Не вистачає стажу для виходу на пенсію: у ПФУ роз'яснили, як українцям діяти

Не вистачає стажу для виходу на пенсію: у ПФУ роз'яснили, як українцям діяти

Часто українцям для отримання пенсіїне вистачає кількох років страхового стажу. Однак починаючи з березня 2023 року, існує можливість "купити" страховий стаж для себе чи інших осіб без укладання паперового договору та без відвідування державних установ. Про це було повідомлено у ПФУ.

Як для осіб, які працюють, так і для тих, хто не зайнятий роботою, відкрита можливість добровільного приєднання до системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування. Вони можуть сплачувати страхові внески не лише за себе, але й на користь інших осіб.

Для можливості здійснювати добровільні платежі на користь третіх осіб, необхідно, щоб ці особи були зареєстровані у Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування (РЗО) та не мали пенсійного статусу.

Страховий стаж представляє період, протягом якого працівник або його роботодавець сплачували страхові внески. Мінімальний внесок становить 22% від мінімальної заробітної плати.

Щоб "докупити" стаж, потрібно укласти договір із Пенсійним фондом України (ПФУ) через вебпортал електронних послуг в електронній формі.

Для укладання договору можна авторизуватися за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП), Дія.Підпису або системи GOV.ID.

Розрахунок страхового стажу проводиться, помножуючи страховий внесок ЄСВ на коефіцієнт вартості компенсації та кількість місяців, яких не вистачає. Коефіцієнт залежить від кількості років, які ви "докуповуєте".

Мінімальний розмір внеску за 1 місяць страхового стажу за договором добровільної участі становить 2 860 гривень з 1 січня та 2 948 гривень з 1 жовтня. Таким чином, вартість докуплення стажу за рік складе 34 320 або 35 376 гривень відповідно.

Наприклад, якщо ви хочете придбати 3 роки стажу, це обійдеться вам приблизно в 100 тисяч гривень. Після укладання договору необхідно щомісячно сплачувати внесок у розмірі 2948 гривень, або 35 376 гривень за кожен рік докупленого стажу.

Поділитися сюжетом

Останні новини

Повернення коштів за газ: всі нюанси, які потрібно знати кожному українцю

Королева мечів і Туз мечів: тарологиня розповіла, чи буде Україна в НАТО

Їй було 13, а вона на 25 років старша: шкільна вчителька одружилася зі своєю "зразковою" ученицею

Як виростити на підвіконні розмарин: найпростіший метод від господинь

Боєць "Азову" розкритикував українців за недостатню мобілізацію

Рецепт домашніх цукерок із горіхами від переможниці "Мастер Шеф": краще за магазинні

Ох Заливако і проморгав: переможниця шоу "Холостяк" перетворилася на жінку-вамп

Доктор Комаровський розповів, чи небезпечно сидіти на холодному: на що слід звернути увагу

Концерти, спортзали, ресторани: облав ТЦК на ухилянтів побільшає

Армія рф застосовує нову тактику на Вугледарському напрямку: військовий експерт розповів про небезпеку прориву окупантів

Цитрусові розорять гаманці: "осінні" ціни на апельсини, мандарини та лимони

В Україні дорожчає базовий овоч: ціна підвищилася на 33%

У рішенні залучити війська КНДР до війни в Україні побачили зростаючий відчай РФ

Хочете бути стильною, але гробите себе: речі, які призведуть до алергії, запалень і навіть до зміщення органів

Рецепт лінивих чебуреків без мороки з тістом: швидко та дуже смачно