Дострокова пільгова пенсія в Україні: хто може розраховувати на виплати і скільки призначають

Дострокова пільгова пенсія в Україні: хто може розраховувати на виплати і скільки призначають

Для всіх наших дорогих та шанованих читачів, які збираються на "заслужений відпочинок", є дуже важлива інформація. Справа в тому, що в Україні деякі професії та посади дають право на достроковий вихід на пенсію.

Цього разу ми разом розберемося, хто може отримати таку пільгову виплату, а також важливо знати скільки років потрібно пропрацювати в такому випадку.

Відповіді на ці питання можна знайти в інформації, яку оприлюднюють фахівці прес-служби Пенсійного фонду України.

Оформлення пенсії, скріншот: Facebook

Випадки бувають різні

Розмір пільгової виплати та час виходу на дострокову пенсію залежать від того, де працював майбутній пенсіонер та яку посаду обіймав.

У деяких випадках пільговий стаж зараховується у подвійному розмірі. А деякі професії дають право отримувати пенсію у розмірі 80% від зарплати, і це не є судді чи держслужбовці.

Залежно від виду діяльності, пенсійний вік зменшується на 5 або 10 років, а в деяких випадках навіть більше. Це стосується не лише шахтарів та металургів, а й багатьох інших: від електрогазозварників до деяких медиків.

Отже, йдеться про нюанси призначення та обчислення пенсії для тих, хто працював на тяжкому виробництві та на шкідливих посадах.

Оформлення пенсії, фото: Facebook//ПФУ

Які професії надають право на пільги?

Списки пільгових професій та шкідливих виробництв затверджувалися у різні роки окремими постановами. Вперше це було ще 1956 року, потім оновлено 1990-го, далі вже Кабмін затвердив свої списки 1994 року, потім нові версії 2003-го та 2016-го.

Чому це важливо? Так як у яких роках людина працювала, то саме за ці роки треба дивитися списки. Можливо, у нових списках цієї професії вже немає, а раніше була чи навпаки.

Загалом у цих списках буквально тисячі різних пунктів: десятки різних виробництв та сотні різних професій та посад у відповідних галузях.

Пенсії за віком на пільгових умовах

СПИСОК №1. Тим, хто працював за списком №1, пенсію призначають у 50 років. Отримати її можуть:

- чоловіки, якщо вони мають не менше 25 років загального стажу, з яких 10 років — пільгового;

- жінки, якщо мають 20 років загального стажу, з яких 7 років та 6 місяців – пільгового. СПИСОК №2. Тим, хто працював за списком №2, пенсію призначають у 55 років. Вийти раніше на заслужений відпочинок можуть:

- чоловіки, які мають 30 років та 12 з половиною стажу за списком №2;

- жінки із загальним стажем 25 років, з яких не менше 10 років – пільгового.

Якщо пільгового стажу менше, ніж зазначено, але не менше половини від необхідного, то пенсійний вік можуть на кілька років зменшити. Наприклад, чоловікові потрібно за списком №1 10 років стажу, а у нього є лише 5 років – це половина від необхідного. У такому разі він піде на пенсію на 5 років раніше.

Оформлення пенсії, скріншот: Facebook

Кому можуть відмовити у пільговій пенсії?

Важливо також врахувати, що пільговий стаж після серпня 1992 року враховується лише за умови, коли для підприємства проводилася атестація робочих місць кожні 5 років.

Якщо атестацію не проводили, то людина втрачає право на своєчасний вихід на пенсію, навіть якщо працювала на дуже важкому виробництві. Або припустимо, людина працювала на заводі з 1995 по 2005 рік. Якщо, наприклад, атестацію на підприємстві провели у січні 1997 р., а наступну не через 5, а через 6 років у січні 2003 р., то рік пільгового стажу, а саме 2002 р. випадає.

Для кого важливий лише стаж?

