Уважно стежимо за інтервенціями НБУ. Прогноз курсу валют на тиждень

Уважно стежимо за інтервенціями НБУ. Прогноз курсу валют на тиждень
Обсяги валюти, що продає регулятор, дадуть чітке розуміння тенденцій курсу грудня

Ситуація на валютному ринку залишається стабільною. Нацбанк продовжує регулювати гнучкий курс своїми інтервенціями. Водночас остання статистика НБУ демонструє суттєве зростання обсягів продажу валюти після трьох тижнів затишшя.

Ця тенденція може бути небезпечною. Долар трохи подешевшав за тиждень і тепер важливо, скільки регулятор витратив для цього валюти та чи був попередній сплеск окремим випадком.

 

Підсумки тижня 20-26 листопада на ринку валют

Минулого тижня валютний ринок України трохи охолонув, зазначає аналітик компанії "Центр біржових технологій" (ЦБТ) Максим Орищак. Курсова волатильність знизилася, а гривня показала різноспрямовану динаміку.

Середній курс долара США у банках України знизився на 0,1%, до 37,80 грн, а середній курс євро навпаки додав майже 0,4% – до 41,05 грн.

На думку начальника департаменту казначейства "Глобус Банку" Тараса Лєсового, серед інших причин курсового "просідання", насамперед йдеться про те, що регулятор заздалегідь створив умови для максимального насичення попиту, скоротивши термін повернення експортної виручки зі 180 до 90 днів.

"Нагадаю, що зараз створено досить сприятливі умови для подальшого скасування залишків валютного регулювання: режим "керованої гнучкості" поки що себе повністю виправдовує, а оперативні кроки НБУ досить ефективні: на ринку відсутня паніка, будь-які ажіотажні "натяки" гасилися своєчасними інтервенціями", – розповів Vesti.ua Лєсовий.

Вся увага до валютних інтервенцій НБУ

"За всіма ознаками наступного тижня кон'юнктура валютного ринку залишиться без змін і буде майже тотожною кільком попереднім тижням, за які відбувся суттєвий "викид" валюти на ринок, що одразу позначилося на курсах", – продовжує Тарас Лєсовий.

Водночас Максим Орищак закликає звернути пильну увагу саме на масштабність цього "викиду". Це третій тиждень листопада, 13-19 числа, за яким доступна актуальна статистика НБУ.

"Як стало відомо, НБУ довелося стрімко наростити обсяг валютних інтервенцій з $389 млн до $721 млн на тиждень, згідно з останніми даними. Це найбільше вливання з початку листопада. І тим більше дивно, що на тлі таких великих інтервенцій долар США все одно подорожчав тиждень тому на 0,4%", – повідомляє Vesti.ua Орищак.

На відміну від банкіра Лєсового, аналітик ЦБТ вважає, що валютний ринок країни ще не готовий до стабільності без постійних валютних інтервенцій НБУ.

"Це логічно, враховуючи великий дефіцит торговельного балансу України. Якщо у свіжих даних регулятора знову будуть великі тижневі вливання валюти, нервозність може збільшитися", – каже Орищак.

Події тижня на внутрішньому та зовнішньому ринках

У новому тижні головною подією на внутрішньому контурі валютного ринку стане публікація статистики щодо платіжного балансу України за жовтень. У вересні дефіцит платіжного балансу країни зріс із $2,15 млрд до $5,50 млрд. Різниця в $3,35 млрд дуже суттєва.

"Свіжі дані будуть представлені у четвер, 30 листопада. У жовтні дефіцит міг збільшитися до $7,0-8,0 млрд. Це негативно позначиться на курсі гривні та свідчитиме про необхідність збереження постійної присутності НБУ на валютному ринку", – заявляє Максим Орищак.

На зовнішньому контурі, за його словами, найголовнішими подіями нового тижня стане публікація ВВП США за третій квартал, а також публікація жовтневого індексу витрат на особисте споживання (PCE). Перший індикатор вийде у середу, 29 листопада. Волл-стріт чекає, що квартальне зростання американської економіки на 4,9% буде підтверджено.

"Щодо другого індикатора, враховуючи зниження загальної та базової інфляції в США в жовтні про це свідчать дані від 14 листопада можна очікувати більшого зниження індексу витрат на особисте споживання. Після публікації статистики в четвер, 30 листопада, долар США може знову просісти до євро та інших твердих валют", – вважає аналітик.

Ситуація на валютному ринку 27 листопада 3 грудня

"Наступного тижня слід розраховувати на досить оптимістичний сценарій", – каже головний скарбник "Глобус Банку". Це будуть незначні курсові коливання без шкоди для курсових кордонів у поєднанні з відсутністю валютного ажіотажу.

"Звичайно, зараз важко врахувати всі можливі фактори, які можуть вплинути на ринок у короткочасній перспективі. Однак причин та аргументів до збереження поточної ситуації значно більше", – упевнений Лєсовий.

Банкір перераховує головні тенденції нового тижня:

Скільки коштуватимуть долар та євро

"З огляду на те, що новий тиждень стане першим після святкових канікул у США, волатильність на ринках зросте", – вважає Максим Орищак. Нацвалюта України в новому тижні може показати більш спрямовану динаміку до зниження.

"Середній курс долара США в банках країни може зміститися до верхнього кордону діапазону 37,70-38,00. Середній курс євро, ймовірно, залишиться поблизу поточних значень у діапазоні 40,80-41,20", – прогнозує аналітик.

"Курсові зміни можуть почастішати, як у бік зростання, так і навпаки, проте такі коливання, у прямому розумінні, будуть "копійчаними", – каже Тарас Лєсовий.

"Поточні коливання курсів на міжбанку не перевищать 0,1-0,2 грн, а на готівковому 0,3-0,5 грн. Курсовий коридор залишиться в межах 37-38 грн/$ та 39-41 грн/€", – оцінює банкір.

Це стосується різниці між курсами купівлі та продажу: на міжбанку вона становитиме до 0,1 грн, а на готівковому ринку – до 0,5 грн.

Поділитися сюжетом

Останні новини

Доктор Комаровський назвав причину червоних очей: як із цим боротися

Відстрочка від мобілізації: як уникнути помилок при подачі документів

Непід'ємні суми: скільки коштуватимуть соціальні послуги у 2024 році

Фаршировані буряки: оригінальна страва з м'ясною начинкою від "Мастер Шефа"

Різдво та Водохреща: Україна святкуватиме за новими датами

Шкільними прогулами зацікавиться поліція: термін значно скоротили

Зеленський розкритикував економічне бронювання: не може бути справедливим

Куди не можна їхати 21 жовтня і які слова потрібно прочитати 9 разів: прикмети та заборони на Іларіона

Гороскоп для всіх зодіаків на 21 жовтня: астрологи розповіли, кому слід приділити увагу фінансам

Масові облави ТЦК триватимуть: будуть стимулювати громадян

Ароматний пиріг з ванільним кремом та ягідною начинкою: популярний рецепт

Як зберегти врожай капусти до весни: господині поділилися метода

Ніжні шведські булочки: як зробити вдома швидко та без проблем

Як захистити урожай і оселю від гризунів: найкращі методи городників

Відмивання грошей через інтернет: ПриватБанк залишає клієнтів без захисту