Як вибрати натуральну ковбасу та безпечно давати її дітям: цінні підказки від експертки
Багато хто хоче купити смачні ковбаски чи сосиски, але ціни за кілограм часом сягають ста гривень. Про те, як вибрати відповідну ковбасу, чому вона така дорога і чи можна давати її дітям, розповіла Лариса Баль-Приліпко, провідна спеціалістка з харчових технологій.
В інтерв'ю "Главком" Лариса сказала, що висока ціна не завжди гарантує високий вміст м'яса в продукті.
На полицях часто можна зустріти сосиски, які називаються "Дитячі", але Лариса попереджає, що не всі з них підходять для маленьких дітей через різні добавки, наприклад, фосфатів та перцю.
Вона радить бути уважним при виборі та перевіряти склад:
"Сосиски не рекомендується давати маленьким дітям, тільки зі шкільного віку. Сосиски мають свій контроль, у них не повинно бути різних домішок, зокрема фосфатів, перцю. До сосисок для дітей є певні вимоги. Насамперед, вони мають бути вищого ґатунку. Тобто не всі сосиски, на яких написано «Дитячі», дітям підходять".
Баль-Приліпко також розповіла про те, як змінювалося виробництво ковбас та сосисок за останні роки. У минулому, згідно з державним стандартом (ГОСТ), вищий сорт ковбасних виробів вимагав, щоб вміст м'яса становив не менше 95%, з додаванням яєць, вершків та молока у невеликих кількостях.
Сьогодні ж ситуація інша: численні види сосисок, сарделок та ковбас переважають на прилавках магазинів, і виробники можуть економити на якості, змішуючи різні замінники м'яса, такі як рослинні білки чи інші інгредієнти.
"Я не розумію, чому людей це лякає? Адже все життя наші бабусі та мами робили котлети, а для цього готували фарш, в якому крім м'яса були й інші інгредієнти: батон, молоко. Від того, що до м'яса додали батон, котлета не перестане бути котлетою! Отже, все залежить від відсотків інгредієнтів та технічних умов виробництва."
Як вибрати хорошу ковбасу
Коли вибираєте ковбасу чи сосиски, важливо враховувати кілька речей. Наприклад, намагайтеся уникати продуктів із яскравою блискучою оболонкою, тому що це часто означає, що ковбаса могла бути натерта олією.
якщо в продукті є добавка Е1200, вона може замінювати частину м'яса та робити ковбасу менш якісною. Хороша ковбаса повинна мати суху або злегка вологу оболонку, а не блискучу.
Якщо ковбаса має яскравий рожевий або червоний колір, це може означати, що в ній є барвники, які можуть бути шкідливими для здоров'я на зразок нітриту натрію.
Консистенція ковбаси має бути гладкою та пружною, без повітряних бульбашок усередині. Інакше це може свідчити про порушення у технології виробництва, таких як багаторазове розморожування м'яса.
Раніше ми писали, що смачно, але дуже шкідливо: чому ковбаса небезпечна для організму
Крім того, Знай.ua повідомляв, що після 18:00 можна їсти і все одно худнути: фітнес-тренер розвінчав популярні міфи