Цукерки стануть дорожчими, але "здоровішими": змінилися правила виробництва
/https%3A%2F%2Ft9237931.s3.eu-central-1.amazonaws.com%2Ffeed%2F2%2F15aa82d9117f6d421bb85afaa07724d0.jpg)
Верховна Рада ухвалила закон, який вводить жорсткі обмеження на використання пальмової олії в Україні. Зокрема, заборонено використовувати її в дитячому харчуванні, молочних продуктах та обмежується використання у кондитерських виробах. Порушники ризикують отримати штрафи в сотні тисяч гривень.
Пальмова олія, популярна через низьку ціну та тривалий термін зберігання, використовувалася в багатьох продуктах, зокрема в солодощах. Нардеп Дмитро Соломчук, який ініціював закон, сказав, що йдеться не лише про пальмову олію, а про гідрогенізовану олію та трансжири, які негативно впливають на здоров'я.
Споживання трансжирів підвищує ризик серцево-судинних захворювань і навіть онкології, особливо у дітей. Соломчук вважає, що заборона призведе до підвищення цін на деякі солодоці, але також стимулюватиме розвиток тваринництва в Україні.
За його словами, замість імпорту олії з-за кордону, українці зможуть підтримувати власних виробників. Виконавча директорка Асоціації українських виробників морозива Евеліна Бахур зазначила, що не очікує суттєвих змін у виробництві морозива, оскільки багато виробників вже дотримуються норм безпеки.
Закон набуде чинності через рік після публікації, тож українці наразі не відчують негайних змін. В цілому, заборона стосується лише шкідливих форм олії, а не її повного використання.
Крім того, Знай.ua повідомляв, любителям зефіру розкрили правду: яка небезпека підстерігає