресингували суперника, відібравши м'яч у суперника. Підсумком такого пресингу став епізод, в якому Піхальонок змусив суперника вибити м'яч в аут, з якого Адамюк зробив вкидання на кут воротарського майданчика, де Пилипов розвернув захисника і точно пробив низом у дальній кут – 1:0!

Пропущений гол змусив заграти гостей активніше і відразу ж вони завдали першого неточного удару, при цьому арбітр зустрічі побачила в епізоді кутовий. Незабаром одесити заробили штрафний удар прямо перед штрафним майданчиком дніпрян, Авагімян завдав удару в поперечину, після чого м'яч влучив у Волинця і залетів у ворота – 1:1.

Один із ключових епізодів гри стався на 27-й хвилині, коли Піхальонок випередив Авагімяна після довгої передачі Волинця, і одеситу довелося зупиняти прохід Олександра фолом останньої надії. Червона картка гравцю "Чорноморця" – і гості залишаються в меншості. Якщо в першому таймі господарі так і не змогли отримати вигоду з чисельної переваги – 1:1, то після перерви "Дніпро-1" впевнено довів гру до перемоги.

У перерві замість Філіппова вийшов Танчик і на вістрі атаки перейшов Гуцуляк. Саме Гуцуляк став своєрідною стінкою для Адамюка, який обігрався з партнером і з носка пробив низом у дальній кут – 2:1 попереду дніпряни на самому початку другого тайму. Незабаром Гуцуляк міг довести перевагу дніпрян до двох м'ячів, але з близької відстані пробив головою прямо в руки голкіперу.

Але на 57-й хвилині одесити ледь не відновили рівновагу, коли Кузик опинився перед Волинцем, але пробив неточно. Розуміючи, що перевага дуже хитка, господарі поля одразу провели блискучу комбінацію Піхальонок – Танчик – Лєднєв, коли останньому залишалося влучити з метра у порожні ворота – 3:1.

Повністю контролюючи події на полі, для дніпрян головним було не помилятися поблизу власного штрафного майданчика, але дві поспіль обрізки подарували гостям два моменти, але суперники обидва рази били повз ворота. А на 76-й хвилині чергова атака гостей завершилася голом Кузика, який спокійно розстріляв ворота, перебуваючи у штрафному майданчику – 3:2.

За мінімального рахунку дніпряни взяли м'яч під контроль, повністю позбавивши суперника можливості проводити атаки, а джокером команди в ці хвилини став Танчик, який двічі відбирав м'яч у суперників на їхній половині поля, і якщо в першому випадку його удар був неточним, то з другої спроби Володимир "прошив" голкіпера – 4:2! А вже в компенсований арбітром час Мірошниченко перехопив передачу суперника перед штрафним майданчиком і завдав чарівного удару в дев'ятку.

5:2 – непроста, але повністю заслужена перемога дніпрян, які очолюють турнірну таблицю після першого кола.

Без перемоги й зі скандалом

Тим часом донецький "Шахтар" не зміг завершити перше коло на мажорній ноті й обіграти одну з команд-відкриттів нинішнього чемпіонату – "Полісся". Перед початком зустрічі символічний удар по м'ячу виконав воїн ЗСУ Віктор Жарук, який у боях за Авдіївку врятував з Авдіївського коксохімічного заводу прапор футбольного клубу "Шахтар".

Старт матчу пройшов у невисокому темпі й запам'ятався ударами Макуани (у руки Різнику) та Судакова (поруч зі штангою), а також вимушеною заміною Юхима Коноплі, який на 11-й хвилині через м'язове ушкодження поступився місцем на полі Георгію Гочолеішвілі. Але ближче до середини тайму позначилася ігрова перевага "помаранчево-чорних" і біля воріт гостей почали виникати небезпечні моменти. Судаков виводив Криськіва віч-на-віч із воротарем, проте Бойко парирував удар Дмитра. Після кутового та скидання Степаненка мав нагоду відкрити рахунок Бондар, але пробив над поперечиною. Житомирці відповіли спробою Грицука здалеку – повз ліву стійку. Шанс мав Олександр Зубков, діагональний удар якого потягнув кіпер. А ще за кілька хвилин Бойко знову врятував "Полісся" після потужного пострілу Степаненка з-за меж штрафного.

