Соковита морква буде до весни-2025: коли потрібно викопувати коренеплоди
Дуже часто врожай моркви великий, але насолоджуватися соковитими коренеплодами протягом усієї зими не виходить.
Найчастіше така проблема виникає через те, що господарі збирають урожай моркви або зарано, або пізно.
Період, коли краще копати моркву на зиму залежить від кількох факторів : сорту, кліматичних умов та зовнішнього вигляду овочів.
Серед сортів моркви виділяють: раннє (час дозрівання 2-2,5 місяця після того, як насіння почало сходити), середньостиглі (після сходу насіння дозрівають за 100-130 днів), пізньостиглі (дозрівають через 130-150 днів). Для врожаю, який збираються залишати на зиму, краще використовувати пізньостиглий сорт, а для вживання влітку – ранньостиглу моркву.
Період для викопування середньостиглого сорту – липень, серпень, а для пізньостиглого – перед заморозками. Дуже важливо викопувати пізній сорт саме перед заморозками, тому що якщо плоди потрапляють під холод, почнуть гнити і точно не зберігатимуться до весни. Коли морква дозріває, листя знизу починає жовтіти – це і є ознакою стиглості різних сортів моркви.
Декілька порад, що потрібно зробити перед збиранням урожаю:
1) викопувати моркву краще ввечері, у суху погоду,
2) якщо грунт не пухкий, то збирання врожаю краще проводити за допомогою вил, а в іншому випадку - руками,
3) листя моркви потрібно обрізати після збирання врожаю
4) не поливайте грядки з морквою за 3-4 тижні перед збиранням моркви.