Спорт за тиждень: гідна гра команди Реброва та скандал у гімнастиці

Спорт за тиждень: гідна гра команди Реброва та скандал у гімнастиці
Лідера команди з художньої гімнастики виграли за образу Польщі

Головною подією тижня, що минає, безумовно, стала вирішальна гра збірної України на груповому етапі відбіркового турніру Євро–2024. І хоч перемогти Італію команді Сергія Реброва не вдалося, наша збірна показала чудову гру і тепер з великим оптимізмом готується до березневих ігор плей–оф, де будуть розіграні останні путівки до Німеччини.

А до головних негативних подій тижня варто зарахувати гнівний пост у соцмережі лідера збірної України з художньої гімнастики Влади Нікольченко, яка заявила про те, що "ненавидить Польщу". Пізніше спортсменка пояснила, що у неї стався нервовий зрив, але розташування збірної їй все ж довелося покинути.

Гідна гра і пенальті "на совісті" Чеферіна

У понеділок у Леверкузені (Німеччина) відбувся вирішальний матч відбіркового турніру чемпіонату Європи з футболу, в якому збірна України приймала команду Італії. У цьому матчі підопічним Сергія Реброва потрібна була тільки перемога, але команда так і не змогла забити жодного гола у ворота італійців – 0:0.

При цьому, гра проходила зі змінним успіхом, відзначитися могли як гравці збірної України, які мали низку реальних можливостей, так і італійці, які довго володіли перевагою.

Головний епізод у матчі трапився вже наприкінці, коли основні 90 хвилин гри минули і йшов доданий арбітром час. Арбітр "не помітив" фолу на Михайлі Мудрику і не призначив пенальті, а суддя, який відповідав за VAR, не вважав за потрібне звернути увагу судді на цей епізод. Одразу ж згадалося, як за місяць до матчу президент УЄФА Александре Чеферін зауважив, що Євро без Італії "буде катастрофою". Мабуть, арбітри матчу занадто буквально сприйняли слова головного футбольного функціонера Європи.

Отож, італійці відстояли 2-ге місце в підсумковій турнірній таблиці Групи С і разом із командою Англії напряму кваліфікувалися на Євро-2024, який пройде влітку наступного року в Німеччині.

Зі свого боку, збірна України вже точно зіграє в плей-оф, у березні наступного року, де спробує в останній момент роздобути путівку на турнір.

"Легка" Боснія чи знову "фактор Чеферіна"?

У четвер у Ньоні (Швейцарія) в штаб-квартирі УЄФА відбулося жеребкування стикових матчів кваліфікації Євро–2024. За його результатами стало відомо, що оперником збірної України в півфіналі плей-оф буде команда Боснії та Герцеговини. Півфінальний матч "синьо-жовті" проведуть 21 березня на полі суперника в Боснії.

У разі перемоги команда Сергія Реброва на умовно домашній арені 26 березня прийматиме переможця іншої пари Ізраїль – Ісландія.

Цікаво, що для визначення команд, які зіграють у шляху A і шляху В, було проведено жеребкування за участю трьох команд. Для цього в чашу помістили кулі з назвами Фінляндії, України та Ісландії. Одна з цих команд (Фінляндія) вирушила в Шлях A.

Водночас у Шляху А півфінальні пари склали Польща – Естонія та Уельс – Фінляндія, а в Шляху С, відповідно, Грузія – Люксембург, Греція – Казахстан. Півфінали у всіх парах відбудуться 21 березня, фінали – 26 березня. Переможці всіх трьох шляхів-квартетів стануть останніми учасниками чемпіонату Європи 2024 року.

Після жеребкування всі відзначали, що збірній України відверто пощастило з жеребом, і що збірна Боснії та Герцеговини цілком під силу команді Реброва. А з іншого боку, тренер збірної Уельсу вже після жеребкування зазначив, що побоювався потенційної гри зі збірною України.

Проте ввечері того ж дня масла у вогонь підлили слова Чеферіна, які він виголосив тиждень тому в Белграді. Сербські ЗМІ їх нагадали: "Я тішуся, що три збірні з цього регіону близькі до того, щоб потрапити на чемпіонат Європи. Сербія, Хорватія і Словенія (усі команди пізніше кваліфікувалися у фінальний турнір – ред.). Я б хотів, щоб Боснія і Герцеговина та Північна Македонія також потрапили на чемпіонат, але в них немає шансів потрапити напряму. У Боснії і Герцеговини є вихід у плей-оф, але те, як вони грають... Я б, звісно, хотів, щоб якомога більше збірних із цього регіону потрапили на чемпіонат Європи", – заявив Чеферін.

І тепер, після скандалу в Леверкузені, у матчі Україна – Італія, ці слова сприймаються зовсім по-іншому. А в матчі Боснія і Герцеговина – Україна 21 березня "суддівське питання" буде чи не ключовим.

Скандал тижня – ненависть до Польщі

У четвер 20-річну українську гімнастку Владу Нікольченко вигнали зі складу збірної України з художньої гімнастики. Цю інформацію підтвердив виконувач обов'язків міністра молоді та спорту Матвій Бідний. Річ у тім, що українка негативно висловилася на адресу Польщі у своєму Instagram:

"Зіпсували настрій з ранку. Ненавиджу цю країну всією душею. А найбільше – людей, які живуть тут. Я тут тільки тому, що в моїй рідній Україні закриті аеропорти", – написала Влада.

