Гривня та долар мають негативні передумови. Прогноз курсу валют на тиждень

Гривня та долар мають негативні передумови. Прогноз курсу валют на тиждень
Нацбанк став менше витрачати валюти для інтервенцій, проте запаси потроху тануть

За підсумками тижня можна констатувати, що позиції гривні залишаються стабільними. Що важливо, НБУ вдалося дещо знизити обсяги необхідної підтримки нацвалюти інтервенцій.

При цьому у грудні українці традиційно несуть багато доларів на продаж, запасаючись необхідним напередодні свят. Найближче майбутнє національної валюти, на перший погляд, виглядає безхмарним. Водночас на ринку валют можна чітко виділити негативні для гривні тенденції. (Спойлер: і для долара також).

Зазначимо, що зняття обмежень для банків на продаж валюти населенню з 1 грудня, яке проводиться в рамках "пом'якшувальної" політики НБУ, істотного впливу на курс не має.

 

Підсумки тижня 27 листопада 3 грудня на ринку валют

Минулого тижня валютний ринок України залишався спокійним, констатує аналітик компанії "Центр біржових технологій" (ЦБТ) Максим Орищак. Вектори основних макроекономічних треків збереглися, і курсова волатильність була низькою, каже він.

Так, середній курс долара США у банках України зріс на 0,2% до 37,70 гривень. Середній курс євро зріс на аналогічну величину 0,2% до 41,10 гривень.

Відповідно, з 4 по 10 грудня на валютному ринку збережуться всі наявні тренди, а курсові показники будуть дуже схожими на показники тижня минулого, зазначає начальник департаменту казначейства Глобус Банку Тарас Лєсовий.

"Ринок перебуватиме в стані "керованої гнучкості", який передбачає вільне курсоутворення на міжбанку, але, щоб уникнути будь-яких негативних явищ, регулятор збереже активний "нагляд" за ринком", – каже Vesti.ua Лісовий.

 

Скільки Нацбанк витратив у рамках валютних інтервенцій

Минулого тижня ми рекомендували звернути увагу на обсяги валюти, які доводиться витрачати Нацбанку для підтримки курсу гривні. Цей показник демонструє зниження, що додає оптимізму. Так, згідно з останніми даними, валютні інтервенції НБУ стабілізувалися на позначці 522 доларів млн на тиждень.

"Це менше, ніж попереднє значення 721 млн дол., але достатньо, щоб констатувати збереження підвищеного попиту на іноземну валюту всередині країни та необхідність постійної присутності регулятора на ринку", – зазначає в коментарі Vesti.ua Максим Орищак.

Загалом Нацбанк зберігає достатню кількість резервів та контролює ситуацію.

"Важко передбачити, яким буде попит чи пропозиція наступного тижня, проте розуміємо, що НБУ тримає руку на пульсі й готовий до оперативного, але "м'якого" втручання на ринок", – підтверджує Лєсовий.

 

Події на внутрішньому ринку несуть негативні передумови

У новому тижні головною подією на внутрішньому контурі валютного ринку стане публікація листопадової статистики з міжнародних резервів України у середу, 6 грудня, а також дані щодо інфляції за листопад у п'ятницю, 8 грудня, каже нам аналітик Орищак.

"Міжнародні резерви з високою ймовірністю продовжили зниження в листопаді. А ось з інфляцією є питання. Індекс споживчих цін (ІСЦ) у річному вираженні міг закінчити 1-місячний тренд на зниження та перейти до невеликого зростання з 5,3% до 5,4- 5,5%", – повідомляє Орищак.

За словами аналітика ЦБТ, обидві ці події негативні для гривні. Зменшення міжнародних резервів підточує можливості НБУ підтримувати курс гривні. А зростання інфляції може спонукати громадян до збільшення покупок валюти для захисту від знецінення заощаджень, каже експерт.

 

Події тижня на зовнішніх ринках можуть одночасно послабити долар

Водночас на зовнішньому контурі головними подіями нового тижня стане публікація щомісячного звіту з ринку праці США. Дані вийдуть у п'ятницю, 8 грудня.

