Українцям дозволили отримати новий тариф на світло: з такою ціною платіжки скоротяться на 50%

Українцям дозволили отримати новий тариф на світло: з такою ціною платіжки скоротяться на 50%

Для всіх наших дорогих та шанованих читачів, які уважно стежать за своїми платіжками з комуналки, є дуже важлива інформація. Після підвищення до 4,32 грн за кВт*год у червні вартість електрики не повинна змінитися до травня 2025 року.

Проте, вже сьогодні кожен українець може платити за струм за іншою ціною. 2,64 грн – для тих, хто користується електричним опаленням, та 2,16 грн – для тих, хто купив спеціальний лічильник та використовує струм у певний годинник.

Цього разу наші шановні читачі дізнаються, які правила діють в Україні, як змінити тариф, а також, що потрібно знати кожному споживачеві.

Тарифи світло. Фото: скрін youtube

Чи переглянуть тарифи в Україні? Чи платять 4,32 грн за кВт*год?

В Україні для населення діє загальний тариф: 4,32 грн. за кВт*год. Проте трапляються випадки, коли платити можна менше. Це стосується двох випадків. При цьому для переходу на спеціальні тарифи необхідно подати заяви, а в деяких випадках пройти певну процедуру.

Така норма діє з 1 жовтня до 30 квітня на обсяг електроенергії у розмірі 2 тис. кВт*год на місяць. Такі українці можуть платити за струм за тарифом 2,64 грн за кВт*год. Однак, якщо витратити за місяць 2001 кВт*год струму, то за весь обсяг доведеться платити вже за тарифом 4,32 грн. В результаті за 2000 кВт * год можна сплачувати 5280 грн. А за 2001 кВт*год – вже 8644,3 грн.

Тарифи на світло, скріншот: YouTube

Це правило має заохочувати українців, які мають електричне опалення, витрачати не більше ніж 2 тис. кВт*год. Тут слід зазначити, що скористатися пільговим тарифом на опалення можуть не всі українці. У технічному паспорті на квартиру чи будинок має бути зазначено, що тип опалення є електричним. Якщо у вас є централізоване опалення та, наприклад, електрична тепла підлога, або якщо у вашому будинку за проектом має бути централізоване опалення, але воно чомусь не працює, пільгового тарифу не буде.

"Потрібно розуміти, якщо в приватному будинку просто відсутнє пічне опалення або газовий котел, камін і т.д., а фактично є тільки електрокотел, або коли в багатоквартирному будинку немає централізованого опалення з якихось причин і люди зробили собі "теплі підлоги" , але не дотримувалися встановленого порядку облаштування електрообігріву, то для них ці пільгові ціни не діятимуть", – йдеться у роз'ясненні директора ТОВ "Волиньелектрозбут" Оксани Гентіш.

Тарифи на світло, скріншот: YouTube

Тобто перейти на тариф у 2,64 грн за кВт*год можна лише в ситуації, коли в енергетичному паспорті на об'єкт зазначено, що квартира чи будинок мають опалювати електроенергію.

Будь-який українець має право купити багатозонний (дво- чи три-) лічильник і платити за електроенергію частини доби за спеціальним тарифом. Для цього необхідно звернутися до постачальника струму та замовити підключення багатозонного лічильника. Прийде заплатити і за лічильник. Процедура переходу на багатозонний тариф може тривати кілька тижнів.

Отже, із двозонним тарифом у період з 23:00 до 07:00 можна платити за струм удвічі менше – 2,16 грн. А з тризонним лічильником діють три тарифи:

- тариф з 23:00 до 07:00 (ніч) - 1728 грн за кВт/год;

- тариф з 7:00-8:00/11:00-20:00/22:00-23:00 (напівпіковий) – 4,34 грн за кВт*год;

- тариф із 8:00-11:00/20:00-22:00 (піковий) – 6,48 грн за кВт*год.

Трехзонний лічильник слід встановлювати, тільки якщо у вас значне споживання і ви можете контролювати цей період, наприклад, не користуватися струмом з 08:00 до 11:00 та з 20:00 до 22:00. Щодо двозонного лічильника. Один із постачальників електроенергії пропонує продаж двозонного лічильника з урахуванням вартості доставки та навіть установки під ключ у розмірі 4099 грн.

Припустимо, що щомісяця ви в середньому споживаєте 300 кВт * год електроенергії. Платіж за чинним тарифом становить 1296 грн. Якщо ви встановите двозонний лічильник, 100 кВт*год споживатимете вночі та 200 кВт*год – вдень, щомісячний платіж скоротиться до 1080 грн. Тобто щомісяця ви заощаджуватимете 216 грн.

Лічильник світла, скріншот: Facebook

Чинний тариф на електроенергію встановлено до травня 2025 року (це прописано у постанові уряду). Далі рішення прийматимуть з огляду на цілу низку факторів: ситуація в енергосистемі, вартість електроенергії на європейському ринку, ситуація в країні, можливість бюджету компенсувати тариф, який буде нижчим за собівартість генерації та доставки струму тощо.

Також, ЄС погрожує припинити постачання електроенергії в Україну: поставили жорсткі вимоги.

Поділитися сюжетом

Останні новини

Бронювання від мобілізації через "Дію" закрили і назвали причину

Повістка поштою: адвокатка дала роз'ясненням тим, хто не живе за пропискою

"Підвищення" пенсій ніхто не помітив: українцям пояснили, чому стало гірше

Росія знов вдарила по енергетиці: на Сумщині без світла понад 200 населених пунктів

Як платитимуть за опалення українці в 2024 році

Податок на пенсії: для українських пенсіонерів діють спеціальні правила

Метінвест Бізнес Сервіс отримав престижну глобальну нагороду від Deloitte

Як у РФ солдатів КНДР готують до війни в Україні: з'явились нові докази

Тягне на солоненьке - це не вагітність: як ваші улюблені продукти можуть стати сигналом про небезпеку

Передвиборча гонка в США: опитування показали, хто перемагає у ключових штатах

ПФУ пояснив, як можна суттєво вплинути на розмір пенсії

Стало відомо про вуличні бої у містах Гірник та Селидове

В Україні значно зросли ціни на продукти: найбільше здорожчало кілька товарів

Залужний пояснив, що потрібно змінити у мобілізації

Рецепт кабачкової ікри від судді "Мастер Шеф" Мартиновської: ідеальна овочева закуска