Франція більше за інші європейські країни наростила закупівлю російського газу за перші три місяці 2024 року

Франція більше за інші європейські країни наростила закупівлю російського газу за перші три місяці 2024 року

Франція тихо нарощує виплати Росії за газ саме тоді, коли президент Еммануель Макрон голосно позиціонує себе як одного з найстійкіших захисників України. 

Згідно з даними, проаналізованим аналітичним центром Центру досліджень енергетики та чистого повітря (CREA), за перші три місяці цього року поставки російського зрідженого природного газу до Франції зросли більше, ніж до будь-якої іншої країни ЄС, порівняно з минулим роком. 

Згідно з даними, загалом Париж заплатив Кремлю понад 600 мільйонів євро за постачання газу з початку року, що призвело до закликів до Франції обмежити зростання закупівель.

«Не може бути так, щоб Франція, з одного боку, казала, що ми повинні бути жорсткими з Росією, а з іншого — відплачувала їм великими грошима», — сказав дипломат з однієї країни ЄС, який подібний до інших цією історією, отримав анонімність, щоб говорити відверто.

Зростаюча газова торгівля Парижа з Росією сталася через те, що Макрон намагався зайняти більш жорстку позицію на підтримку Києва через два роки після того, як Москва вперше розпочала своє повномасштабне вторгнення до свого сусіда. 

Минулого місяця французький лідер відмовився виключити відправку військ в Україну та закликав союзників не бути «боягузами», захищаючи Київ, відзначивши різкий поворот від своїх попередніх закликів не «принижувати» президента Росії Володимира Путіна.

Франція наполягає на тому, що її купівля газу необхідна для забезпечення надходження газу домогосподарствам по всій Європі та на тому, що вона укладена в довгостроковій угоді з Росією, від якої юридично важко відмовитися. Але критики сказали, що Париж міг би зробити більше, щоб скоротити закупівлі блоку, стверджуючи, що його бездіяльність частково зумовлена ​​опором з боку національної енергетичної компанії TotalEnergies Франції.

У всіх випадках імпорт викриває слабкі зусилля ЄС придушити доходи Росії від викопного палива, які складають майже половину кремлівського бюджету, оскільки Москва знаходить все більш креативні способи обійти існуючі заходи, а санкції ЄС запинаються. 

«Це непроста тема», — визнав чиновник міністерства енергетики Франції. «Якщо ми продовжуватимемо платити за газ, який ми не імпортуємо, немає сенсу», посилаючись на довгострокові контракти, підписані TotalEnergies, які змушують її купувати СПГ у Росії.

Французьке відключення

Через кілька місяців після повномасштабного нападу Росії на Україну в 2022 році ЄС представив план, щоб до 2027 року припинити залежність блоку від імпорту Москвою викопних палив.

Наразі це в основному успішно. Хоча деякі члени ЄС продовжують купувати ядерне паливо та частину трубопровідної нафти та газу з Росії, блок скоротив свою залежність від газу з Москви приблизно на дві третини та ввів загальну заборону на імпорт вугілля та нафти морем.

Але аналогічні спроби відмовитися від зрідженого природного газу (СПГ) зазнали невдачі. Незважаючи на те, що це паливо становило лише п’ять відсотків споживання газу в ЄС минулого року, згідно з новим звітом CREA, опублікованим у четвер, країни ЄС заплатили Москві понад 8 мільярдів євро за його експорт.

Франція далеко не єдиний винуватець. Щонайменше дев’ять країн ЄС продовжують купувати російський СПГ, свідчать дані про відвантаження. Але Париж очолив блок як за абсолютними обсягами імпорту в 2024 році — загалом 1,5 мільйона тонн — так і за збільшенням закупівель порівняно з тим же періодом минулого року.

Бельгія, Іспанія та Нідерланди — три найбільші покупці московського СПГ після Франції — усі заявили, що підтримають кроки щодо скорочення цих закупівель, але стверджують, що всі мають діяти разом, інакше це буде марним.

