Сенсація від "Дніпро-1" і лідерство "Кривбасу" – огляд туру Прем'єр-ліги

Сенсація від "Дніпро-1" і лідерство "Кривбасу" – огляд туру Прем'єр-ліги
Команда з Дніпра абсолютно несподівано поступилася "Ворсклі" на своєму полі

У вікенд відбувся передостанній у цьому календарному році 16-й тур чемпіонату України з футболу серед команд Прем'єр-ліги. Тур виявився неповним через тривалу повітряну тривогу. Гру "Минай" "Динамо" вирішили перенести на інший день, тоді як решту матчів зуміли дограти.

Із суто спортивних результатів насамперед варто виділити поразку "Дніпро-1" на своєму полі від полтавської "Ворскли". Ця сенсація вплинула на становище в турнірній таблиці загалом. Невдачею "дніпрян" скористався "Кривбас" із Кривого Рогу, який повернувся на перше місце в турнірній таблиці. 

Провал після гарного початку 

Наставник дніпрян Юрій Максимов повністю повторив той самий склад, який менше тижня тому на "Дніпро-Арені" переграв "Чорноморець", а якщо не брати до уваги воротарську позицію, то склад команди не змінюється вже п'ятий матч поспіль. Зумів вийти в основі також форвард Філіппов, який у грі з одеситами зазнав ушкодження та був замінений у перерві, але обійшлося без серйозної травми.

Гра розпочалася дуже вдало для господарів довге закидання Піхальонка на Лєднєва до штрафного майданчика суперника закінчилося тим, що Богдан перехитрив захисника і голкіпера та спрямував м'яч у порожній ближній кут 1:0. Швидко відкривши рахунок дніпряни спокійно продовжили зустріч, контролюючи ситуацію на полі, але не форсуючи події, водночас гості поступово вирівняли гру, а першого удару завдали лише на 17-й хвилині, але він не був складним для Волинця, як і удар Філіпе вже після того, як перший тайм сягнув свого екватора.

Дніпряни провели перспективну атаку на 30-й хвилині, яка завершилася ударом головою з близької відстані від Філіппова, але надійно зіграв Ісенко, а перед цим ще й був офсайд у Піхальонка. І одразу після цього полтавці відновили рівновагу Скляр вивів на удар Челядіна, який залишився сам у штрафному майданчику господарів і точно пробив під Волинцем 1:1. А на 42-й хвилині полтавці вийшли вперед Філіпе пробив у ближній кут після прострілу Кане 1:2.

До завершення тайму команди ще обмінялися точними ударами Філіппова та Челядіна, але в обох випадках голкіпери були на висоті.

З початком другого тайму дніпряни кинулися вперед, одразу заробивши кутовий після якого цілком могли відновити рівновагу, але Гуцуляк пробив повз стійку, а за хвилину "Ворскла" ледь не створила автогол Філіппов поцілив у Челядіна, від якого м'яч пролетів над поперечиною власних воріт. Далі чергова хвиля атак господарів закінчилася комбінацією Гуцуляк Філіппов Лєднєв із неточним ударом останнього, водночас вже після удару Богдан дістав по ногах у карному майданчику, однак бригада арбітрів у цьому епізоді пенальті не вгледіла.

Дніпряни продовжують атакувати і ось уже Піхальонок завдає трохи неточного удару з лінії штрафного майданчика, а незабаром Ісенко в стрибку відбиває м'яч на кутовий після удару Бабенка. На 68-й хвилині Піхальонок за межами штрафного обіграв Ісенка, та під гострим кутом прострілював у напрямку воротарського, але там голкіпера підстрахував Пердута. Далі був удар Мірошниченка в стінку зі штрафного, підкрутка Гуцуляка, з якою впорався Ісенко, і неточний удар Сарапія головою після навісу зі стандарту Піхальонка.