Друга половина розпочалася з обміну гострими атаками: Бондар заблокував спробу Будківського пробити зі штрафної зони, удар Невертона з лівого флангу в ближній кут взяв Бойко, Шастал пострілом здалеку влучив у стійку, а Судаков із розвороту спрямував м'яч у руки воротареві. Поступово гості глибше сідали в оборону, віддаючи донеччанам володіння м'ячем, але водночас завдяки щільності в захисті майже не давали змоги створювати моменти. Підопічні Марино Пушича були змушені шукати нестандартні ходи, і ось уже Степаненко опинився на позиції центрфорварда, замикаючи простріл Сікана, але пробив вище воріт. Тренерський штаб "помаранчево-чорних" спробував посилити напад замінами та випустив Келсі та Кащука: Олексій мав свій шанс, проте з передачі Зубкова не зумів влучити у ворота. У компенсований час житомирці залишилися в меншості після вилучення Танковського. А на останній хвилині принести "гірникам" перемогу міг Валерій Бондар, але, замикаючи простріл того ж Зубкова, з лінії воротарського пробив повз ціль. У підсумку – 0:0 у матчі "Шахтаря" і "Полісся".

Тим часом по ходу гри трапився скандальний епізод через суддівське рішення. У першому таймі гравець "Полісся" грубо зіграв проти Валерія Бондаря, але арбітр не вилучив гравця житомирської команди. Спортивний директор "Шахтаря" Даріо Срна прямо заявив, що головний арбітр матчу з "Поліссям" Микола Балакін помилився, коли не вилучив гравця суперника за фол у першому таймі.

"На жаль, хочу ще раз повернутися до вчорашньої гри, де суддя VAR Балакін припустився дуже серйозної помилки. І мовчати про це ми більше не можемо. З початку чемпіонату футболісти "Шахтаря" отримали п'ять червоних карток. З них три вилучення, на мою думку, були справедливими. Однак навіть легші наші фоли закінчувалися вилученнями, а вчора на 10-й хвилині була чиста червона картка на Бондарі, і це навіть ніхто не обговорює.

Не знаю, до кого з цим звертатися, тому звертаюся до УАФ і відповідних органів і хочу сказати, що це вже не випадковість. Мені це нагадало попередній чемпіонат, коли Мудрик у матчі з "Рухом" отримав червону картку на рівному місці. На початку цього чемпіонату Бондаренко, який узагалі в житті не фолив, уже дві червоні отримав, а також Чигринський, Ракицький, Гочолеішвілі я хочу, щоб усі подивилися на ці червоні картки та порівняли з учорашнім фолом, де картку не дали. Ви знаєте, що "Шахтар" купив дві системи VAR, "Полісся" придбало один VAR - і це не для того, щоб їх судили інакше, а щоб в українському футболі були порядок і чесність.

І нехай на мене ніхто не ображається, але більшість арбітрів могли б подивитися на Катерину Монзуль та її бригаду, як вони судять. Вони можуть стати прикладом для багатьох арбітрів в Україні. Дякую", – зазначив Срна.

Сам Бондар після гри також зауважив: "Мабуть, хочеться багато чого сказати, але в нас було чимало моментів у цьому сезоні, коли наші гравці отримували червоні картки за такі ж порушення. І я впевнений, що в тому епізоді була чиста червона картка і гра могла скластися зовсім інакше. Також думаю, на якій хвилині не стався б такий фол, на 10-й чи 50-й, він тягне на вилучення. Можу навести приклади з Ярославом Ракицьким, Артемом Бондаренком, Георгієм Гочолеішвілі, коли вони отримували червоні картки ще в першому таймі. У нас є VAR, є кваліфіковані арбітри, які цим займаються, але дуже багато розмов іде про суддів, і маємо дуже багато спірних моментів, пов'язаних саме з цією командою, які дають їм змогу набирати очки. Мабуть, це про щось говорить. Тому не можна залишати ці моменти поза увагою, має бути комітет, який розгляне такі епізоди і дасть відповідну оцінку арбітрам, і тим, хто сидить на VAR, і тим, хто судить матч. Якщо там подивитися момент, то це пряма і чиста червона картка, на мою думку. Нашим гравцям такі картки давали, і я не знаю, чому саме "Поліссю" їх не дають. Напевно, щось робиться в нашому футболі й поза футболом, скажімо так".

Наступну гру команда Марино Пушича проведе сьогодні, у вівторок, 28 листопада. У 5-му турі Ліги чемпіонів "Шахтар"  прийматиме в Гамбурзі бельгійський "Антверпен". Гра на "Фолькспаркштадіоні" розпочнеться о 19:45 за київським часом.

Впевненість "Динамо" за Шовковського

Своєю чергою, київське "Динамо" після програшу в "класико" "Шахтарю" і відставки Мірчі Луческу впевнено виграло другий матч за Олександра Шовковського. Після перемоги над екслідером чемпіонату "Кривбасом" у Кривому Розі столична команда здолала "Рух", уже на власному полі, з тим самим рахунком 2:0.

