Холодова алергія: чим вона небезпечна і як її лікувати - алерголог

Холодова алергія: чим вона небезпечна і як її лікувати - алерголог
Як допомогти шкірі пережити мінусову температуру і чим мазати руки на морозі

Холодна пора року несе з собою таку напасть, як алергію на холод. Чому її не можна ігнорувати та як допомогти шкірі пережити мінусову температуру, розповідає досвідчений лікар-алерголог.

Кожен сезон має “свою” алергію. Ми звикли до того, що алергія – це біда теплих природних сезонів, які дарують людям зустрічі з квітучими рослинами, що несуть нам алергени всіх мастей. А ось про алергію на холод знають далеко не всі. При цьому вона не менш небезпечна, ніж літня і теж вимагає прискіпливої уваги.

Про те, як проявляється холодова алергія, як її розпізнати та не допустити розвиток, ну і які є сучасні методи лікування цієї напасті, розповіла Vesti.ua досвідчений лікар-алерголог, співвласник клініки AirDOC, віце-президент Асоціації алергології України, доктор наук та професор – Лілія Романюк.

"Симптоми холодової алергії можуть сигналізувати про початок більш серйозного захворювання"

- У чому можуть бути причини появи холодової алергії (ХА)?

— ХА може розвиватися через різні причини. Наприклад, на тлі спадкових факторів або супутніх захворювань, таких як грибкове ураження шкіри, хронічних шкірних захворювань, аутоімунних захворювань (ревматичних захворювань, хвороб печінки, жовчних шляхів тощо), а також на тлі неправильного домашнього догляду за шкірою.

— Як у найпростіших випадках у людини проявляється алергія на холод?

— Така алергія найчастіше проявляється почервонінням та появою сверблячки на відкритих ділянках – обличчя, руки, шия. Може також виникати припухлість. Іноді спостерігається утруднене дихання у зв'язку із закладеністю носа. ХА може проявлятися при контакті з холодним повітрям і іноді вживанням холодної їжі або напоїв. Можуть з'явитися такі симптоми, як почервоніння, набряклість, свербіж.

Однак не слід плутати холодову алергію з вегето-судинною реакцією, яка може проявлятися у вигляді сльозотечі та риніту, що виникають при різкому перепаді холоду та тепла.

— Наскільки холодова алергія є небезпечною?

— У деяких людей така алергія може спричинити ангіоневротичний набряк чи набряк Квінке. А це вже дуже небезпечно. Тому ми наполягаємо на тому, щоб люди, які мають ХА, проходили певні дослідження, зокрема скринінг-тести на аутоімунні захворювання та на вроджений ангіоневротичний набряк, скринінг на онкомаркери, дослідження функцій печінки. Обстеження потрібно проходити обов'язково з метою не пропустити серйозніші проблеми зі здоров'ям.

— Ви згадали про скриніг-тести на аутоімунні захворювання. Чому їх варто робити?

— Тому що симптоми ХА можуть сигналізувати про початок аутоімунного захворювання або серйозного захворювання печінки. Вони також можуть бути проявами жовчокам'яної хвороби. В іншій історії холодова алергія може бути проявом різного виду кандидозів і таке інше. І алергологу потрібно переконатися, що захворювання або є, або немає і відповідно скоригувати свої рекомендації.

"Алергія на холод може виникнути навіть якщо людина вживає холодну їжу"

— Є інформація, що ХА може виникати навіть через те, що людина поїла холодної їжі.

— При такому варіанті вона може виявлятися болями у шлунку та набряком губ. Поїв морозива і все. У цьому випадку ХА може виявлятися і влітку, і будь-якої пори року.

ХА також може розвиватися через використання деяких лікарських препаратів, які спроможні робити організм або шкіру зокрема, більш чутливою до холодових подразнень. Наприклад, деякі ліки, які застосовуються при гіпертонічних захворюваннях, роблять людину більш схильною до ангіоневротичних набряків.

— А якщо у людини по життю крижані руки, це означає, що у неї ХА?

— Слід відрізняти симптоми ХА та синдром Рейно. Люди з таким синдромом схильні до спазму периферійних судин. У таких людей навіть у найспекотніше літо руки та ноги крижані.