Цей пост викликав велике обурення у польських спортивних чиновників. Колишній генсек Федерації гімнастики Польщі Пьотр Дец звернувся до Української федерації гімнастики, яка в підсумку відкрила дисциплінарну справу проти Нікольченко. Влада ж попросила вибачення за свої слова, заявивши, що в неї в той момент стався нервовий зрив.

Проте оргвисновки були зроблені того самого дня – спортсменці-лідеру збірної України довелося покинути розташування команди.

Нагадаємо, що Нікольченко є бронзовою призеркою чемпіонату світу з художньої гімнастики (2019) і бронзовою призеркою чемпіонату Європи (2019). Після пандемії коронавірусу медалей великих змагань у її активі не було.

Важлива перемога в Єврокубку

У баскетболі головна подія тижня для українських уболівальників трапилася в середу, 22 листопада, коли, БК "Прометей" (Слобожанське) і БК "Рейер Венеція" (Італія) зустрілися в передостанньому матчі першого кола регулярного сезону Єврокубка. Українська та італійська команди перед матчем мали по 3 перемоги та 4 поразки.

На тижні, що передував цьому поєдинку, відбулися зміни у складі слобожанського клубу. Були розірвані контракти з Кіном і Петровим. Своєю чергою, Войналович вирушив в оренду до Польщі. Команду Ронена Гінзбурга посилив ексзахисник "Монако" Роб Грей. У сезоні 2020/21 Грей у складі "монегасків" став володарем Єврокубка, ставши MVP фіналу і півфіналу. Він дебютував у складі титанів у черговому турі ЛЕБЛ. У матчі проти естонського "Пярну" Грей став найрезультативнішим гравцем, а "Прометей" переміг з рахунком 80:49.

У грі між "титанами" і "Венецією" ключовий момент стався в третій чверті. На 26-й хвилині після третього в матчі влучання здалеку Липового "Прометей" після довгої перерви нарешті вийшов уперед – 59:58. Чверть завершилася перемогою "титанів" із різницею в 5 очок.

А в дебюті завершальної чверті "у вогні" був Санон. Дві його точні триочкові спроби допомогли команді тримати суперника на дистанції. Ще в першій половині чверті гандикап української команди сягнув позначки "10+". Італійський клуб бився до кінця. За 86 секунд до фінальної сирени Тессіторі скоротив відставання "Венеції" до чотирьох пунктів. Однак його ж неточна спроба вразити кошик "Прометея" здалеку на останній хвилині практично поставила хрест на надіях італійців. У завершальній чверті слобожанці перевершили італійців на 5 очок і завершили матч перемогою з рахунком 89:82.

"Титани" в Єврокубку виграли другий матч поспіль. Після 8 поєдинків у них 4 перемоги й 4 поразки. У турнірній таблиці "Прометей" випередив суперника з Італії.

Повернення Ягупової

Також, говорячи про баскетбол, не можна не відзначити повернення в стрій після травми лідера збірної України Аліни Ягупової. Капітан жіночої національної збірної провела сильний матч у регулярному чемпіонаті Євроліги.

У поєдинку проти угорського "Дьюра", у якому турецька "Чукурова Мерсін" на чолі з українкою перемогла з рахунком 75:63, Ягупова набрала 16 очок (реалізувавши 2 із 6 двоочкових, 3/9 триочкових, 3/3 штрафних), здійснила 6 підбирань, віддала 2 передачі, поставила 1 блок-шот за 7 втрат і 2 фолів.

"Чукурова Мерсін" виграла п'ять матчів із шести в Євролізі та ділить перше місце в групі з чеською "Прагою".

Заявка на ⅛ фіналу у волейбольному єврокубку

Своєю чергою, чоловічий волейбольний "Прометей" із Дніпра приймав команду "Нова Тех Лікург" із Гронінгена (Нідерланди). Перший матч 1/16 фіналу Кубка ЄКВ з волейболу відбувся в четвер у румунському місті Міовені.

Усі три партії пройшли за переваги українців. Перший сет вони виграли 25:21, другий – 25:17 і третій – 25:16. Найрезультативнішим у "Прометея" став Дмитро Теременко, який набрав 12 очок.

Матч-відповідь відбудеться 29 листопада в Нідерландах.

Поділитися сюжетом

Останні новини

Бензин, дизель та автогаз: що буде з цінами до кінця року

Улюблений сніданок із лаваша: "Мастер Шеф" Хіменес-Браво дав рецепт лінивої піци

Нардеп-військовий розповів про реальну ситуацію на фронті: "Не вірте пройдисвітам, які заявляють..."

Штраф за відмову від ВЛК скасують: хто уникне покарання за порушення військового обліку

Податки, проїзд, комуналка: які пільги нададуть пенсіонерам у жовтні

Гороскоп на 3 жовтня для всіх знаків Зодіаку: дізнайтеся, кого чекають виклики у кар'єрі

Чому не можна відкривати вікна 3 жовтня і навіщо сьогодні їсти часник: прикмети та заборони на Діонісія

Ньютон ще у 18 столітті передбачив точний рік кінця світу – залишилось обмаль часу

Гарбузово-апельсиновий пудинг: "Майстер Шеф" Тетяна Литвинова розкрила секрет простого та смачного десерту

Як правильно садити лохину: поради та секрети від професійних фермерів

Хрусткі огірки на зиму: зірка "Мастер Шеф" розкрила родинний рецепт

Коли висаджувати сажанці винограду для щедрого врожаю: садівники назвали ідеальний час

Жовтневе сонячне затемнення: астрологиня розповіла, що зміниться у житті українців

Водіям підказали, як уникнути штрафу у разі зупинки поліцією: хитрість із двигуном

Як зберегти врожай гарбуза правильно: господарі назвали головні правила