Розпочався поєдинок для господарів дуже вдало. Уже на 6-й хвилині Тимчик, скориставшись помилкою воротаря, підхопив м'яч і пробив з дальньої дистанції, влучивши точно в кут – 1:0.

Гості невдовзі показали, що також мають намір шукати щастя в атаці. Спочатку нападники львів'ян не змогли замкнути простріл Сапуги вздовж лінії воріт, а потім Пастух з кількох метрів не зміг завдати вирішального точного удару.

Гарна нагода могла бути в Шепелєва, коли суперник підковзнувся і динамівець виходив сам на сам із воротарем, але арбітр зафіксував фол із боку Володимира, хоча він навіть не чіпав свого опонента. Міг забивати й Дідик, прийшовши в штрафний майданчик на подачу кутового, але з кількох метрів пробив головою повз ворота. Нарешті, перед самою перервою "біло-синім" вдалося подвоїти свою перевагу. Кабаєв обікрав захисника "Руху" на підступах до чужого штрафного майданчика, хитнув ще одного опонента і вклав м'яч точно у верхній кут – 2:0.

У другому таймі гра проходила під контролем підопічних Олександра Шовковського. Буяльський, опинившись у штрафному майданчику, пробив повз ворота, Караваєв пробив по центру, що не стало особливою проблемою для воротаря, також не схибив голкіпер після потужного пострілу Шепелєва.

Також дуже хотів забити Ванат, який з'явився на полі по ходу другого тайму. В одному з епізодів Владислав із гострого кута пробив зовсім поруч зі стійкою, а в іншому з його ударом впорався воротар, після чого Вівчаренко, зігравши на добиванні, послав м'яч над поперечиною.

Що стосується "Руху", то львів'яни намагалися отримати користь із дальніх ударів, але вони були більше схожі на постріли відчаю, і небезпеки не несли в собі. У підсумку, 2:0 – впевнена перемога "Динамо", яке продовжує підніматися турнірною таблицею і не відпускає лідерів.

***

Після першого кола у "Дніпра" 33 очки, а далі йдуть "Кривбас" (виграв у 15-му турі в гостях у "Миная" – 0:1) і "Полісся" – по 30. у "Шахтаря" 24 бали, але після 13 ігор, "Руху" – 24, "Динамо" – 22 (12 ігор). І, якщо "Динамо" і "Шахтар" виграють усі пропущені матчі, то в них буде по 31 балу. Щоправда, їх ще потрібно виграти...

 

Прем'єр-ліга, 15-й тур

"Шахтар" – "Полісся" – 0:0

"Минай" – "Кривбас" – 0:1

"Верес" – "Металіст 1925" – 4:3

"Ворскла" – ЛНЗ – 0:0

"Динамо" – "Рух" – 2:0

"Дніпро-1" – "Чорноморець" – 5:2

"Колос" – "Зоря" – перенесено

"Олександрія" – "Оболонь" – перенесено

Поділитися сюжетом

Останні новини

Як захистити малину від хвороб: садівники назвали основні хвороби та лікування

Водіїв зобов'язали отримати спеціальний код

Бензин, дизель та автогаз: що буде з цінами до кінця року

Улюблений сніданок із лаваша: "Мастер Шеф" Хіменес-Браво дав рецепт лінивої піци

Нардеп-військовий розповів про реальну ситуацію на фронті: "Не вірте пройдисвітам, які заявляють..."

Штраф за відмову від ВЛК скасують: хто уникне покарання за порушення військового обліку

Податки, проїзд, комуналка: які пільги нададуть пенсіонерам у жовтні

Гороскоп на 3 жовтня для всіх знаків Зодіаку: дізнайтеся, кого чекають виклики у кар'єрі

Чому не можна відкривати вікна 3 жовтня і навіщо сьогодні їсти часник: прикмети та заборони на Діонісія

Ньютон ще у 18 столітті передбачив точний рік кінця світу – залишилось обмаль часу

Гарбузово-апельсиновий пудинг: "Майстер Шеф" Тетяна Литвинова розкрила секрет простого та смачного десерту

Як правильно садити лохину: поради та секрети від професійних фермерів

Хрусткі огірки на зиму: зірка "Мастер Шеф" розкрила родинний рецепт

Коли висаджувати сажанці винограду для щедрого врожаю: садівники назвали ідеальний час

Жовтневе сонячне затемнення: астрологиня розповіла, що зміниться у житті українців