Збирали дані про вогневі позиції Сил оборони: у Херсоні викрили мережу агентів ФСБ

Збирали дані про вогневі позиції Сил оборони: у Херсоні викрили мережу агентів ФСБ

У Херсоні співробітникам Служби безпеки України вдалося нейтралізувати агентурну групу ФСБ, що працювала на ворога. Фігуранти групи розвідували місця базування та переміщення Сил оборони, а також збирали розвіддані про вогневі позиції ППО.

Про це повідомляють на офіційному сайті СБУ.

"Служба безпеки нейтралізувала у Херсоні агентурну групу фсб", - пишуть у СБУ.

Затримати вдалося трьох учасників ворожого осередку, які діяли окремо один від одного, проте "замикалися" на єдиного російського куратора: "Ним виявився росіянин Олександр Костін – окупаційний «перший заступник міністра інформаційної політики» на тимчасово захопленому лівобережжі Херсонщини".

Загарбницька установа намагалася виконати завдання фсб зі створення агентурних мереж в обласному центрі. Для цього залучили двох своїх підлеглих із окупаційної «мінінформполітики», як резидентів мережі.

До складу агентурного угрупування дистанційно завербували трьох мешканців Херсона: "Один з них працював на агресора ще під час окупації міста, а після звільнення громади – «заліг на дно»".

Агенти мали розвідувати місця базування та переміщення Сил оборони на території обласного центру. У "пріоритеті" були такі цілі, як вогневі позиції мобільних вогневих груп ППО, пункти базування підрозділів Служби безпеки, Національної поліції та прокуратури. Зібрані дані окупанти планували використати для ракетно-дронових ударів по локаціях українських захисників.

Крім того, стежили агенти також за посадовцями обласної військової адміністрації: "Отриману інформацію фсб планувала використати для залякування представників ОВА через особисті погрози фізичної розправи".

У СБУ зауважують: "Фігуранти планували залучити максимальну кількість «однодумців» з правобережної частини регіону". Зокрема для цього створили окремий Телеграм-канал, в якому закликали «зливати» туди координати Сил оборони та персональну інформацію про українських захисників.

Під час обшуків у затриманих вилучили мобільні телефони та комп’ютерне обладнання із доказами злочинних дій. Агентам оголосили про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст.111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
  • ч. 2 ст.114-2 (несанкціоноване поширення інформації про рух, переміщення або розміщення ЗСУ, вчинене в умовах воєнного стану).

"Злочинні дії Костіна заочно кваліфіковано за ч. 3 ст. 110 Кримінального кодексу України (посягання на територіальну цілісність та недоторканність України), а двом його спільникам-резидентам фсб заочно повідомлено про підозру за державну зраду, вчинену за попередньою змовою групою осіб", - йдеться у повідомленні.

Фігуранти знаходяться під вартою. Їм загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Раніше ми писали, що контррозвідка СБУ затримала ворожого інформатора, який шпигував за реактивною артилерією ЗСУ на Донеччині та передавав окупантам локації Сил оборони.

Поділитися сюжетом

Останні новини

Вступ до аспірантури 2024 року: як не втратити відстрочку від мобілізації

Україні запропонують конкретні кроки щодо вступу в НАТО на черговому "Рамштайні" - WP

Як перевозити готівку та уникнути штрафів при виїзді з України

Українці можуть отримати гроші за шкоду життю та здоров'ю: виплачують до мільйона гривень

Ілон Маск вперше виступив на мітингу Трампа в одному з найважливіших штатів

Час ще є, тому не пропустіть шанс: рецепт яблучно-сливового повидла на зиму

Гендерний розрив: президентські вибори поділили американців, результати нових опитувань

Важливо для виживання: список продуктів на зиму для українських сімей

Ворожі цілі збивали в 14 областях: в Повітряних силах розповіли про наслідки нічної атаки ворога

Пенсія в Україні: деякі пенсіонери отримають до 600 гривень доплат

Масового покарання не сталося: штрафи від ТЦК отримали одиниці, а сплатили ще менше

Навіть консерви тепер дозволить собі не кожен: супермаркети приголомшили цінниками

Найніжніший лимонний пиріг: простий рецепт від зірки "Мастер Шеф" Лізи Глінської

Справжня осінь: синоптик дав прогноз на новий тиждень

Зустріч із власним двійником: новий тренд набирає обертів у соцмережах