Як приготувати кутю: фіналіст "Мастер Шеф" поділився найсмачнішим рецептом до Різдва
На своїй сторінці в Instagram фіналіст "Мастер Шеф" Микола Люлько показав, як приготувати щедру кутю по-українськи.
Спершу "Мастер Шеф" Микола Люлько готує основу для куті. Для цього беремо 200 г пшениці або перловки, замочуємо її на ніч, а потім варимо в підсоленій воді (0,5 ч.л. солі).
Також нам треба підготувати узвар. "Мастер Шеф" Микола Люлько бере такі інгредієнти:
- сушка - 200 г
- вода - 1,5 л
- розмарин - 1 гілочка
- лимон - 0,5 шт.
Сушку промиваємо, заливаємо водою та варимо 30 хвилин. У кінці додаємо лимон, розмарин і даємо узвару настоятись.
Далі "Мастер Шеф" Микола Люлько бере сухофрукти:
- родзинки світлі - 100 г
- родзинки темні - 100 г
- курага чи чорнослив - 100 г
Курагу нарізаємо на шматочки, змішуємо з родзинками та заливаємо окропом на 10 хвилин.
150 г волоських горіхів "Мастер Шеф" Микола Люлько підсмажує та подрібнює скалкою чи блендером.
Також нам знадобляться такі інгредієнти:
- мак - 150 г
- цукор - 3 ст.л.
- мед - 100 г
- цедра одного лимона
Мак заливаємо окропом на 1-2 години, а потім перебиваємо його блендером разом із цукром.
В одній ємності змішуємо відварену пшеницю, сухофрукти, горішки, мак, мед, лимонну цедру та заливаємо все узваром. На смак можна робити кутю густішою або рідшою. Ставимо кутю в холодильник на 2 години, аби вона настоялася, і можна подавати.