Окремо для металургів та шахтарів передбачено вихід на пенсію незалежно від віку, якщо вони мають стаж за списком №1, не менше ніж 25 років. Тобто пішов на завод у гарячий цех у 18 років, і у 43 можна вийти на пенсію.

А ще є список провідних професій, на яких достатньо відпрацювати 20 років і вийти на пенсію. Наприклад, робітники очисного вибою, прохідники чи сталевари. І в таких випадках атестація робочого місця не потрібна.

Для тих, хто працював саме на підземних роботах є ще одна пільга. Навіть якщо вони не мають ні 10 років за списком №1, ні 5 років. Якщо вони відпрацювали колись бодай один повний рік у шахті, то підуть на пенсію у 59 років. Головне, підтвердити пільговий стаж та мати необхідний загальний стаж.

Як підтвердити пільговий стаж?

Щоб підтвердити право на дострокову пенсію, зазвичай слід надати довідку з підприємства, яке уточнює пільговий характер роботи. У довідці має бути зазначено:

- періоди роботи, що належать до спеціального стажу;

- професія чи посада;

- характер виконуваної роботи;

- до якого списку належить ця робота (розділ, підрозділ, пункт);

- документи, на підставі яких видано довідку.

Якщо підприємство ліквідовано, а правонаступника немає, декларація про пільгову пенсію розглядається виходячи з архівних документів у спеціальних комісіях при обласних управліннях Пенсійного фонду.

Оформлення пенсії, скріншот: Facebook

Як обчислюються пільгові пенсії?

Пенсії за віком на пільгових умовах розраховуються, як і звичайні пенсії за віком – залежно від стажу та зарплати. Але за кожен повний рік роботи за списком №1 до стажу додається по одному році.

Для шахтарів є окрема пільга, передбачена із 2008 року Законом «Про підвищення престижності шахтарської праці». Якщо чоловік має не менше ніж 15 років підземного стажу, а жінка — не менше ніж 7 з половиною років, то їм пенсія призначається у розмірі 80% від зарплати, але не менше трьох прожиткових мінімумів. Тобто на сьогодні для них мінімальна пенсійна виплата становить 7083 гривні.

Оформлення пенсії, фото: Facebook//ПФУ

Щодо пенсій за списком №2, то тут ситуація сумніша. І тут єдина пільга – це достроковий відхід пенсію. А сама пенсія може бути маленькою. Такі люди, як правило, не мають надто багато стажу. Недарма це називають шкідливим виробництвом, після якого не всім вистачає сил та здоров'я працювати далі. Втім, робота за списком №2 не подвоюється, і за це нічого не доплачують.

Також, гуманітарна допомога для українців: де та як отримати продуктові набори.

Поділитися сюжетом

Останні новини

Звільнений керівник "Укренерго" Володимир Кудрицький отримає 17 млн грн: економіст розповів, як влашнований "золотий парашут" для чиновників

"Противник пре, як може": командир батальйону "Ахіллес" про ситуацію біля Вовчанська

Масштабне відключення води в Дніпрі: перелік вулиць та коли включать

Ціни на автогаз в Україні: нерадісні прогнози для водіїв

Росіяни захопили близько половини Торецька

Замість цукерок: фіналістка "Мастер Шеф" дала рецепт смачного десерту з гарбуза

"Більше не вмію бути мамою": Оля Полякова розповіла про проблеми у сім'ї

Ізраїльський удар по Бейруту: 22 людей загинуло, понад сотню поранено

Боєць ЗСУ розповів гарну новину про ситуацію на Курщині

Нові правила вручення повісток: що тепер будуть робити поштарі

"Найбільше прикро, суспільство їх підтримує": офіцер різко висловився про військових, які втекли з частини

Потужний вибух з "факелом" на нафтобазі у Феодосії: що там насправді сталось

Понад 666 тис. і гелікоптер на додачу: росіян наздогнала "страшна цифра"

Досить витріщатися на екран: вчені знайшли спосіб розлучити студентів зі смартфонами

Верещук відхрестилася від комісій з помилувань та громадянства