«Єдиний шлях вперед — це … спільний підхід щодо того, як скоротити або заборонити імпорт», — заявила журналістам міністр енергетики Іспанії Тереза ​​Рібера на зустрічі міністрів енергетики ЄС минулого місяця. «Нам потрібно якомога швидше».

На тому ж зібранні Литва навіть запропонувала повністю заборонити російський СПГ.

Але Періс здебільшого мовчав, вживаючи заходів.

Насправді міністр економіки Франції Бруно Ле Мер захистив поточні покупки Парижа. Припинення залежності Франції від московського газу має відбуватися «поступово, щоб уникнути надто брутального впливу на ринок» і стрибків цін, сказав він законодавцям цього місяця.

Така мовчазна реакція не переконує дослідників енергетики, які скептично ставляться до тверджень про те, що відмова від російського газу сколихне ринки. 

Натомість, стверджував Фук-Вінь Нгуєн, аналітик з питань енергетики в паризькому Інституті Жака Делора, французький уряд просто «не зацікавлений висловлюватися з цього приводу», оскільки це «суперечить» відновленому прагненню Макрона допомогти Україні. «Це соромно для них».

Представник міністерства економіки Франції сказав, що збільшення російського газу було частково пов’язане зі страйками, які «значно порушили» нормальні потоки минулого року.

Париж також «регулярно обговорює» зусилля щодо скорочення російського імпорту викопного палива зі своїми союзниками по ЄС, додав речник, стверджуючи, що «високий рівень» газу проходить через Францію та допомагає постачати інші країни, такі як Італія.

Уряд «вивчає можливості альтернативних поставок… без загрози європейській енергетичній безпеці», додав речник, підкресливши, що Париж підтримує повне поступове припинення до 2027 року.

Повна блокада? 

Але збентеження – не єдина причина, чому Франція утримується від скорочення імпорту російського газу. 

Французький енергетичний гігант TotalEnergies володіє 20-відсотковою акцією в проекті Ямал СПГ, який управляє заводом зрідження в північно-західному Сибіру, ​​контрольною часткою якого володіє російська приватна енергетична компанія Новатек. Згідно з довгостроковим контрактом, французька фірма змушена продовжувати купувати щонайменше 4 мільйони тонн СПГ з заводу щороку до 2032 року.

Генеральний директор фірми Патрік Пуйанне публічно назвав заборону ЄС на заборону російського СПГ «нерозумною» до 2025 або 2026 років, коли нові проекти СПГ з’являться в Інтернеті по всьому світу, включаючи США.

І як «енергетичний центр» і одна з найбільших фірм Франції, «Total дуже, дуже уважно слухають» в уряді, сказав Нгуєн.

Це небажання також можна побачити в інших місцях. 

У Нідерландах, де TotalEnergies також пов’язана довгостроковим контрактом з Ямал СПГ, уряд надіслав кілька запитів з проханням добровільно скоротити імпорт з 2022 року, за словами одного голландського чиновника.

Але “вони так і не відповіли нам”, – сказав чиновник.

Речник TotalEnergies відмовився коментувати дискусії з голландським урядом, але сказав, що компанія дотримується законів ЄС і «не лобіює проти санкцій».

Прес-секретар також зазначив, що компанія не продала свою частку в Ямал СПГ, щоб допомогти захистити енергопостачання Європи, стверджуючи, що «на світовому ринку СПГ поставки залишаються обмеженими».

Міністерство економіки Франції заявило, що російський СПГ «питає не контракт або діяльність TotalEnergies, а можливість і ризики запровадження нових санкцій для всього Європейського Союзу».

Але експерти в це не вірять. 

