Ідеальний десерт на осінь: шеф-кухар дала простий рецепт лимонного кексу
В осінню погоду найкращим десертом буде неймовірно смачний, кисло-солодкий, просочений сиропом лимонний кекс із чашкою гарячого чаю.
Рецептом поділилася шеф-кухар Валентина Кущ.
Інгредієнти для приготування лимонного кексу:
- масло вершкове (мʼяке) - 230 г
- цукор - 300 г + 70 г на сироп
- лимони - 3 шт. (сік і цедра)
- яйця - 4 шт.
- борошно - 375 г
- розпушувач - 10 г
- сіль - дрібка
- ваніль
- молоко - 180 г
"Це продукти на велику форму! Раджу ділити на три, а потім множити на 2 кількість. Так у Вас вийде на середню", – пояснила шеф-кухар.
Вершкове масло з цукром і цедрою лимонів збиваємо до побіління. По одному додаємо яйця, продовжуючи збивати масу.
Змішуємо сухі інгредієнти: борошно, розпушувач, сіль і ваніль. По черзі частинами додаємо до масляної суміші сухі інгредієнти та молоко, кожного разу збиваючи. Додаємо третину лимонного соку (приблизно 50 г) та перемішуємо тісто.
Готове тісто викладаємо в форму, змащену вершковим маслом і присипану борошном, і відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку приблизно на годину
"Якщо Ви будете робити кекс менше, то і запечеться він швидше. Ще раджу брати форму з отвором по середині чи довгу хлібну, так тісто буде краще пропікатись. Перевіряємо шпажкою", – додала шеф-кухар.
Для сиропу змішуємо приблизно 70 г лимонного соку та 70 г цукру, доводимо суміш до кипіння. В готовому кексі, поки він ще гарячий, робимо проколи зубочисткою та поливаємо його сиропом.
Коли лимонний кекс охолоне, вкриваємо його глазурʼю (1-2 ст.л. лимонного соку + трішки цукрової пудри).