Розмір має значення: вчені визначили, що жінки з великими грудьми потіють менше, ніж з маленькими

Розмір має значення: вчені визначили, що жінки з великими грудьми потіють менше, ніж з маленькими

Експеримент британських дослідників підтвердив зв'язок між розміром погруддя у жінок та кількістю поту в зоні грудей, що виділяється під час тренувань. Залежність виявилася не такою, як можна було очікувати. На вироблення поту в людини насамперед впливають такі чинники, як розміри тіла, обмін речовин та умови довкілля.

Група вчених із Саутгемптонського університету (Великобританія) припустила, що у жінок пітливість у зоні грудей залежить ще й від розміру бюста. Для перевірки гіпотези фахівці влаштували експеримент у лабораторії ThermosenseLab у центрі клінічних досліджень свого вишу.

Результати експерименту було опубліковано журналом Experimental Physiology.

Мамографія, зображення ілюстративне, кадр з відео: YouTube Діагностичний центр ЛЬвів

У випробуваннях, що проходили у сучасній кліматичній камері при температурі +32 °C та відносній вологості близько 53%, брали участь 22 молоді жінки, середній вік яких становив 28 років плюс-мінус 9,6 року.

У списку критеріїв включення значилися такі вимоги, як фізична активність (регулярні вправи по 30 хвилин мінімум тричі на тиждень), відсутність скелетно-м'язових або неврологічних захворювань, грудних імплантів, операцій з корекції грудей або мастектомії, розмір бюстгальтера від маленького та середнього до великого та надвеликого.

Щоб встановити взаємозв'язок між розміром грудей, щільністю потових залоз і локальною пітливістю в зоні над і під сосками та в трикутнику бюстгальтера (район мечоподібного відростка грудини), учасницям влаштували 50-хвилинну пробіжку в режимі субмаксимального навантаження на біговій доріжці. Під час експерименту у них реєстрували теплофізіологічні параметри, у тому числі центральну температуру тіла, частоту серцебиття і рівень газів, що видихаються.

Протягом останніх п'яти хвилин бігу у жінок виміряли щільність потових залоз та локальну пітливість у перелічених вище областях на грудях. Для розрахунку площі поверхні грудей використовували 3D-сканування, а густину потових залоз визначили за допомогою просочених йодом паперових патчів, які на п'ять секунд притискали до шкіри. Внаслідок контакту відбувалася хімічна реакція з речовинами поту. Активні потові залози виявлялися на патчах як маленьких синіх крапок.

Зони експериментів, скріншот: University of Southampton

Застосувавши до зібраних даних кореляційний та регресійний аналіз, вчені з'ясували, що щільність потових залоз у зоні грудей лінійно зменшувалася зі збільшенням площі поверхні грудей. При цьому рівень вироблення поту кожною потовою залозою залишався незмінним.

Ранкова пробіжка, фото з відкритих джерел

За словами авторів, результати дослідження мають важливе прикладне значення. Їх зможуть враховувати виробники спортивних бюстгальтерів для розробки моделей, які краще відповідають потребам жінок з різним розміром грудей. У результаті це дозволить зробити бюстгальтери для тренувань комфортнішими та функціональнішими, що сприятиме підтримці активного способу життя жінок.

Раніше в іншому експерименті канадські вчені встановили, що занадто тісний бюстгальтер може заважати диханню і тим самим знижувати ефективність тренування.

Також, вчені з'ясували, що справді впливає на тривалість нашого життя.

Поділитися сюжетом

Останні новини

Уряд схвалив економічне бронювання: нардеп сказав, чого чекати далі

Українцям приходитимуть повістки нового зразка: як зміняться "запрошення" в ТЦК

Мобілізація в Україні знизилась, людей не вистачає: у ВР заговорили про необхідність знизити призовний вік

Тут грошей на 17 тисяч FPV-дронів: мережу вразило фото затриманого чиновника-корупціонера

Голова МСЕК збагатилась на мільйони доларів на ухилянтах: кадри з місця обшуків

Політична вистава по-вірменськи: на словах за Захід, насправді – з Росією

Фіцо зробить "все можливе", щоб відновити "нормальні відносини" з Росією

За підпали військових авто затримали 17-річних підлітків з Кам’янського

Комусь 3000 грн, а комусь - майже 10 000: українці можуть вже зараз дізнатись, скільки їм платитимуть в старості

У скандалі з репером P.Diddy знайшли справжній "український слід"

Як виростити м'яту на підвіконні: корисні лайфхаки

Росіяни обстріляли підстанцію та поранили шістьох енергетиків

Залипайте на десятки годин: Steam запускає фестиваль покрокових RPG зі знижками

Дві сумки з грошима викинули у вікно: у керівниці МСЕК та її сина-чиновника знайшли майже $6 млн готівкою

Мешканці Одеської області відчули землетрус: експерт пояснив, які наслідки таких явищ