Ідеальне тісто для пиріжків, яке вийде з першого разу: кулінар дала простий рецепт
Рецептом ідеальних домашніх пиріжків із яблуками, які вийдуть з першого разу навіть у новачка, поділилася українська кулінарна блогерка Zhuravlina Cooking.
Щоб приготувати тісто для пиріжків, нам знадобляться такі інгредієнти (в розрахунку на 12 штук):
- дріжджі сухі - 7 г
- цукор - 80-90 г
- молоко (тепле) - 160 г
- яйце - 1 шт.
- сіль - 0,5 ч.л.
- масло вершкове (розтоплене, кімнатної температури) - 70 г
- ваніль - за бажанням
- борошно ~ 420 г
Для яблучної начинки кулінар узяла такі інгредієнти:
- яблука - 800 г (в очищеному вигляді)
- цукор - 2-3 ст.л.
- кориця - 0,5 ч.л.
- сік половинки лимона
В миску наливаємо молоко, всипаємо цукор, дріжджі та розмішуємо до розчинення. Слідом додаємо сіль, ваніль, яйце, вливаємо розтоплене масло та перемішуємо.
Після цього додаємо спершу половину борошна та вимішуємо до однорідності. Потім додаємо другу половину борошна та вимішуємо тісто спершу віничком, а далі руками на робочій поверхні, припиленій борошном (на це піде приблизно 8 хвилин).
Готове тісто має бути еластичним і не липнути до рук. Кладемо тісто в миску, змащену олією, накриваємо плівкою та лишаємо в теплому місці приблизно на півтори години, щоб воно підійшло.
Щоб приготувати начинку, яблука чистимо та нарізаємо маленькими кубиками. На сковорідку викладаємо цукор, лимонний сік із корицею, нарізані яблука та тушкуємо до мʼякості, постійшо помішуючи.
Тісто ділимо на 12 рівних частин, з кожної формуємо кульку, накриваємо їх плівкою, рушником і лишаємо ще на пів години. Після цього формуємо пиріжки, додаючи в кожен по 1 ст.л. яблучної начинки.
Сформовані пиріжки викладаємо на деко, застелен пергаментом, накриваємо плівкою та лишаємо ще на 20 хвилин. Змащуємо пиріжки сумішшю яєчного жовтка з молоком і відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку на 15-17 хвилин.