Реформа МСЕК: як подолати торгівлю інвалідністю та уникнути хабарництва і бюрократії – поради від адвоката

Реформа МСЕК: як подолати торгівлю інвалідністю та уникнути хабарництва і бюрократії – поради від адвоката

Хвиля викриттів та затримок на гарячому працівників центрів медико-соціальної експертизи (МСЕК) не вщухає. Наразі за офіційними даними 19 тисяч справ по МСЕК опрацьовано спільно з правоохоронними органами.

Чому МСЕК є чи не самою корумпованою та закритою структурою при МОЗ та як військовим, які наразі проходять всі бюрократичні процедури по встановленню статусу особи з інвалідністю уникнути хабарництва розповів Руслан Сейдаметов, адвокат Адвокатського об'єднання Актум в інтерв'ю для «Апостроф ТБ».

Що таке МСЕК та навіщо вона потрібна

Медико-соціальна експертна комісія, яка складається з вузькопрофільних лікарів, які за своїм призначенням мають виконувати функцію визначення втрати непрацездатності та встановлення певних груп інвалідності для людей, після отриманих травм, поранень, хвороб або каліцтва. І саме від рішення МСЕК та встановлення певної групи інвалідності залежати яку така людина буде отримувати пенсію та на які пільги та виплати, передбачені законодавством буде мати право.

Говорячи про необхідність реформування МСЕК, адвокат зауважив, що чи не всі міністри МОЗ в різні часи, говорили про необхідність змін, але по-факту ніхто нічого не робив: «Законопроєктів щодо реформування МСЕК на моїй пам’яті було чи не три, а результату – нуль. МСЕК закрита та кланова сталопрацююча система. Задля цікавості можна поглянути скільки змінилось міністрів, а деякі голови обласних та районних МСЕК – залишаються незмінними та недоторканими».

На переконання правника, саме через непрозору та погано контрольовану роботу МСЕК і виникають всі корупційні фактори: «Працівники МСЕК офіційно отримують досить малу заробітну плату, а приймають рішення на підставі, яких виплачуються пенсійні виплати із державного бюджету. Тому і виникає спокуса хабарництва. З власного досвіду можу сказати, що корупція в цій структурі починається прямо з моменту подачі документів і т.з. «живої черги», коли вам пропонують прискорити розгляд документів. Також непоодинокими є випадки «купівлі статусу інваліда», задля того щоб у подальшому користуватись всіма пільгами та виплатами, а також щоб отримати звільнення або відстрочку від мобілізації».

Правник наголошує, що за правилами роботи МСЕК, які прописані та регламентовані Постановою КМУ №1317, комісія має провести огляд хворого протягом 5 робочих днів після отримання відповідного направлення. Проте у реальному житті строки інші: тим хто, погоджується прискорити процес розгляду справи – доведеться чекати місяць, два. Тим, хто не погоджується, доведеться чекати на засідання комісії від 6 місяців до року.

«Зараз звісно навантаження на МСЕК велике, адже кількість травмованих і скалічених людей, як серед цивільних, так і серед військових, які потребують проходження МСЕК – зросла, а чисельність штату комісій не змінилась. Проте ми маємо звернення від військових, які після отриманих травм/поранень/каліцтв, при оформленні інвалідності стикнулись з тим, що представники МСЕК навмисне затягують огляди та вимагають хабарі за прискорення справи. І зараз такі ситуації з військовими мають безпрецедентні масштаби», - зауважує Руслан Сейдаметов.

Як військовому підготуватись до проходження МСЕК

Щоб отримати направлення на МСЕК військовий має звернутися із рапортом щодо проходження МСЕК до безпосереднього командира. Рапорт подати в письмовій формі, або через мобільний додаток Армія+. У разі якщо військовий знаходиться за межами військової частини, наприклад, у відпустці за станом здоров’я, то може зверніться до ТЦК, який надасть направлення на проходження МСЕК. Також під час проходження стаціонарного лікування отримати направлення на МСЕК можна у свого профільного лікуючого лікаря або у сімейного лікаря, у разі звільнення з військової служби.

Адвокат також радить військовим, які будуть проходити МСЕК після отримання травм, каліцтв, поранень, обов’язково проходити ВЛК, адже саме заключення військово-лікарської комісії, у подальшому, впливатиме на суми військових виплат, а також на виплату одноразової грошової допомоги (ОГД). Розмір такої виплати залежить від наслідків поранення і це встановлює МСЕК.

«Для військового важливий висновок ВЛК для проходження МСЕК. Він впливає на суму ОГД. І різниця у сумах виплат досить суттєва. Чи отримає понад 1,2 млн грн чи лише 211 тис. грн. і я наполегливо раджу перед проходженням МСЕК звертатись за допомогою до фахових правників задля ґрунтовного аналізу всієї медичної документації», - зауважує адвокат з військових справ.0

Також правник звертає увагу, що група інвалідності для військового, який отримав поранення, травму, каліцтво під час захисту Батьківщини може бути встановлена - вища. У ситуаціях коли документи оформляють не правильно, надають необ’єктивний висновок – рішення МСЕК можна оскаржити в обласній чи центральній комісії, у досудовому порядку, а також через суд.

Поділитися сюжетом

Останні новини

Заради котлет доведеться бути щедрим: в Україні різко змінилися ціни на яловичину та солоне сало

У ГУР повідомили, скільки тіл загиблих в Україні російських окупантів повернули в РФ

"Не могли адекватно чинити опір": військовий вказав на велику проблему в українській арміїї

За старі 10 копійок заплатять близько 20 000 гривень: українці можуть озолотитися

В Україну повернули 501 полеглого оборонця

Як виростити на підвіконні шпинат: садівники дали практичні поради

Зростання податків неминуче: тепер думають, як підвищити ПДФ

Росіяни готують військових КНДР у чотирьох містах: ЗМІ показали локації

Шабунін, який був фіктивно оформлений на службу, зараз планує зайнятися реформою ДБР

Хмельницький прокурор з інвалідністю зробив дивну заяву і розсмішив мережу

Спроба прориву ЗСУ у Білгородській області: експерти розповіли, що відбувається на новій ділянці фронту

Допомога для пенсіонерів: стареньким видають сертифікати на 2500 грн

Сирний десерт: бюджетний та корисний рецепт від зірки "МастерШеф"

Теж "інваліди"? З'явились цікаві подробиці про топ-прокурорів України

В ПЦУ назвали погром у Свято-Михайлівському соборі спробою створити вдалу картину для роспропаганди