ПЦУ вшанувала особливих жінок: хто вони

ПЦУ вшанувала особливих жінок: хто вони

Православна Церква України 17 вересня вшановує особливих жінок-християнок, які жили в першій половині ІІ століття - Віру, Надію, Любов і Софію.

"Це три малолітні доньки й матір. Їхній земний шлях завершився страшно: трьох доньок – 12, 10 і 9 років – жорстоко мучили, знущались і стратили на очах у матері. Вона їх поховала, три дні оплакувала біля могили, там і віддала Богові душу", - зазначили у ПЦУ.


"Ці жінки увійшли в християнську історію як мучениці. Але не через те, що їх мучили, а через те, що вони свідчили: грецьке слово μάρτῠρος (мартірос), яке в нашій мові перекладене як "мученик", від початку має значення "свідок", тобто це людина, яка засвідчує істину ціною власних страждань і навіть самого життя. Вони свідчили про істинну віру, мали надію на життя вічне, любили Господа усім своїм серцем, а відтак мали справжню мудрість. Не в сенсі мудрості світу цього (наявності знань про світ видимий, тимчасовий), але в сенсі богоугодної мудрості, тієї, яка засвідчує знання, що ведуть до спасіння, до життя вічного", - розповіли в українській церкві.

У ПЦУ зазначили, що через істинну мудрість (грецькою - Σοφία) народжуються найбільші християнські чесноти: віра, надія і любов. Вони підносять людину з буденного природного існування живих істот на інший, одухотворений рівень життя, в царину справжньої духовної свободи. Вони відкривають людині завісу вічності, виявляють справжній сенс земного життя, роблять можливим спасіння.

"Саме разом – віра, надія і любов – ніби ті три сестри – символізують правильне ставлення християнина до життя і до Бога. Бо християнська надія немислима без щирої, справжньої віри, а істинна віра неможлива без жертовної любові до Бога і ближніх. Тільки та людина буде справді мудрою, буде добре розуміти істинний сенс життя, яка набула у своєму серці міцну віру, непохитну надію на Господа та щиру любов.

Ми всі Богом покликані до цього, саме тому ми так прагнемо вірити, надіятись і любити. Молімося до святих мучениць Віри, Надії, Любові та матері їх Софії, щоби через їхнє заступництво Господь дарував нам усім мудрість та зміцнив у наших серцях віру, надію і любов", - зазначили у ПЦУ.

Поділитися сюжетом

Останні новини

На Сирці в рамках модернізації мереж замінять труби та перебудують теплокамери

Рекордні ціни на заправках: експерт розповів, як зміниться ціна на автомобільне паливо до кінця 2024 року

Уряд призначив Олену Крамаренко першим заступником Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України

Через новий податок гроші на депозитах скоро не працюватимуть: чим це загрожує українцям

Смачна картопляна запіканка із сиром: "Мастер Шеф" назвав головні хитрощі рецепту

Лукашенко зробив цинічну заяву щодо України

Перекати та кидки автоматом: росіяни тренуються руками боротись з FPV-дронами

Хотів підкупити поліцейського: одесит отримав додатковий термін ув’язнення

Зіпсують весь лук, і навіть бренд не врятує: антитренди теплих шапок на осінь 2024

З'явились подробиці про депутатку від "Слуги народу", у якої знайшли майже $6 млн

Достатньо несправедливо: підвищення військового збору викликало суперечки, названо головну проблему

Ціни на картоплю в Україні б’ють рекорди: що відбувається

В Україні зробили жорсткішим термін явки до ТЦК

Вірменія залишається тотально залежною від Росії – ЗМІ

Стало відомо про плани Зеленського звільнити Сирського