Не витрачайте гроші: "Мастер Шеф" дала рецепт домашнього бородинського хліба з кунжутом
Завдяки такому рецепту бородинського хліба ви не братимете його в магазині, повністю перейшовши на домашній варіант.
Цього разу зірка "Мастер Шеф" Тетяна Литвинова розповіла, як зробити дуже смачний та м'який хліб із кунжутом.
Інгредієнти :
- 400 мл води
- 12 г сухих дріжджів
- 200 г житнього борошна
- 200 г пшеничного борошна
- 100 г цільнозернового борошна
- 4 ст. солоду
- 40 г меду чи цукру
- 1 ч.л рік
- 1 ст. рослинної олії
- 1 ст. кунжуту
- 1 ст. насіння льону
- 1 ст. коріандру
Приготування :
У теплій воді розчиніть сухі дріжджі, додайте1 ст.л. пшеничного борошна та 1 ч.л. меду чи цукру. Перемішайте та залиште. Просійте житнє, пшеничне і цільнозернове борошно. Перемішайте борошно із солодом та сіллю, розповідає "Мастер Шеф" Литвинова. Залишки від цільнозернового борошна можна додати в тісто, а від житнього краще не використовувати.
У центр сухої суміші вилийте опару, додайте воду, що залишилася, мед або цукор, рослинне масло і коріандр. Вимішуйте тісто, щоб воно не липло до рук (можна змастити руки олією). Залишіть тісто в теплому місці на 50 хвилин під серветкою, щоб воно підійшло.
"Мастер Шеф" Литвинова додає, після того, як тісто підійшло, злегка його обомніть і додайте насіння кунжуту та льону.
Високу форму для хліба застелите пергаментом, а стінки та дно змастіть олією. Викладіть тісто у форму, надавши йому форму хліба, та знову залиште на 50 хвилин, розповіла "Мастер Шеф" Литвинова.
Змастіть верхівку тесту водою і посипте сумішшю з кунжуту, льону та коріандру. Випікайте в розігрітій до 180 °C духовці 20 хвилин, потім зменшіть температуру до 160 °C і печіть ще 30 хвилин.