— Наскільки за ХА працюють звичні всім аптечні пігулки від алергії?

— ХА провокує викид із клітин гістаміну та інших біологічно-активних речовин, під впливом холоду. Звідси беруться симптоми кропив'янки. Антигістамінні засоби блокують гістамін. Тобто людині, яка знає про наявність у себе ХА, рекомендується вживати сучасні антигістамінні засоби другого покоління, які не мають побічних дій на організм, на ту ж саму печінку. До цих препаратів немає звикання при тривалому прийомі. Тому приймати їх варто, щоб уникнути проявів ХА.

І я дуже рекомендувала б приймати антигістамінні препарати, які найменше впливають на ЦНС. Особливо людям, які цілий день перебувають за комп'ютером. З недавнього часу Україна розпочала випуск власного препарату на основі хімічної речовини біластин. Він здатний дуже швидко пригнічувати розвиток шкірних реакцій з пухирями та почервонінням, спричинених гістаміном.

"Алергію на холод може викликати неправильно підібраний крем для рук"

— Люди часто взимку починають хворіти на шкірний дерматит. Чи можна вважати його алергією?
— Вияв дерматиту може бути ознакою алергії на холод. Шкіра на руках та обличчі при частих перепадах температури стає сухою, починає лущитися та червоніти. У цей період вона чутливіша для будь-яких подразників.

Взимку потрібно дуже серйозно підходити до вибору крему для шкіри

Стан шкіри рук можуть погіршувати деякі косметичні засоби, якими жінки починають користуватися активніше. Вони містять компоненти, які можуть робити шкіру більш чутливою, що призводить до різних алергічних проявів, а в серйозніших випадках може виникнути алергічний контактний дерматит.
До речі, тут важливо відзначити, що ланолін (тваринний віск) – був визнаний АЛЕРГЕНОМ РОКУ, при цьому він зустрічається у більшості кремів та інших засобів для догляду за шкірою.

— Якими кремами для шкіри ви порадите користуватися під час морозів?

— У холод багато людей продовжують користуватися зволожуючими засобами, як і в теплу пору року, і це даремно. Ну уявіть собі, людина зволожила собі обличчя і шкіру рук і пішла на вулиці, ясна річ, що холод буде більше впливати на зволожену шкіру.
Так що забудьте про зволожуючі креми, якщо ви збираєтеся тривалий час перебувати на холоді. Є колд-креми, є спеціальні креми, призначені захищати шкіру від дії холоду. Ось ними й користуйтесь.
Крім того, в холодну пору року я б порадила відмовитися від використання скрабів для тіла, також не бажано користуватися милом на лужній основі.
І на останок загальна рекомендація: бережіть себе, в холодну пору одягайтеся тепліше і завжди прислухайтеся до рекомендацій вашого лікаря.

Поділитися сюжетом

Останні новини

Допоміг 27 ухилянтам: ДБР повідомило про підозру посадовцю

Українці можуть користуватися безкоштовним транспортом: одна з європейських країн зробила поблажку

Соковиті мʼясні рулетики з баклажанів: рецепт від судді "Мастер Шеф" Ярославського

Насильство над дітьми на Львівщині: в Офісі генпрокурора розповіли, що вже зробили

Зустріч Шмигаля з Фіцо: Словаччина допоможе Україні з поставками електроенергії

Рис, білий хліб та молочка виявилися небезпечними для здоров'я: вердикт дієтологів

Україна відновила експорт металобрухту до проросійського Придністров'я

Умови призначення пенсій: українці можуть обрати вигідні роки при виході на пенсію, подробиці

Дорогоцінна картопля: чому ціни б'ють рекорди та коли вигідно робити закупи на зиму

Росіяни пошкодили цивільне судно з продовольчим вантажем у порту Південний

В Третій штурмовій розповіли, як відбили позиції та українських військових з полону

"Всім начхати...": евакуатор понівечив українцю авто, замість 900 грн штрафу - $15 тис на ремонт

У Дніпрі на закупках Starlink для шкіл чиновник заробив 1,8 млн

Забудьте її назавжди: яку суржикову фразу не можна вживати

Залишили росіян без Скабєєвої: українські хакери вимкнули телеканали «Росія 1» і «Росія 24»