Вчені зафіксували дивне випромінювання під час грози – допоможе пояснити причину блискавки

Вчені зафіксували дивне випромінювання під час грози – допоможе пояснити причину блискавки

Вчені-фізики виявили нову форму γ-випромінювання, яке виникає внаслідок тропічних гроз, і показали, що такі невидимі спалахи енергії на Землі більш поширені, ніж вважалося раніше.

Нові дослідження вчених опубліковано в Nature Geoscience.

Група вчених з Університету Бергена в Норвегії зробила відкриття за допомогою інструментів на висотному літаку-розвіднику, який був переобладнаним NASA. Однопілотний літак здійснив десять польотів у 2023 році і пролетів на відстані 1,5 кілометра над штормами в Карибському басейні та Центральній Америці.

Раніше вчені задокументували два типи феномену γ-променів у штормах — секундні світіння та спалахи більшої інтенсивності, відомі як земні спалахи γ-променів (TGF), які тривають лише мільйонні частки секунди. Механізми, що стоять за обома, недостатньо зрозумілі, як і їхній зв’язок.

Детектори на борту літака помітили обидва типи випромінювання, що з’являються під час одного шторму. Вони побачили близько 500 світінь і 130 TGF — набагато більше, ніж вони очікували. І світіння було не таким, як очікувалося. Замість рівномірного дзижчання, випромінювання різко зростало і зменшувалося, розливаючись по області шириною близько 100 кілометрів, як кипляча вода.

Обидва види випромінювання раніше рідко спостерігалися.

"Ми побачили, що над цими тропічними штормами вони справді дуже поширені", — каже Мартіно Марісалді, співавтор і фізик атмосфери високих енергій з Бергенського університету.

Але команда також побачила 24 випадки нового виду γ-випромінювання - мерехтливий спалах. Ці імпульси виникали внаслідок світіння й тривали 250 мілісекунд, маючи риси між двома іншими типами випромінювання. Під час кожного спалаху випромінювання зростало приблизно в десяток разів протягом приблизно однієї десятої секунди.

Таємничі гамма-промені можуть допомогти вирішити давню загадку блискавки

Це нещодавно спостережене випромінювання може стати ключовим для розуміння того, як γ-промені виникають на Землі. З 1980-х років вчені знають, що шторми можуть випромінювати γ-промені. Це відбувається, коли електричні поля напругою близько 100 мільйонів вольт розвиваються всередині бурхливих хмар, створюючи природний прискорювач частинок. Коли каскади електронів, що рухаються зі швидкістю, близькою до світлової, стикаються з молекулами повітря, вони випускають γ-випромінювання. Але звідки береться стільки цих електронів, залишається незрозумілим.

Як стверджує Джозеф Дваєр, фізик з Університету Нью-Гемпшира в Даремі, останні дані збігаються з моделлю, яку він представив у 2003 році, згідно з якою високоенергетичне випромінювання іноді створює позитрони, антиматерію, аналоги електронів. Вони будуть рухатися в протилежному напрямку до електронів, у циклі, який створює нові лавини частинок, що може пояснити кількість γ-променів і мерехтіння.

Удари блискавки відбувалися після більшості світінь і мерехтливих спалахів і одночасно з TGF. Моделі припускають, що електронна лавина може частково розрядити хмару, спричинивши зростання поля в іншому місці та ініціювання блискавки.

Нагадаємо, ранішевчені пояснили 9-денний дзвін в Гренландії- досі його вважали НЛО.

Поділитися сюжетом

Останні новини

На українців чекають масові відключення світла: де стане темно

Доступні ліки: Тимошенко пропонує 4 кроки для здешевлення медпрепаратів

Список відмов зростає: Таджикистан не гратиме зі збірною РФ з футболу

"Довбаний совок": родина Марічки Падалко обурена новими заняттями з Захисту України

"Податок на пенсії": українцям пояснили, чи дійсно доведеться платити 15%

Нумерація вагонів з "хедшота": оновлення Counter-Strike 2 повертає легендарну мапу

Президент Туреччини та голова Гагаузії: хто ще привітав Путіна з днем ​​народження

Осіння посадка цибулі на дачі: досвідчені городники дали корисні поради

Червоний кінь війни перекидається на іншу територію, - Дарина Фрейн про російсько-українську війну

Держекоінспекція припинила незаконний вилов риби на Київщині: подробиці

Пенсіонери втратять залишки виплат на картах: що приготував Кабмін

Нардеп-утікач Артем Дмитрук, оголошений у розшук, голосував онлайн на засіданні правоохоронного комітету Ради: подробиці

Держекоінспекція припинила незаконного вилов біоресурсів на Київщині

Ніжна курочка у вершково-томатному соусі: як зробити м'ясо м'яким та смачним

Нардеп-втікач Дмитрук долучився онлайн до голосування у Раді