На крок ближче до арешту Путіна і Шойгу: що означатиме для України ратифікація Римського статуту

На крок ближче до арешту Путіна і Шойгу: що означатиме для України ратифікація Римського статуту

У середу, 21 серпня, Верховна Рада України ратифікувала Римський статут- міжнародний правовий договір, заснований Міжнародним кримінальним судом.

Про те, що це означає і чим це допоможе Україні, розповів експерт медійної ініціативи за права людини з міжнародного гуманітарного права Андрій Яковлєв в ефірі телемарафону "Єдині новини".

"Римський статут дозволяє застосовувати більш зручні інститути кримінального переслідування. Наприклад, зараз ми можемо переслідувати лише виконавців, а притягнути до відповідальності керівників чи командирів за те, що вони не контролювали своїх підлеглих, питання досі дискусійне. З ратифікацією Римського статуту у нас така можливість з'являється.

Практично це виглядатиме так: нещодавно мережу облетіло відео, коли розстрілювали наших військовополонених. Ми не можемо знайти виконавців цього злочину принаймні зараз, але точно можемо дізнатися, хто був їхніми керівниками. Отже, інструмент відповідальності командирів, передбачений в Римському статуті, дозволятиме нам притягувати і розшукувати саме цих командирів. Це створить охолоджувальний ефект і наступного разу командири будуть більш ретельно контролювати своїх солдатів", - пояснив експерт.

Також він звернув увагу на те, що українські правоохоронні органи отримують можливість для ширшої кваліфікації злочинів росіян.

"Другий момент - Римський статут дозволяє використовувати більш ефективні визначення. Зараз, як ми всі знаємо, у нас велика статистика з вчинення воєнних злочинів. Але в Кримінальному кодексі у нас передбачено кваліфікацію "порушення законів і звичаїв війни", навіть судові рішення не завжди використовують термінологію воєнних злочинів. Ратифікація Римського статуту дозволяє не тільки правильно кваліфікувати злочини, а також визначати велику кількість складових воєнних злочинів", - пояснив Яковлєв.

За словами експерта, Україна отримає більше важелів впливу і в самому Міжнародному кримінальному суді.

"Ратифікувавши Римський статут, ми долучаємося до цивілізованих країн, де визнається міжнародне право, у нас теж буде імплементована вершина міжнародного права, пов'язана з Римським статутом. Також ми зможемо більше впливати на діяльність самого Міжнародного кримінального суду, адже тепер ми зможемо претендувати на те, що український суддя так само буде засідати в МКС", - резюмував експерт.

Нагадаємо, 17 березня 2023 року Палата досудового провадження II видала ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна,а також уповноваженої президента РФ у справах дитини Марії Львової-Бєлової.

Також 24 червня 2024 року Палата попереднього провадження II Міжнародного кримінального суду (Гаага)видала ордери на арешт колишнього міністра оборони РФ Сергєя Шойгу та начальника Генштабу ЗС РФ Валерія Герасимова.

Поділитися сюжетом

Останні новини

Жовтень 2024 принесе нові ризики та труднощі: гороскоп на місяць для всіх знаків Зодіаку

Відмова від бойової повістки: українців застерегли від суворих наслідків

Чи вигідно встановлювати двозонний лічильник у 2024 році: пояснення обленерго

"ПриватБанк" вимагає сплатити борг після крадіжки з картки: чоловік звернувся до кіберполіції

Журналістка влаштувала скандал навколо батальйону, який відмовився іти у Вугледар

"Знаємо, як ви чекали...": озвучено дату прем'єри тринадцятого сезону "Холостяка"

Як зробити зиму смачнішою: рецепт фаршированих помідорів із гостринкою

Газ подорожчає для всіх: як новий тариф вдарить по гаманцю

Порушення створює небезпеку: українцям загрожує штраф у розмірі 680 гривень

Дружина-росіянка нардепа потрапила в складну ситуацію

"Світ не змінювався, моя ніжна...": Соловий сама прийшла до колишнього Сергія Жадана

Які дерева обов'язково потрібно обрізати восени: корисні лайфхаки

Що робити, коли зникає світло: ДТЕК назвали головні кроки

Закарпатські смаки: паштет із квасолі та сушених грибів, який легко зробити вдома

Членство України в НАТО та завершення війни: у Financial Times дізналися про переговори