"Дуже важливо, щоб рівень безробіття та NonFarm Payrolls (зміна кількості зайнятих у несільськогосподарському секторі США) довели охолодження американської економіки. Якщо так і буде, то на засіданні Федеральної резервної системи (ФРС) 12-13 грудня можуть бути сигнали про швидке зниження процентної ставки", – прогнозує Орищак.

Аналітик констатує, що це є великий позитив для фінансових ринків. І гарна заявка на передноворічний ралі фондових індексів, а також додаткову слабкість американської валюти.

 

Ситуація на валютному ринку 4-10 грудня

Банкір Лєсовий виділяє головні чинники, які формуватимуть ситуацію на ринку наступного тижня:

  1. співвідношення попиту та пропозиції (власне це головний фактор, від якого залежать курсові показники);
  2. ступінь "втручань" НБУ: обсяги валютних інтервенцій та їхня частота;
  3. рівень валютних запасів, які дозволять регулятору у разі крайньої потреби здійснювати об'єктивне регулювання попиту та пропозиції.

При цьому Тарас Лєсовий вкотре наголошує на важливості для України західної підтримки.

"Чим ближче до кінця року, тим вагоміше ставатиме саме фактор макрофінансової підтримки, адже від обсягів фіндопомоги міжнародних партнерів залежатиме обсяг покриття видатків бюджету", – каже банкір.

Серед інших безумовних чинників, які формуватимуть ринок, Лєсовий згадує такі, як розвиток економіки, а також суто військові обставини (динаміка звільнення українських територій, наслідки дій агресора та непрямий чинник – суспільні настрої).

 

Скільки коштуватимуть долар та євро

Враховуючи, що новий тиждень стане підготовчим перед останнім засіданням ФРС у 2023 році, волатильність на ринках має залишатися стриманою, вважає Максим Орищак. Тож і нацвалюта України в новому тижні не повинна піти далеко від поточних значень.

"Середній курс долара США в банках країни може перебувати в діапазоні 37,60-37,90. Середній курс євро торгуватиметься в діапазоні 40,80-41,20", – прогнозує аналітик ЦБТ.

Протягом наступного тижня валютний ринок перебуватиме у досить прогнозованому стані, каже Тарас Лєсовий.

"Будь-які натяки на якісь негативні зміни будуть придушуватись НБУ. Зате очікується, що поступово реалізовуватиметься новий етап "мінімізації множинних курсів" (зменшення різниці між наявними курсами). Ринок очікує, що згодом міжкурсова різниця скоротиться до 1-0,7 %", – ділиться Лєсовий.

За словами старшого скарбника Глобус Банку, з 4 по 10 грудня головні виразники ринку будуть такими:

Відповідно, курсовий коридор на готівковому ринку не зміниться: 37-38 грн/долар та 39-41 грн/євро, робить висновок Лєсовий.

Поділитися сюжетом

Останні новини

Відмивання грошей через інтернет: ПриватБанк залишає клієнтів без захисту

Як знизити шкоду смаженого м'яса: лікар Комаровський розкрив елементарні способи

Україну накриє потужна магнітна буря

"Нафтогаз" показав, що робити при помилковій оплаті за газ: як повернути гроші

Простий рецепт булочок для бургерів від зірки "Мастер Шеф": краще за магазинні

"Ми не гірші за Польщу": зірка "МастерШефа" Ектор Хіменес-Браво назвав головний плюс України

Мобілізація жінок неминуча: експерти вказали, куди відправлятимуть служити

Чим підживити землю восени, щоб мати рекордний врожай наступного року: хитрощі господарів

Потрібна ядерна парасолька Сполучених Штатів, - військовий експерт про гарантії безпеки України

Керівник прокуратури у 42 роки отримує 785 000 грн пенсії: розібратися чому – не виходить

Значна частина українців може вийти на пенсію раніше: у ПФУ повідомили, для кого це можливо

В окупованому Таврійську проблеми з питною водою

В Україні посилили контроль: що потрібно знати роботодавцям про працевлаштування іноземців

Як приготувати смачну та ніжну яєчню: кулінар поділилася ідеальним рецептом яєць

Які доплати отримають пенсіонери у 2025 році