Навколо екопарку "Осокорки" у Києві – чергові будівельні пристрасті

Навколо екопарку "Осокорки" у Києві – чергові будівельні пристрасті
Ще одна водойма Києва стала полем битви між забудовниками та екологами

9 листопада 2023 року у групі Екопарк "Осокорки" користувачі повідомили, що забудовник "Столиця Груп" засипає будівельним сміттям канал між озерами Тягле та Небреж на лівому березі столиці. Київський еколого-культурний центр (КЕКЦ) повідомив, що роботи ведуться з 7 листопада, забудовник будує дорогу, порушуючи стан природної екосистеми заказника та берегової захисної смуги озера.

Екопарк "Осокорки" став комусь заважати

Озеро Тягле – одне з ланцюга озер київських Осокорків, є ландшафтним заказником місцевого значення з 2019 року, згідно з рішенням Київради. Охоронна зона охоплює 135 га самої водойми та понад 2 га прибережної зони. Це рештки великого масиву заливних земель київського Лівобережжя з унікальною екосистемою на території сучасного Дарницького району.

"Екопарк "Осокорки" – поки що лише ініціатива об'єднати цю та інші лівобережні водоймища, а також землі навколо них, оскільки там знайшли притулок багато тварин та рослин, які втратили традиційні ареали живлення. Зокрема, там ростуть унікальні дикі орхідеї, кілька видів водоростей, що охороняються рішеннями Київради, а також понад 10 видів земноводних, серед яких гребінчастий тритон, що охороняється Бернською конвенцією. А ще біля Тяглого зустрічається рідкісна червонокнижна неотруйна змія – мідянка. З птахів журавлі, лебеді, чаплі, баклани, яструби та рідкісні змієїди.

Тобто, є що охороняти. І на проєкт парку позитивно дивляться у Київраді, він обговорювався на засіданні профільної постійної комісії столичної ради. Але у звичну для Києва парадигму скандалу "захисники природи VS забудовники" втрутилася політика.

Битва за гектари

"Stolitsa Group" публічно не коментує скандал. Однак із відкритих джерел відомо, що там планувалося будівництво ЖК Н2О. У липні 2023 року київський активіст та захисник історичних будівель Дмитро Перов повідомив про початок будівельних робіт в озері Тягле і сусіднє з ним Небреж. На сайті ЖК Н2О проєкт позиціонується як "житловий комплекс із найдовшою береговою лінією", Слоган "аж два озера" (за даними відкритих джерел, раніше проєкт ЖК називався "Патріотика на озерах"). Більше ніяких даних про нове ЖК немає, але можна залишити номер телефону – вам повідомлять про початок продажу.

У 2018 році, коли тільки запускався проєкт забудови місцевості між озерами, місцеві жителі та активісти проводили акції протесту, оскільки передбачалося звести 43 багатоповерхівки на 24 поверхи кожна. Проте банк "Аркада", що фінансував забудову, збанкрутував, його проєкти взялася доводити до кінця "Stolitsa Group". І успадкувала разом із майданчиком для будівництва невдоволення захисників даного куточку природи.

Буквально напередодні піку скандалу, 8 листопада 2023 року, профільна стала комісія Київради розглядала питання створення нарешті екопарку "Осокорки". Скандал вибухнув через площу майбутньої території, що охороняється.

Парк парку різниця

Депутати Київради на засіданні "екологічної" постійної комісії розглядали звернення ГО "Національний парк збереження та збагачення флори та фауни "Осокорки" (далі – "Нацпарк "Осокорки") про надання статусу регіонального ландшафтного парку (РЛП) території заказників "Озеро Тягле" та "Осокорівські луки" з подальшим облаштуванням. На засіданні було представлено і ГО "Екопарк "Осокорки", члени якого вважають, статус РЛП не збереже територію озер та прибережної зони, оскільки допускає благоустрій території, у зокрема і з рекреаційними цілями. А головне – опоненти вказаного МВ, за їх твердженням, виступають за продовження проспекту Григоренка, що передбачає будівельні роботи біля спірних озер. При цьому концепції парків від конкурентних ГО відрізняються і площами: близько 600 га від "Екопарку "Осокорки" до понад 300 га від “Нацпарку "Осокорки".

Своєю чергою, ГО Нацпарк Осокорки в посту про засідання постійної комісії Київради розповідає, що предметом обговорення є проєкти та звернення МВ, які майже два роки не розглядаються у столичній раді. При цьому наголошується, що звучали звинувачення на адресу лідерів ГО та робилися спроби зірвати їхні виступи.

