Ця приправа лежить на вашій кухні та збільшує ризик раку шлунка на 41%
Нове дослідження, проведене австрійськими вченими з Центру громадської охорони здоров’я Віденського університету, показало, що надмірне вживання солі може значно збільшити ризик розвитку раку шлунка.
Це спостереження дуже актуальне для британців, які додають сіль у більшість страв: вони на 41% частіше мали діагноз раку шлунка, ніж ті, хто вживав сіль у менших кількостях.
Надмірне споживання солі може пошкоджувати слизову оболонку шлунка, руйнуючи її захисне покриття. Це, у свою чергу, призводить до тканинних ушкоджень і може спричинити ракові мутації.
Попередні дослідження також показали, що сіль може діяти як канцероген, коли вона споживається у великих кількостях. Федеральне агентство з контролю за ліками та продуктами харчування (FDA) рекомендує обмежувати споживання солі до 2,3 грамів на день.
Важливо зазначити, що рак шлунка на ранніх стадіях може мати високий рівень виживання, досягаючи показників у 75% виживання протягом п'яти років. Однак, якщо захворювання прогресує, шанси на виживання знижуються до 35%.
Ранні симптоми раку шлунка, такі як здуття живота і розлади шлунка, часто ігноруються, оскільки вони схожі на ті, що виникають після вживання гострої чи об'ємної їжі.
Тому дослідники сподіваються, що їх робота підвищить обізнаність про потенційно шкідливі ефекти високого споживання солі та сприятиме профілактиці раку шлунка.
Вам буде цікаво дізнатися у дітей все частіше стали з'являтися камені в нирках: з чим це пов'язано і як вберегти малечу