Мільйони на пожежних драбинах: як Сергій Крук та Андрій Заліський "мутять" смачні тендери під час війни

Мільйони на пожежних драбинах: як Сергій Крук та Андрій Заліський "мутять" смачні тендери під час війни

Пише сайт Акценти з посиланням на розслідування команди BlackBOX OSINT.

У період катастрофічної нестачі грошей у бюджеті України, коли мільйони людей щодня роблять донати на потреби військових, продовжують знаходитись ті, кого все це не зупиняє красти сотні мільйонів гривень із державної скарбниці. Корупція в державних органах під час найжорстокішого повномасштабного вторгнення РФ в Україну демотивує, проте її необхідно продовжувати виявляти, писати та говорити про неї, щоб зупинити всіх, хто вирішує обікрасти свою країну в такий складний для неї час.

І це саме та історія. Щонайменше чверть мільярда гривень було вкрадено топ-чиновниками Державної служби надзвичайних ситуацій у 2023 році у змові з однією приватною компанією. І велика ймовірність, що цього року ДСНС продовжить реалізацію своєї схеми закупівлі пожежних автодрабин за завищеними майже вдвічі цінами.

Як ТОВ ”Променергообладнання” Андрія Заліського почало отримувати чи не всі держзамовлення від Державної служби надзвичайних ситуацій України

Як тільки 16 лютого 2022 року начальник ГУ ДСНС у Рівненській області Сергій Крук, відомий володінням великої кількості нерухомості, що не відповідає його доходам, був призначений Кабміном на посаду голови Державної служби надзвичайних ситуацій України, одразу вгору пішли справи і у його земляка, уродженця міста Рівне, Андрія Заліського, засновника та директора ТОВ ”Променергообладнання”, що займається імпортом та торгівлею протипожежної техніки. Якщо в період 2018-2021 років максимальний виторг компанії досягав 60 млн грн, то в 2022 році відбувся різкий стрибок до 453 млн грн.

Таке приголомшливе зростання бізнесу в період повномасштабної війни пояснити легко — ТОВ ”Променергообладнання” із призначенням Сергія Крука стало ”улюбленцем” ДСНС, якому рятувальники почали віддавати чи не всі свої держзамовлення. У 2022 році компанія Заліського постачала ДСНС пожежні сокири та пожежні пояси, три тактичні роботи Magirus Wolf R1 на загальну суму 32,5 млн грн та 20 систем пожежогасіння ще на 66 млн грн.

Восени 2022 року 17 регіональних управлінь ДСНС оголосили про закупівлю систем пожежогасіння WJFE 300 SYSTEM — як під копірку в усіх 17-ти тендерах з очікуваною вартістю товару в 3 млн 320 тисяч грн виграло ТОВ ”Променергообладнання” з запропонованою ціною точнісінько в 3 млн 320 тисяч грн.

Власне, крім компанії Заліського, у тендерах більше ніхто не брав участі. І такий успіх ніяк не міг стати просто вдалим збігом обставин. Адже у 2023 році історія повторилася — у всіх тендерах ДСНС по всій країні подається та перемагає лише ТОВ ”Променергообладнання”, за результатами чого робить майже абсолютний рекорд, отримавши від ДСНС на підрядах майже 1 млрд грн.

Завдяки постанові Кабінету міністрів України №1178 від 12 жовтня 2022 року про особливості проведення закупівель у період військового стану, тендери сьогодні можна проводити без аукціонів: подався один учасник — переміг він. А щоб подався лише один потрібний учасник, потрібно просто прописати тендерну документацію і технічні характеристики товару, що закуповується, таким чином, щоб поставити його міг лише один той самий потрібний учасник.

Аналіз закупівель ДСНС великої партії пожежних автодрабин у 2023 році говорить про те, що саме так керівництво служби і вчинило. За даними системи онлайн-закупівель Prozorro, всього регіональні управління ДСНС провели 17 тендерів і закупили 19 пожежних автодрабин з комбінованими рухами — здебільшого з висотою підйому до 35 метрів, і кілька — до 45 метрів.

