Приберіть руки від аспірину і не кладіть його в консервацію: чим замінити
Серед українців дуже популярний спосіб консервації з аспірином, який продовжує термін зберігання заготовок та покращує їх смак.
Проте лікарі попереджають, що використання таблеток не настільки нешкідливе, як багато хто думає.
Аспірин, вона ж і ацетилсаліцилова кислота, використовується в медицині з метою вгамувати біль і жар тіла. Коли таблетка розчиняється у воді, вона створює кисле середовище, яке буквально вбиває мікроорганізми. Тому аспірин часто додають у консервацію, адже з препаратом вона коштує довше і не псується, тим більше обходиться в копійки.
Незважаючи на властивості аспірину, лікарі все ж таки проти такого способу консервації. ВООЗ навіть випустила спеціальну заборону використання препарату в таких цілях.
Справа в тому, що в хімічному складі аспірину є кислота, що видобувається з кори верби. У давнину її широко використовували під час лікування лихоманки. Однак, крім кислоти, у складі верби також є фенол, який токсичний для організму.
Якщо надмірно вживати консервацію з таблетками, можна "заробити" такі проблеми:
- ризик розвитку пієлонефриту, оскільки ліки виводяться через нирки і погано впливають на їх роботу.
- поява алергії на препарат
- проблеми в роботі шлунка та кишечника через кисле середовище, викликане медикаментами, тому людям з виразкою таку консервацію категорично не можна
- аспірин може викликати у дітей синдрому Рея
Проте аспірин цілком реально замінити іншими засобами, безпечнішими. Наприклад, з цим завданням чудово впорається яблучний або класичний оцет, кислі соки (порічка, лимон) або лимонна кислота. Вони теж не дозволяють бактеріям розвиватися, завдяки чому консервація залишиться смачною та корисною.
Раніше ми повідомляли, що більше ніколи не купуватимете в магазині: приготуйте вишуканий вершковий сир із несподіваного інгредієнта.