Час минав, дніпряни атакували, але рахунок не змінювався.  У компенсовані арбітром хвилини до штрафного майданчика гостей під час кутових приходив і Волинець, який зумів завдати удару, але у ворота не влучив. У підсумку господарі поля так і не дотиснули суперника, поступившись 1:2.

"Не зрозумів хлопців, що сталося..."

Головний тренер "дніпрян" Юрій Максимов після гри зауважив:

"Так, забили швидкий гол. Установка була накривати захисників, але щось пішло не так. Не зрозумів хлопців, що сталося... Вони давали захисникам тримати м'яч, починати атаки, а самі опустилися та дали шанси супернику контролювати м'яч. Гравці "Ворскли" відчули, що можуть грати, і потім уже матч пішов не за нашим сценарієм. Ну що ж, це футбол. Будемо рухатися далі.

Кожен виходить на поле, щоб грати. Я задоволений тими футболістами, що є в нас у команді, але такий футбол, що щось пішло не так. Вигравали, все було добре, але після голу віддали м'яч, сіли в оборону та пропустили два голи.  Скажімо так, що сьогодні був не наш день. До цієї зустрічі хлопці грали, як ми й планували. Будемо спілкуватися з ними, чому сьогодні так пішло. У нас попереду ще один гостьовий матч. Скоригуємо склад, можливо, хлопці вже десь підсилять. Будемо думати".

Вольова перемога "Кривбасу"

Своєю чергою "Кривбас" приймав на домашній арені ФК "Олександрія". Початок матчу залишився за господарями поля, перші хвилин п'ять тривали практично на одній половині поля, але без моментів. Поступово гості відсунули гру від своїх воріт. Але все ж перший удар залишився за криворіжцями.

Задерака спробував пробити з гострого кута головою, але дуже неточно. "Олександрія" відповіла стандартом і гострим ударом Шостака поперечина врятувала. І знову "Кривбас" заволодів ініціативою: Дібанго вивів Кожушка віч-на-віч, але точний завершальний постріл Олегу не вдався повз ворота. І тут же Бізімана хитрим пасом відправив забивати того ж Дібанго м'яч просвистів трохи вище воріт.

Але незабаром забили гості. Подача до штрафного, серія рикошетів і потужний удар Шулянського без шансів для Кліщука 0:1. Такий несподіваний розвиток подій трохи збентежив червоно-білих, адже певний час атакам господарів бракувало гостроти. Наприкінці тайму їм вдалося здійснити кілька перспективних випадів, але забити не судилося. Другу половину зустрічі господарі розпочали непогано. Але удари Кожушка, Кузика та Близниченка, який вийшов на заміну, мети не досягли. Особливо небезпечно було після моменту Кожушка олександрійці відбилися. "Кривбас" продовжував вести гру та створювати моменти, захист гостей тримався. Потужно пробивали Іліч і Бізімана повз ворота.

І все ж натиск господарів приніс свої плоди в останню 10-хвилинку. Протягом чотирьох хвилин господарі перевернули все з ніг на голову. Пое потужним пострілом із середньої дистанції зрівняв рахунок на 79 хвилині 1:1. Цей гол став дебютним для гравця у складі "Кривбасу". А за кілька хвилин відбулася масована атака, наприкінці якої Бізімана точно пробив у ближній кут 2:1. Це був ще один дебютний м'яч гравця за команду та перший гол легіонерів із Руанди в історії української Прем'єр-ліги.

У підсумку, вольова перемога "Кривбасу" та лідерство в чемпіонаті.

"Дуже радий, що "Кривбас" іде своїм шляхом"

Головний тренер криворізького "Кривбасу" Юрій Вернидуб після гри зазначив:

"Щодо гри скажу коротко: непоганий матч. Ми розуміли, що "Олександрія" перебуває на такому місці, на якому не повинна перебувати. Команда в них дуже молода й амбітна, має швидких футболістів. Знали, що буде нелегко та говорив про це хлопцям. Щодо гри: у нас було більше моментів, що в першому, що в другому таймах. Ми пропустили після кутового: відскок і м'яч дуже добре ліг Шулянському на ногу.

