Про кого не можна говорити погано 19 жовтня і яких тварин не можна чіпати: прикмети та заборони на Іоанна та Уара

Про кого не можна говорити погано 19 жовтня і яких тварин не можна чіпати: прикмети та заборони на Іоанна та Уара

У церковному календарі це дата перенесення мощей преподобного Іоанна Рильського.

Інші назви свята: "Проводи осені", "Конюхам відпочинок", "День Садоку". Цього дня коням давали відпочинок, відповідно конюхи також могли відпочити.

Також, 19 жовтня за новим церковним календарем згадують пророка Йоіла, а також святого мученика Уара та семеро вчителів. Ще цього дня - Димитріївська батьківська субота.

Якраз цього дня зазвичай починаються сильні морози, на зміну золотій осені вже приходить справжня зима. Наші пращури влаштовували проводи для осені і зустріч для зими. У вхідних дверей потрібно багато накидати листя і покласти зверху ткану доріжку. Нею нібито і заходить у будинок зима. А на Проводи осені забивали курей, готували з них суп із локшиною, варену, смажену, парену та тушковану курятину з грибами чи картоплею. Але найголовніше частування цього дня – курник, це такий пиріг із куркою. Його рецепт у кожної сім'ї був свій і передавався у спадок.

Сороки теж намагаються перебратися ближче до оселі людей. Тому її намагалися зустріти сьогодні та розсипали у дворах овес. Її задобрювали, щоб вона не злила і не турбувала домовика.

Є повір'я, що цього дня дворовий бавиться у конюші: лякає коней, плутає їм збрую та гриву. Але сильної шкоди не завдає, тому йому не заважають. Просто намагаються не запрягати коней і не використовувати їх для поїздок, ні для роботи. Дворові, за переказами, це ангели, які впали і опинилися поряд із людським будинком. У кожному дворі є свій. Вірили, що тіло в нього зміїне, голова – півня. Вночі він набуває вигляду господарів, людям на очі не показується, а якщо і з'явився, то як щур, змія чи жаба. Якщо випадково вбити тварину, в яку перекинувся дворовий, то у господарів упаде вся худоба.

Чоловіки зазвичай сиділи вдома за накритим столом, пили пиво чи бражку, розповідали байки та страшні історії. Навіть проводили змагання з того, хто страшніше та веселіше розповість. А тому, хто програв, вигадували покарання. Птахам у цей день потрібно насипати зерна, поминаючи померлих батьків. Але не робіть це на перехресті. Так ви тільки підгодуєте собак Сатани. А ще є чудова традиція ходити в гості до сватів та приносити частування.

Друзі, гості, фото з вільних джерел

Що не можна робити 19 жовтня

На православне свято 19 жовтня, як і будь-якого іншого дня, церква виступає проти сварок, лихослів'я, пліток, наклепу та засудження, а також заздрості, жадібності, помсти та розпачу. Не слід відмовляти у допомозі тим, хто просить.

У батьківську суботу забороняється погано говорити про померлих, поминати їх алкоголем, влаштовувати галасливі поминальні застілля, а також не слід залишати алкоголь і їжу на могилах.

За народними прикметами в цей день в жодному разі не можна відмовляти в милостині - вважається, що через жебраків звертається покійна рідня. Даси копійку – розбагатієш на рубль.

Раніше ми повідомляли все про сорокуст у церкві: як замовляти, чи можна використовувати проти ворогів та як вплинути на здоров'я.

Поділитися сюжетом

Останні новини

Пенсіонеру дається 10 днів: держава забере всі виплати

Як підтримати імунітет восени: п'ять здорових звичок від фахівців

Штори в офіс Кличка, "золоті" квитанції та шредери: що закуповує Київ на тлі війни

Подорожчання бензину: експерти розкрили, чого чекати

Рецепт ідеального львівського сирника від зірки "Мастер Шеф": дуже смачний і ніжний

Це не мода – це помилка: медик пояснив, чому чоловіки лисіють

Заморозки до -5: синоптики дали прогноз погоди на вихідні

Школи відмовляються від уроків патріотичного виховання: що будуть робити

Доктор Комаровський пояснив, як боротися з алергією на холод: прості, але робочі методи

Гелловін-2024: що це за свято, чому багато хто пов'язує його з бісами та головні традиції

За опалення платитимемо менше: українці отримали добрі новини про комуналку перед холодами

Булочки з яблуками за 15 хвилин: "Мастер Шеф" Хіменес-Браво дав простий рецепт

7 років нещасть не буде: що потрібно зробити з розбитим дзеркалом, щоб уберегти себе від біди

Мобілізація жінок і пенсіонерів: військовий пояснив, що це доведеться зробити

Більше не доведеться платити: що переселенцям доступно безкоштовно