Космічні археологи знайшли невідомі руїни цивілізації майя

Космічні археологи знайшли невідомі руїни цивілізації майя

Завдяки орбітальним апаратам та супутниковим технологіям вчені виявили більше древніх руїн майя, ніж будь-коли раніше. Використовуючи імпульсну лазерну техніку, супутники навчилися "видивлятися" типові місця майя.

Про це повідомляє Space.com за підсумками конференції з космічної археології під керівництвом NASA, яка відбулася 18 вересня.

"За останні 10 років археологи нанесли на карту більше місць, будівель і об’єктів майя, ніж за попередні 150 років", — розповів Бретт Хоук, професор археології Техаського технічного університету.

Його власне дослідження було присвячене пошуку нових руїн цивілізації майя. Вона існувала на території півострова Юкатан і створювала величні будівлі, проте була знищена. Зараз її міста є об’єктами культурної спадщини ЮНЕСКО. Але чимало невідомих будівель все ще ховаються під тропічною рослинністю.

Лідар знайшов приховані будівлі

Супутники для пошуку загублених будівель майя використовують уже не вперше. Цього разу, як і в кількох попередніх, це були не прості апарати, що роблять фотографії, а супутники, оснащені лідаром. Цей пристрій являє собою лазерний радар. Він посилає на поверхню Землі промінь і за його відбиттям формує картинку.

Завдяки застосуванню лідара стає можливим побачити те, що ховається під деревами. Які саме супутники й у межах якої програми використовувалися цього разу, невідомо. Автори ще готують свої статті з результатами знахідок до публікації, тому ця інформація засекречена.

Проте, зі слів Хука, відомо, що досліджувана зона склала 650 км2. У ній дослідники знайшли 28 об’єктів. Вони можуть розповісти багато цікавого про цивілізацію майя, яка зникла не тільки через вторгнення європейців, а й через зміни клімату.

Археологи наголошують на необхідності використовувати супутники з лідарами знову і знову над тими самими територіями, адже чим більше знімків, тим вище ймовірність, що якийсь об’єкт не лишиться непоміченим.

Як повідомляв "Апостроф", археологи та реставратори, які працюють на місці Моче Паньямарка в долині Непенья на північному узбережжі Перу, виявили тронний зал із колонами із зображеннями та доказами того, що ним користувалася високопоставлена жінка-лідер – ймовірно, жриця чи королева.

Поділитися сюжетом

Останні новини

Микола Томенко: "Вони воювали за свої зарплати і пенсії"

Діти, вік та самотність: хто з українців може "оформити" надбавки до основної пенсії

Мобілізація в Україні: адвокат пояснив, як діяти під час вручення повістки за наявності відстрочки

Поблизу Курської АЕС спалахнула пожежа через обстріли

Замість підвищення податків має бути реформа митниці і податкової - Руслан Пахомов

На Одещині чоловіка незаконно утримували у ТЦК: справа дійшла до суду

Удар занадто сильний: які продукти подорожчають найбільше

Важлива зустріч від ПРООН та Швеції: співробітники Держекоінспекції взяли участь в круглому столі з забезпечення гендерної рівності

Харківського активіста Кирила Яківця помітили в Іспанії: експрокурор ніжиться біля басейнів

Графіки відключення світла незабаром повернуться: експерт назвав терміни

Як правильно замаринувати скумбрію: рецепт смачної та ідеальної на сіль рибки

Співробітники Держекоінспекції взяли участь в круглому столі з забезпечення гендерної рівності, організованому ПРООН та Швецією

Реєстрація компанії в ОАЕ

Харківського активіста Кирила Яковця помітили в Іспанії: експрокурор ніжиться біля басейнів

У Литві стався скандал з потягом із символом "Z": росіян змусили мити вагон