Але я знав, що нічого страшного не сталося та сказав про це своїм хлопцям. Сказав, що ми повинні виходити, грати та в жодному разі не втрачати наші "золоті" очки. Команда добре відреагувала на мої слова, вийшла та показала ще кращий футбол. Повністю переграли "Олександрію", забили два важливі голи, які нам принесли перемогу. З чим і вітаю команду, клуб, усіх уболівальників і Кривий Ріг.

Я побачив сьогодні багато класного футболу. Дуже радий, що ФК "Кривбас" іде своїм шляхом. І цей шлях ми обрали разом із хлопцями. Хочу дійти туди, куди ми плануємо дійти. Але це ми побачимо наступного року, коли закінчиться чемпіонат. "Олександрії" ж бажаю успіху та хорошої підготовки взимку. У них молода команда, все в них буде добре.

Цей чемпіонат України непередбачуваний. Кожна команда може обіграти кожну. Це зайвий раз учора довела гра "Полісся" проти "Вереса". А нам треба багато терпіння, щоб витримати всі труднощі. Дуже розраховую, що нам це вдасться".

Втратили очки на 90+7-й хвилині

Цікаво, що лідерів у турнірній таблиці за набраними очками могло би бути троє. До "Кривбасу" та "Дніпро-1", у яких зараз по 33 бали, могло долучитися й "Полісся". Проте житомирська команда втратила очки у грі з "Вересом" із Рівного, зігравши внічию 1:1. І тепер у підопічних Юрія Калитвинцева 31 бал у таблиці.

Водночас житомиряни пропустили гол на 90+7-й хвилині. Футболісти "Вереса" не могли створити жодного гольового моменту аж до останніх хвилин, але на сьомій компенсованій хвилині Жуліо Сезар зі штрафного виконав навіс на дальню штангу, а Шестаков завдав удару головою м'яч влетів під поперечину воріт. Підопічні Лавриненка несподівано врятувалися, а команда Калитвинцева втратила дорогоцінні очки в переможному за грою поєдинку.

До цього "Полісся" повністю контролювало перебіг матчу, а на 67-й хвилині відкрило рахунок. Після навісу з кутового з лівого флангу Будківський від дальнього краю штрафного майданчика скинув м'яч на Крушинського, а той з льоту розстріляв ворота. По дорозі м'яч зачепив когось із футболістів, що дезорієнтувало голкіпера "Вереса", 1:1.

"Шахтар" повертається на переможний шлях

Донецький "Шахтар" перервав двоматчеву серію без перемог, упевнено здолавши харківський "Металіст 1925" із рахунком 2:0.

Суперники розпочали зустріч обережно, пристосовуючись один до одного та до поля, яке потроху вкривалося снігом. Перший небезпечний момент створили донеччани, коли Криськів отримав м'яч на правому фланзі штрафного, але з його ударом впорався голкіпер гостей. Ще дві спроби Дмитра в інших атаках заблокували захисники харків'ян, не вдалося влучити у ворота Зубкову та Невертону. А "Металіст 1925" єдину нагоду створив незадовго до перерви Арі з непоганої позиції запустив м'яча над воротами. Гарний шанс відкрити рахунок на останній хвилині тайму мав Зубков, однак його постріл із кута штрафного майданчика парирував Сидоренко.

Другу половину матчу "помаранчево-чорні" розпочали відчутно активніше та вже в дебюті тайму створили кілька гольових моментів: Зубков із пасу Егіналду потужно бив у дев'ятку голкіпер потягнув, Бондаренко з лінії штрафного трохи не влучив у лівий кут, Сікан після корнера головою пробив у сантиметрах від цілі, а той самий Бондаренко із закидання Криськіва спрямував м'яч поряд із лівою стійкою.

