В Україні готуються карати за сталкінг

В Україні готуються карати за сталкінг

Комітет з питань правоохоронної діяльності готує до розгляду у першому читанні законопроєкт щодо встановлення відповідальності за злочинне переслідування (сталкінг). Проєкт закону сприятиме посиленню захисту осіб, які постраждали від домашнього насильства, а законодавче регулювання сталкінгу стане важливим кроком до захисту прав громадян в Україні та зниження випадків переслідування і насильства.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Верховної Ради України.

Зауважується, що Комітетом Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності готується до розгляду у першому читанні проєкт Закону України «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України та Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» щодо встановлення відповідальності за злочинне переслідування (сталкінг)» (реєстр. №12088), поданий народним депутатом України Володіною Д.А. та ін.

Як зауважується на сайті ВРУ, мета законопроєкту полягає в тому, щоб посилити захист осіб, які постраждали від домашнього насильства, а також виокремлення та встановлення відповідальності за такий вид насильства як злочинне переслідування (сталкінг).

Відтак пропонується внести зміни до Кримінального процесуального кодексу України та Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству»:

  • статтю 532 Кримінального процесуального кодексу України пропонують доповнити новою частиною: частиною про те, що "судове рішення суду першої інстанції про застосування обмежувального заходу до осіб, які вчинили домашнє насильство, набирає законної сили з моменту проголошення, а його оскарження не зупиняє його виконання";
  • у Законі України "Про запобігання та протидію домашньому насильству" пропонують додати визначення таких термінів як злочинне переслідування (сталкінг) та кіберпереслідування.

"Зокрема, злочинне переслідування (сталкінг) - форма психологічного домашнього насильства, яка виражається у небажаній нав'язливій увазі до однієї людини з боку іншої людини або групи людей, а також полягає у стеженні за постраждалою особою та неодноразовому перебуванні біля місця її проживання", - йдеться в повідомленні.

Поняттю "кіберпереслідування" пропонують наступне визначення: "... вид злочинного переслідування, що передбачає постійне спостереження за постраждалою особою без її згоди чи законного дозволу за допомогою інформаційних та комунікаційних технологій, що може здійснюватися шляхом обробки персональних даних жертви, зокрема в результаті крадіжки особистих даних або шпигування за жертвою через її соціальні мережі або платформи обміну повідомленнями, електронну пошту та телефон, крадіжку паролів або злом її пристроїв для доступу до приватного простору за допомогою встановлення додатків геолокації, у тому числі шпигунського програмного забезпечення, або через викрадення її пристроїв".

Пресслужба Апарату Верховної Ради України вказує, що прийняття цього законопроєкту сприятиме посиленню захисту осіб, які постраждали від домашнього насильства, а законодавче регулювання сталкінгу стане важливим кроком до захисту прав громадян в Україні та зниження випадків переслідування і насильства.

Раніше "Апостроф" також писав, що голова комітету Верховної Ради з фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев виступає за підняття ПДВ.

Поділитися сюжетом

Останні новини

Ліміт на перекази з "картки на картку": експерти розповіли про "чорні списки" та ризики порушення банківської таємниці

Директори двох клінік під прикриттям програми сурогатного материнства за гроші допомагали самотнім іноземцям стати батьками

Високі ціни на рибу та морепродукти лякають споживачів: де купувати, щоб заощадити

Колега депутатки Безуглої звинуватив її у підриві обороноздатності країни

Зеленський зустрівся з Рютте у Києві: головні тези їхніх заяв

На сковороді зручніше: "Мастер Шеф" Литвинова розповіла, як зробити швидкий фруктовий пиріг

В Польщу через Білорусь: прикордонники затримали українця, що добу блукав лісом

Як не спустити всі гроші на ремонт: помилки, яких можна уникнути

У Києві показали новий потяг метро

Кіберактивісти Head Mare розповіли свою версію вибухів у Торопці

Навіть без тепла платити доведеться: за що українцям виставляють рахунки

В українському банку виявили фінансові махінації на сотні мільйонів: корупційна схема діяла 5 років

Компанія-виробник дронів розповіла, як ТЦК "викрали" їхнього головного інженера

До України йдуть дощі та потужні зливи - синоптики сказали, де і коли буде негода

В Харківській області через лісову пожежу згоріло ціле селище