Як і у випадку із системами пожежогасіння всі тендери прописані однаково слово в слово, незважаючи на те, що проводилися 17 різними замовниками. Тобто готувалися вони центральним апаратом ДСНС і ”спускалися” вниз у регіональні управління. У технічних, якісних та кількісних характеристиках предмета закупівлі замовники прописали низку умов, яким повинні відповідати пропоновані учасниками тендеру пожежні автодрабини.

Наприклад, машини повинні мати колісну формулу шасі 4х2, повна маса автодрабини повинна не перевищувати 16 тонн, висота — 3,3 метра, довжина — 11 метрів. За сукупністю всіх описаних показників виходило, що підійде лише одна модель на ринку — це пожежні автодрабини M32L-AS виробництва німецького концерну Magirus GmbH. А офіційним дилером техніки цієї німецької компанії в Україні є саме ТОВ ”Променергообладнання” Андрія Заліського. Співпадіння?

Технічні характеристики пожежної автодрабини виробництва німецької компанії Magirus якраз збігаються з характеристиками автодрабин, прописаних у тендерній документації

Які порушення в умовах тендерів ДСНС виявили інші постачальники пожежної спецтехніки?

На це, як очікується, звернули увагу інші постачальники пожежної спецтехніки в Україні, яких, до речі, не мало. Зокрема, ТОВ ”Науково-виробнича компанія ”Патрон Демайнінг” у низці тендерів заявляла свої вимоги щодо усунення порушень тендеру. У них компанія вказала на те, що ”вказаним технічним вимогам може відповідати лише спеціально розроблена малогабаритна пожежна автодрабина, що пропонується на ринку обмеженою кількістю виробників”, а терміни тендеру не дозволяють ні замовити виготовлення таких машин, ні навіть встигнути поставити вже виготовлені з-за кордону, що суттєво обмежує конкуренцію та можливість брати участь у тендері іншим компаніям з пожежними автодрабинами інших моделей та з іншими характеристиками.

”Патрон Демайнінг” продає корейські машини KORAL-35UV з колісною формулою шасі 6х2, висотою 3,98 метра, довжиною 11,95 метра та масою 21,5 тонни. Компанія запропонувала переглянути вимоги до характеристик автодрабин, щоб дати можливість іншим учасникам податись на тендери, однак у всіх випадках усі регіональні управління ДСНС відмовили їй у цьому.

Тим не менш, кілька тендерів компанії все ж таки вдалося скасувати. Під час закупівлі пожежної автодрабини ГУ ДСНС в Одеській області ”Патрон Демайнінг”, отримавши відмову від замовника у зміні характеристик машини, звернулося з цими вимогами до Антимонопольного комітету.

Зі скарги ТОВ ”НВК ”Патрон Демайнінг” до Антимонопольного комітету України

Технічні вимоги тендеру явно прописані під параметри машин виробника Magirus так, щоб інші моделі інших виробників не підійшли. Зі скарги ТОВ ”НВК ”Патрон Демайнінг” до Антимонопольного комітету України

У своїй скарзі компанія прямо вказала, що одеське управління ДСНС ”безпідставно встановило технічні характеристики, що є нічим іншим, як штучним створенням умов ”під конкретного виробника — Magirus GmbH”. І що примітно, комісія АМКУ погодилася із заявником.

”Замовник не обґрунтував необхідність встановлення у документації вищенаведених вимог (до техніки), не довів та документально не підтвердив наявність продукції щонайменше двох виробників, яка відповідає умовам документації”, — йдеться у рішенні Комісії АМКУ №11701 від 31 липня 2023 року, яким вона ухвалила зобов’язати одеське управління ДСНС змінити технічні вимоги до пожежної автодрабини, що закуповується.

Що зробили одеські рятувальники? Внесли зміни до тендерної документації, проте відразу ж після цього скасували тендер — тепер великий шанс, що переможе в ньому не потрібна, а зовсім інша компанія. Така ж історія трапилася і з тендером Головного управління ДСНС у Тернопільській області.

