Яблучний сік б'є цінові рекорди: улюблений напій подорожчав на третину
У жовтні українські супермаркети та ринки зіткнулися зі значним зростанням цін на яблука, особливо на плоди сокової або технічної кондиції. Середня ціна на "технічне" яблуко сягнула 30 євроцентів. Причин такого стрімкого подорожчання кілька.
Перша причина – це несприятливі погодні умови. Приморозки в окремих регіонах України призвели до зменшення врожаю яблук, що автоматично підняло їх вартість. Друга причина – це збільшення обсягів експорту. Через вигідніші умови за кордоном, українські виробники віддають перевагу продажу яблук на зовнішні ринки.
За словами Юрія Стрільця, керівника садових проєктів агрохолдингу "Галс Агро", головним пріоритетом для багатьох компаній є довгострокові експортні контракти. Вони забезпечують стабільний збут продукції за найвищими цінами, а також підтримують репутацію українських виробників фруктів на міжнародних ринках.
Протягом останнього року вартість яблучної сировини для виробників соків зросла майже втричі. Навіть попри високі ціни в Україні, більшість виробників все ще надають перевагу експорту через довгострокові зобов'язання перед закордонними партнерами.
"Ціни можуть стабілізуватися лише в тому разі, якщо попит на технічні яблука в Європі, зокрема в Польщі, зменшиться", – зазначає Володимир Гуржій, генеральний директор USPA Fruit.
Ситуація на внутрішньому ринку залишається непередбачуваною. Якщо попит на українські яблука за кордоном не впаде, українським споживачам доведеться платити значно більше за звичний продукт. Експерти зазначають, що ціни можуть залишатися високими до моменту, поки в європейських країнах не зменшиться зацікавленість у закупівлі українських технічних яблук.
Раніше ми розповідали, що по кишені тільки вода з-під крану: ціни на мінералку та кока-колу наздоганяють елітні напої
Також, молоко, вершки та сметана – розкіш для простого українця: як змінилися ціни