Кличко підказав уряду рішення проблеми з житлом для ВПО в регіонах

Кличко підказав уряду рішення проблеми з житлом для ВПО в регіонах

Мер Києва Віталій Кличко направив звернення до Верховної Ради та уряду з пропозиціями щодо вирішення проблеми житла для внутрішньо переміщених осіб - він запропонував відновити норму про безоплатну передачу забудовниками частини квартир у зведених будинках громаді.

Про це повідомляє сайт КМДА.

"У 2011 році Верховна Рада України звільнила забудовників від передачі частини житлової площі, окрім пайового внеску, а у 2021 скасовано і його. Це позбавило органи місцевого самоврядування можливості забезпечувати житлом пільговиків. Державою затверджено Стратегію державної політики щодо ВПО та операційний план заходів з її реалізації. Але щоб їх реалізувати, потрібно внести зміни до цілої низки законів та нормативно-правових актів", – заявив Віталій Кличко.

Мер Києва наголосив, що гарантоване державою право на забезпечення житлом пільгових категорій реалізують органи місцевого самоврядування. Зокрема, Київ імплементував усі передбачені законом пільги та компенсації в міські цільові програми. Крім цього, зареєстровані ВПО, як і кияни, можуть отримувати прямі виплати, влаштувати дітей до садочків та шкіл, отримувати медичну допомогу, соціальні послуги тощо. Тільки за програмою "Турбота. Назустріч киянам" з бюджету Києва надано послуги понад 93 тисячам ВПО на 107 млн грн. Понад 27 тисяч дітей із статусом ВПО влаштовано до комунальних закладів освіти, ще понад 1 700 осіб – до закладів професійно-технічної, фахової передвищої та вищої освіти.

"Для забезпечення внутрішніх переселенців житлом, що лишається найбільшою проблемою, Київ реалізував та розпочав низку проєктів. Для їхнього тимчасового проживання закуплено 113 квартир, у які вселено 379 осіб. Ще 567 квартир закупили для передачі в оренду з правом переважного викупу строком до 10 років пільговим категоріям, зокрема і ВПО, які потребують житла. Спільно з Маріуполем реалізовуємо проєкт із надання тимчасового житла для маріупольців у столиці. Водночас з наданого Фондом держмайна переліку приміщень у Києві жоден з гуртожитків не придатний до заселення, а відремонтувати або реконструювати їх у стислі терміни теж неможливо", – зазначив мер Києва.

Віталій Кличко у листах до голови Верховної Ради, прем'єр-міністра та Уповноваженого з прав людини звернув увагу на необхідність комплексного підходу до вирішення житлової проблеми ВПО. Він запропонував запровадити електронний кабінет ВПО та інтегрувати його в єдину базу. А також створити єдину базу житлових та інших приміщень, придатних для тимчасового проживання (перебування) внутрішньо переміщених осіб.

Віталій Кличко запропонував прийняти державну цільову програму забезпечення житлом, зокрема ВПО; програму інтеграції ВПО; порядок міжгалузевої взаємодії органів держвлади, місцевого самоврядування, міжнародних та громадських організацій для допомоги ВПО; протокол (механізм) оцінки потреб та збору даних про ВПО з урахуванням критеріїв уразливості.

Мер Києва наголосив, що потрібно відновити обов'язок замовників об'єктів будівництва (інвесторів) передавати безоплатно до комунальної власності визначену частину житлових приміщень у зведеному будинку для забезпечення соцжитлом осіб, які мають на нього право.

Раніше повідомлялося, що Віталій Кличко ініціював створення Київської платформи задля допомоги ВПО, які переїхали до столиці.

Поділитися сюжетом

Останні новини

Виплатять до 2500 гривень: як безробітним отримати допомогу

Час змін та нових можливостей: гороскоп на 4 жовтня для всіх знаків Зодіаку

Кому не можна вірити 4 жовтня і навіщо розвішувати часник: прикмети та заборони на Єрофея Афінського

"Полетить багато наших ракет": відома тарологиня назвала дату великого наступу України

Синабони від Тетяни Литвинової: рецепт смачного сирного десерту

Що і коли потрібно зробити на садовій ділянці у жовтні: важливі поради від професіоналів

Тушкована капуста в рукаві: простий рецепт із секретним інгредієнтом від зірки "Майстер Шеф"

Найкращі дні для посадки: місячний посівний календар з 4 по 23 жовтня 2024

Випустять на пенсію раніше: ще одна категорія отримала право

Побиття, зв'язані руки та голод: дитячі інтернати перетворилися на пекло

Що робити з листям восени: топ порад для дачників

Одні заплатятть за інших: в тарифах назріває колапс

Ідеальний осінній сніданок: рецепт пухких панкейків від переможниці "Мастер Шеф"

Водіям скасовують покарання за нетверезу їзду: як виправдовують алкоголь за кермом

Чим підживити плодові дерева у жовтні: правила гарного врожаю від садівників