Шашлик, котлети та відбивні стали доступнішими: ціни на свинину пішли вниз, але ненадовго
В Україні знизилися закупівельні ціни на свинину і натомість подешевшало м'ясо на ринках. Така тенденція виникла через суттєву різницю між пропозицією та попитом. Про це йдеться у сюжеті "Суспільного".
Як зазначають учасники ринку, наразі немає стабільності, щоб утримувати ціни. Покупці виявляють низьку активність, через що продавцям доводиться заманювати людей нижчими цінниками.
"М'ясо можна було купити по 180 гривень за кілограм, зараз продаємо по 160-170. Ошийки взагалі були по 240, нині 210-220 гривень", - наголошують підприємці.
За словами керівниці аналітичного відділу асоціації "Свинарі України" Олександри Бондарської, у вересні та жовтні щороку спостерігається спад цін на свинину. Виробники більш активно постачають продукцію на ринок, а споживачі проявляють менший інтерес через підготовку до зими.
"Ціна пов'язана з коливанням попиту і пропозиції на свинину. У виробників підвищується виробництво, оскільки спека вже не стримує прирости тварин і добирають свої забійні кондиції швидше", - пояснює експерт.
Зазначається, що закупівельні ціни на свиней зменшилися на 25%, якщо порівнювати із жовтнем минулого року. Якщо ситуація не зміниться, то через низькі ціни попит на м'ясо збільшиться, і тоді слід очікувати подорожчання приблизно на 20-30 гривень до кінця року.
Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, яйця подорожчали майже на 15% і це лише початок: яких цін очікувати далі.