Такий тиск чемпіона дав результат на 59-й хвилині, коли Олександр Зубков отримав пас із глибини на правому краю штрафного майданчика та точним ударом вразив дальній кут 1:0. Нагоду збільшити перевагу мали захисники донеччан: Матвієнко підхопив м'яча після відскоку та пробив у площину гостей врятував Сидоренко, а в спробі Гочолеішвілі м'яч розминувся зі штангою. Подвоїти рахунок вдалося на 78-й хвилині. Дмитро Криськів заробив пенальті та сам його реалізував ударом у лівий нижній кут 2:0. У час, що залишився, "гірники" могли довести справу до розгрому, але Егіналду з лівого флангу штрафного не докрутив під дальню стійку, Назаріна з пасу Зубкова перекинув кіпера, проте не влучив у ворота, а потім потужний дальній постріл Єгора прийняла на себе поперечина.

2:0 "Шахтар" завдяки голам у другому таймі перемагає "Металіст 1925".

Перенесли матч через відсутність освітлення на стадіоні

А ось матч "Минай" "Динамо" закінчився, ледь розпочавшись. Уже на 2-й хвилині гри пролунала сирена повітряної тривоги та команди змушені були пройти до сховища. Тривога виявилася не тільки масштабною, охопивши всю Україну, а й тривалою.

За годину з гаком делегат УАФ провів оперативну нараду за участю головного арбітра матчу, а також представників "Минаю" та "Динамо" Желько Любеновича та Олега Гусєва. У результаті нетривалої дискусії, з урахуванням того, що на стадіоні "Минай" відсутнє штучне освітлення, сторони дійшли спільного рішення перенести проведення матчу на іншу дату.

Зазначимо, що вже в четвер, 7 грудня, "Динамо" в Києві має зіграти перенесений матч 3-го туру УПЛ проти харківського "Металіста 1925". І виходить, що довга та виснажлива дорога до Ужгорода виявилася даремною.

  

УПЛ. 16-й тур

"Полісся" "Верес" 1:1

"Колос" "Оболонь" 0:0

"Кривбас" "Олександрія" 2:1

"Дніпро-1" "Ворскла" 1:2

"Чорноморець" ЛНЗ 1:3

"Шахтар" "Металіст 1925" 2:0

"Зоря" "Рух" 0:0

"Минай" "Динамо" перенесено

Поділитися сюжетом

Останні новини

Водіїв зобов'язали отримати спеціальний код

Бензин, дизель та автогаз: що буде з цінами до кінця року

Улюблений сніданок із лаваша: "Мастер Шеф" Хіменес-Браво дав рецепт лінивої піци

Нардеп-військовий розповів про реальну ситуацію на фронті: "Не вірте пройдисвітам, які заявляють..."

Штраф за відмову від ВЛК скасують: хто уникне покарання за порушення військового обліку

Податки, проїзд, комуналка: які пільги нададуть пенсіонерам у жовтні

Гороскоп на 3 жовтня для всіх знаків Зодіаку: дізнайтеся, кого чекають виклики у кар'єрі

Чому не можна відкривати вікна 3 жовтня і навіщо сьогодні їсти часник: прикмети та заборони на Діонісія

Ньютон ще у 18 столітті передбачив точний рік кінця світу – залишилось обмаль часу

Гарбузово-апельсиновий пудинг: "Майстер Шеф" Тетяна Литвинова розкрила секрет простого та смачного десерту

Як правильно садити лохину: поради та секрети від професійних фермерів

Хрусткі огірки на зиму: зірка "Мастер Шеф" розкрила родинний рецепт

Коли висаджувати сажанці винограду для щедрого врожаю: садівники назвали ідеальний час

Жовтневе сонячне затемнення: астрологиня розповіла, що зміниться у житті українців

Водіям підказали, як уникнути штрафу у разі зупинки поліцією: хитрість із двигуном