Українців штрафують за права: тричі перевірте, перш ніж сісти за кермо

Українців штрафують за права: тричі перевірте, перш ніж сісти за кермо

З початку цього року в Україні введено нові штрафи для водіїв, які допускають помилки, пов'язані з категоріями водійських прав. Однією з найпоширеніших причин штрафів стала невідповідність між категорією прав і транспортним засобом, який водій керує. Навіть досвідчені водії можуть опинитися у ситуації, коли їх карають на 3400 гривень за це порушення.

Особливо багато проблем виникає у водіїв вантажних автомобілів. Юристи попереджають, що наявність категорії «C» може бути недостатньою для керування вантажівкою, якщо її дозволена маса перевищує 7,4 тонни. Такі випадки трапляються досить часто, особливо серед тих, хто працює на орендованих транспортних засобах або купує нові авто без ретельного вивчення їх технічних характеристик. Водії, які не звертають увагу на техпаспорт, ризикують порушити правила і потрапити під штраф.

Водій за кермом. Фото: Youtube

Крім того, багато власників мотоциклів і мопедів стикаються з аналогічною проблемою. Багато водіїв помилково вважають, що їхня категорія прав для мотоцикла автоматично дає право керувати мопедом. Однак, для мопедів необхідна категорія «А1». Невиконання цього правила може призвести до штрафу, навіть якщо водій впевнено керує двоколісним транспортом.

Одним із головних кроків, який водії повинні зробити, щоб уникнути штрафів, є уважне вивчення технічного паспорта транспортного засобу перед поїздкою. Саме цей документ вкаже, до якої категорії належить автомобіль або мотоцикл і чи потрібні спеціальні водійські права для його керування.

Особливо актуальними ці проблеми стали через постійні зміни в законодавстві щодо правил дорожнього руху, які впроваджуються в Україні останніми роками. Наприклад, з січня 2021 року діють нові вимоги щодо водійських категорій та дозволеної маси транспортних засобів. Багато водіїв, які не слідкують за оновленнями в правилах, ризикують порушити закон через звичку керувати за старими правилами.

Експерти радять водіям ретельно перевіряти свої водійські права перед тим, як сісти за кермо транспортного засобу іншої категорії, а також регулярно стежити за змінами в законодавстві, що стосуються правил дорожнього руху. Під час купівлі або оренди транспортного засобу особливу увагу слід приділяти тому, які права необхідні для легального керування. Це допоможе уникнути неприємних ситуацій і захистити себе від штрафів.

Раніше ми розповідали, що водіям підказали, як уникнути штрафу у разі зупинки поліцією: хитрість із двигуном

Також, залишитеся без машини, якщо забудете про це: головні правила прогрівання авто



Поділитися сюжетом

Останні новини

Майже 80% українців схвалюють добудову блоків Хмельницької АЕС

Переселенці в Україні "жертвують" до 70% доходу лише на оренду: "Забрали ще крихти ВПО"

"Мені це нагадує ситуацію з Резніковим": журналіст запідозрив, що Умєров злякався

Не потрібно йти до ТЦК: для українців запровадили нові правила призову

Гора вугілля та уламків: журналіст відреагував на пропаганду РФ про захоплення Вугледару

Paramount Game Studios анонсувала екшен-RPG за світом Аанга з "Аватара"

Рятують життя: цінні медичні матеріали від БФ молодіжної ініціативи "Надія" отримали лікарні Дніпропетровської та Криворізької областей

Річниця удару по Кримському мосту: експерт розповів, коли ЗСУ доб’ють його

"Хочеш на держслужбу — пройди фронт": пропозиція Горбуліна

Без цукру: рецепт смачнющої сирної-бананової запіканки для сніданку чи десерту

Ухилянтів дістануть все одно: як ТЦК мобілізуватиме українців без прописки

Цінні медичні матеріали для порятунку людей від БФ «Надія» отримали лікарні Дніпропетровської та Криворізької областей

Вдарили ракетами ATACMS: нові подробиці та кадри пожежі на нафтобазі у Феодосії

Киянка звернулася до поліції через підпал машини чоловіка-військового: у відповідь – "ігнор"

Готуючись до зими ДТЕК інвестував понад 2,3 млрд грн у ремонти ТЕС після обстрілів