Парк для забудовника?

Суть звинувачень: ГО "Нацпарк "Осокорки" нібито не має нічого проти забудови земель поблизу майбутнього парку. ГО "Екопарк "Осокорки" вважає, що це вигідно забудовнику – реклама нового ЖК "Парк через дорогу", облаштування якого не будуватиме Stolitsa Group жодної копійки. ГО "Нацпарк "Осокорки" звернуло увагу, що голова постійної комісії на засіданні не дав слово їхнім представникам для відповіді на звинувачення, які є "неправдивими та маніпулятивними".

І тоді опоненти перейшли на особистості.

Поки що, на одного з лідерів ГО "Нацпарк "Осокорки" Артема Савичева. Він є бійцем Третьої окремої штурмової бригади, на засідання посткомісії прийшов у військовій формі та з шевроном, що викликало негативну реакцію іншого активіста з військовим корінням Олега Симороза, а також деяких депутатів Київради, зокрема, Юлії Нікітіної. У соцмережі розпочалася дискусія про неприпустимість використати високий статус військового у цивільних справах, зокрема, у парку "Осокорки". Тим більше, суспільство потужно підтримало Третю штурмову у конфлікті з Іриною Фаріон.

На самоті Артем Савичев пояснив, що не мав на меті використовувати цей свій статус і в жодному разі не діяв від імені бригади. Проте звинувачення у тому, що нібито виступає за забудову біля озер Тягле та Небреж категорично спростував.

То що з водоймою?

Проміжний результат всіх пристрастей навколо озер Тягле і Небреж на цей момент такий:

  1. Київський еколого-культурний центр офіційно звернувся в Офіс генерального прокурора з проханням притягнути до кримінальної відповідальності забудовників заказника "Озеро "Тягле" за порушення стану екосистеми та берегової смуги озера (ст. 252 Кримінального кодексу), та ще й на землях природно-заповідного фонду (порушення законодавства про природно-заповідний фонд).
  2. За підсумками скандального засідання постійної комісії Київради з питань екологічної політики доручення детально вивчити питання отримав Департамент захисту навколишнього середовища та адаптації до зміни клімату КМДА. На 20 листопада 2023 року, за інформацією депутата Київради Ксенії Семенової, на виконання цього доручення, відбудеться громадське обговорення, що робити з озерами й "нічийними" землями навколо них. Ксенія Семенова ставиться до обговорення скептично.
  3. КП "Плесо" – балансоутримувач озера Тягле – стверджує, що, станом на 10 листопада 2023 року, "не було зафіксовано рух будівельної техніки". Водночас співробітники КП "Плесо" таки знайшли на місці події будівельне сміття в межах прибережної захисної смуги та звернулися до Держекоінспекції "про недопущення знищення водного об'єкта".

Тим часом у Києві під загрозою ще одне озеро – Синє, в якому днями вимерла риба і яке висихає, як припускають захисники, через щільну забудову навколо. Депутат Київради Євгенія Кулеба стверджує, що його збираються "упорядкувати" коштом держбюджету (близько 100 млн грн) з негативними наслідками для водойми та місцевої екосистеми.

Поділитися сюжетом

Останні новини

Як уникнути голодної старості: фінансовий експерт дав поради щодо збільшення пенсії

Опалювальний сезон 2024-2025: постачальники газу встановили тарифи на холодний період

Курячі крильця на грилі з глазур'ю: "Мастер Шеф" Глинська дала смачний рецепт

З перевірками не прийдуть: кому податкова дозволить видихнути

Літо ще затримається, але не всюди: частину України розігріє до +28 градусів, прогноз погоды

Субсидії призначатимуть за новими правилами: як зміняться комунальні пільги українців

Скасування онлайн навчання у школах: 4 головні проблеми для дітей

Як правильно виростити врожай огірків на підвіконні: хитрощі господинь

Продовжувати працювати після 60: пенсіонерам зробили важливе пояснення

Малинові мафіни з шоколадом: простий рецепт від зірки «МастерШеф» Лізи Глінської

Депутатам знову дозволили користуватися кондиціонерами: уряд дав "добро"

Суд може скасувати штраф ТЦК: 17 000 платити не обов'язково

Виплатять до 2500 гривень: як безробітним отримати допомогу

Час змін та нових можливостей: гороскоп на 4 жовтня для всіх знаків Зодіаку

Кому не можна вірити 4 жовтня і навіщо розвішувати часник: прикмети та заборони на Єрофея Афінського