Нгуєн, аналітик, виклав багаторівневу аргументацію. По-перше, існує альтернативний імпорт, по-друге, французька промисловість тепер стабільно використовує менше газу з 2022 року, і по-третє, національні рівні сховищ вищі, ніж минулого року. У сукупності це знижує ризики дефіциту поставок. 

На рівні ЄС також блок міг би замінити російський імпорт поставками з таких місць, як США, сказала Аура Сабадус, старший аналітик газового ринку компанії ICIS, навіть якщо «негайна» заборона СПГ «може підняти ціни». .”

Без рідкої удачі

Дебати відбуваються в той момент, коли Європейська комісія, виконавчий орган ЄС, починає підготовку до чергового пакету санкцій проти Росії, свого 14-го.

Але СПГ навряд чи буде включено в цей пакет, незважаючи на неодноразові запити з боку країн Балтії та Польщі. Угорщина історично виступала проти заходів щодо газу, і всі 27 членів ЄС повинні схвалити санкції.

«Я сумніваюся, що ми досягнемо одностайності щодо цього», — визнав один високопоставлений чиновник Європейської комісії. Тим не менш, незабаром країни ЄС зможуть законодавчо заборонити російським компаніям купувати потужності на своїх СПГ-терміналах, додав чиновник.

Але розплутування довгострокових контрактів з російськими фірмами є ще одним заплутаним питанням для ЄС. 

Ці угоди часто змушують енергетичні компанії платити за фіксовану кількість газу, навіть якщо вони все одно припиняють купувати фізичні вантажі з Росії, сказав Даг Вуд, який очолює газовий комітет лобі Європейської федерації енерготрейдерів. 

Тим не менш, Вуд погодився, що енергетичні компанії можуть скоротити імпорт російського газу до цієї мінімальної межі.

Крім того, уряди ЄС можуть запровадити обмеження ціни на імпорт російського СПГ, йдеться у звіті CREA. Ліміт ціни в ЄС, встановлений на рівні 17 євро за мегават-годину, може скоротити доходи Москви від СПГ приблизно на третину, виходячи з даних минулого року, показує аналіз.

Однак принципово будь-яке рішення вимагатиме спільних дій — принаймні з боку найбільших країн-імпортерів ЄС — щоб потоки російського газу не просто перенаправлялися, сказав Вуд.

Для цього Франція повинна втрутитися та допомогти.

«Тож з часом ми побачимо: чи [дедалі сильніша підтримка Францією України] є твердою риторикою чи порожньою?» – сказав дипломат ЄС. «Мені дуже важко бачити, що Франція все ще мовчить… вони повинні щось придумати».

Поділитися сюжетом

Останні новини

Небезпечні дати, містична мета путіна, і що буде на фронті: огляд пророцтв відомих провидців на зиму 2024

Як заквасити капусту, щоб вона була хрумкою: рецепт від досвідчених господинь

Як правильно садити аґрус восени: садівники поділились найкращим методом

Кіш з рибою та шпинатом: "Майстер Шеф" Глинська дала простий покроковий рецепт

Що не можна їсти метеозалежним людям: фахівці дали дієві поради

"Ці угоди будуть", - Isita Gaya розповіла, коли закінчиться війна з росією

Йдете по гриби — беріть гаманець: за які прогулянки нещадно штрафуватимуть

Буфетниця жорстко побила дев'ятикласницю через булочку: на їжу немає грошей

Що можна виростити вдома на підвіконні восени: господині назвали найкращі варіанти

Дві години різниці з Європою: українці обурені скасуванням літнього часу

Смачнющий бісквіт із гарбузом від "Мастер Шефа" Хіменеса-Браво: простий рецепт тортика

Не чекайте першого снігу: коли потрібно переходити на зимову гуму

Нові тарифи на комуналку: що зміниться з листопада

Вони будуть тікати, вони будуть розбігатися, - військовий експерт про солдатів КНДР, яких привезли в рф на війну

Облави ТЦК змінюють звички українців: кур'єри ледве впораються із замовленнями