В інших випадках у тендерах з такими ж дискримінаційними умовами без суперників все ж таки перемогла потрібна фірма — ТОВ ”Променергообладнання”. За результатами проведення 17 тендерів підрозділи ДСНС єдиним маршем купили у ТОВ ”Променергообладнання” 19 пожежних автодрабин та заплатили за них даному підприємству 878 млн 480 тисяч гривень. Одна автодрабина з підйомом до 35 метрів коштувала бюджету 44 млн 190 тисяч грн, з підйомом до 45 метрів — 48 млн 480 тисяч грн.

Звичайно, на цьому великому підряді хтось суттєво заробив. Інакше навіщо тоді все це провертати, ризикувати, натрапляти на скарги до АМКУ та привертати увагу? Це підтверджується двома фактами.

На скільки завищена ціна техніки, яку ДСНС придбало у фірми Андрія Заліського

По-перше, відразу після того, як регіональні управління ДСНС провели свої тендери, але ще не уклали договори з ТОВ ”Променергообладнання”, МВС України провело свій внутрішній аудит, акт якого знаходиться у розпорядженні Blackbox OSINT. У ньому міністерські аудитори вказали, що навесні 2023 року керівник Департаменту матеріально-технічного забезпечення та логістики ДСНС Костянтин Івлєв зібрав в учасників ринку інформацію про наявність, можливість постачання та ціни пожежних автодрабин. Свої пропозиції Івлєву надали 6 компаній, серед яких найвигіднішою виявилася пропозиція ТОВ ”Транс-Сервіс-КТТ”, яке пропонувало поставити машини Bronto Skylift F32RLX за ціною 31 млн 800 тисяч грн з підйомом драбини до 35 метрів та за ціною 37 млн 142 тисяч грн — за автодрабини з підйомом до 45 метрів.

”Таким чином, за результатами вивчення технічних характеристик запропонованих спеціальних транспортних засобів найбільш економічно та технічно вигідною є пропозиція ТОВ ”Транс-Сервіс-КТТ”, — вказали аудитори МВС.

Наприкінці аудитори резюмували: укладання договорів із компанією Андрія Заліського призведе до безпідставної розтрати бюджетних коштів на загальну суму 225 млн 302 тисячі гривень. Тобто 25% від суми, яку ДСНС у результаті все одно переплатив ТОВ ”Променергообладнання”, уклавши з ним договори, незважаючи на попередження аудиту МВС. І які можна було витратити на покупку ще 7 пожежних автодрабин для порятунку людей у надзвичайних ситуаціях. Або на 1100 дронів Mavic гарної комплектації, яких постійно не вистачає на фронті.

Поділитися сюжетом

Останні новини

Депутат, відомий хабарництвом та крадіжкою пива, пояснив, чому чоловіки ухиляються від армії: "Це провал держави"

Із мʼясом і рисом: зірка "Мастер Шеф" дала рецепт смачнющих фаршированих буряків

Топ-20 горорів останніх два десятки років, від яких навіть найсміливіші "намокнуть"

Як виростити на підвіконні імбир: господині назвали секрети гарного врожаю

Хвороби, які не врятують від мобілізації: кого все ж призвуть до армії з листопада

Кози та вівці принесуть прибуток: держава виплатить ураїнцям до 7 тис. грн

США можуть скоротити роль у допомозі Україні, - CNN

Новий удар по карманам чекає на українців: у 2025 році Інтернет знову може подорожчати, деталі

Росіяни вкрали пісню бійця ЗСУ, яку він присвятив загиблому другу: "Є**ть, зомбі..."

Як приготувати салат з буряка на зиму: швидкий рецепт

Лідери Британії, Німеччини, США і Франції обговорили План перемоги України

Інтернет за новими тарифами: коли і наскільки подорожчають послуги

Дослідники себе та світу: астрологи розповіли, які знаки Зодіаку мають природну мудрість

Літр соку - 97 грн: супермаркети новими цінами на напої доведуть українців до зневоднення

Європейські тарифи, а пенсії менше $100 на місяць: як українці виживають на такі мізерні виплати