Мадонна в секонд-хенді. Шоковий квіз для модниць

Мадонна в секонд-хенді. Шоковий квіз для модниць
Чого варто навчитися українським селебріті

Останнім часом дедалі частіше стає не тільки нормальним, а й модним збирати свій гардероб із вживаних речей. Історії про те, як у різних містах України молодь штурмує секонд-хенди трохи про інше, це, скоріше, про заробіток, а не про усвідомленість. А саме вона задає тенденції на тренд найближчих років.

Формується цей тренд із кількох складових. По-перше, таким чином можна купити якісну брендову річ за цілком бюджетні кошти. Друге, куди важливіше - вирішення питання викидів вуглекислого газу в атмосферу.

Складно в це повірити, але на частку індустрії моди припадає 10 відсотків світових викидів вуглекислого газу – більше, ніж міжнародна авіація і морське судноплавство разом узяті.

Дослідження Oxfam показало, що якби всі дорослі британці купили половину свого гардероба з уживаних речей, це могло б запобігти потраплянню в атмосферу 12,5 мільярдів кілограмів викидів вуглекислого газу. Це еквівалентно літаку, який облетів навколо світу понад 17 000 разів, або 261 000 рейсів із Лондона до Греції.

На щастя, останніми роками з'явилася ціла низка сайтів перепродажу одягу, а світові зірки, як-от Джулія Робертс, Мадонна і Шерон Стоун, показали, як, купуючи вінтажний одяг, можна стати людиною, яка вигідно виділяється з натовпу.

На окрему увагу заслуговує Пенелопа Круз, яка давно має слабкість до вінтажу. За золотою статуеткою "Оскар" за найкращу жіночу роль другого плану у фільмі "Вікі Крістіна Барселона" вона прийшла в сукні Balmain 1950-х.

Для престуру свого фільму "Народжений двічі" 2012 року Пенелопа одягла серію вінтажних суконь авторства Джанні Версаче.

Тепер давайте спробуємо розібратися, хто і де вважається законодавцями моди вторинного ринку.

Hardly Ever Worn it

Ідея заснувати платформу Hardly Ever Worn it виникла 2012 року, коли прекрасна половина сімейства Волтер-Фергюсон зрозуміли, що їхній гардероб "тріщить" від речей. Від Chanel до Jacquemus – на цьому вебсайті можна реалізувати будь-які бажання з області будь-якої модної фантазії.

Vestiaire Collective

Заснований 2009 року, Vestiaire Collective називає себе найкращим сайтом з обміну предметами розкоші та лідером з купівлі та продажу вживаного одягу, аксесуарів та інших дизайнерських речей у Європі. Щодня на платформу додається близько 25 000 речей. Тут вам обов'язково щось припаде до душі.

До слова, зовсім нещодавно французька група Kering, власник брендів Gucci, Balenciaga, Yves Saint Laurent та інших, придбала 5% акцій Vestiaire Collective. Акціонерами VC є також видавник журналу Vogue компанія Conde Nast і французька приватна інвесткомпанія Eurazeo.

Farfetch 

Farfetch продає колекційний вінтажний одяг з 2010 року, а з 2019 року дає клієнтам можливість продавати або безоплатно віддавати свої архівні речі. Щоб підтримати вектор на сталий розвиток, платформа запустила онлайн-калькулятор sustainability. Він визначає, скільки природних ресурсів вдається заощадити під час купівлі вінтажу та секонд-хенду. Скористатися калькулятором можна тут. 

Ну і головне: на Farfetch ви зможете купити речі секонд-хенд у відмінному стані.

Тепер давайте з'ясуємо, чи знаєте ви, що потрібно знати перед купівлею вінтажних речей?

Розгорнути
Відповідь

Перевага придбання вінтажної речі полягає в тому, що ви можете знайти дійсно унікальні предмети, які прослужать вам все життя. Віддавайте перевагу класиці, масмаркет можна вибрати і в ZARA.

Розгорнути
Відповідь

У секонд-хенди часто надходять тонни нового одягу від бюджетних брендів. Навіть якщо такий одяг коштує значно дешевше, ніж брендова річ, він все одно довго вам не прослужить. Наберіться терпіння, добре покопайтеся і знайдіть брендову річ. Нехай вона буде з якимись мінімальними слідами використання, вона все одно збереже свою якість, тим паче її можна віддати в хімчистку, де завдяки сучасним технологіям їй повернуть первісний вигляд! Повірте, ви будете раді, що не витратили свій бюджет на купу речей, коли нарешті знайдете той особливий дизайнерський виріб, який так довго шукали.

Розгорнути
Відповідь

Єдиної вірної відповіді на це запитання немає, точніше, кожен пункт з перерахованих - правильний. Перш ніж надто прив'язатися до будь-якої речі, огляньте її: перевірте склад на етикетці, щоб знати, як доглядати за річчю, переконайтеся, що шви і края добре оброблені, ретельно огляньте плями, обов'язково перевірте річ на наявність дірок. Фасон - це само собою, якою якісною не була б річ, якщо вона вам не пасує кроєм або фасоном, залиште її в спокої. Це має бути історія кохання з першого погляду, а не проблемний роман.

Одне можна сказати точно, причин купувати вінтажний одяг чимало. "Мода згасає, стиль вічний", – сказав колись Ів Сен-Лоран. Коли йдеться про один із найцікавіших трендів останніх років, ці слова звучать як ніколи актуально.

І не забувайте ще про одне: купуючи річ з прилавка – ми витрачаємо, коли купуємо якісний вінтаж – ми добряче інвестуємо!

Приємних покупок!

Поділитися сюжетом

Останні новини

Які дерева не можна садити у себе на ділянці: важливі поради

Апетитні рибні мафіни: рецепт від зірки "Мастер Шеф", який замінить звичні котлети

П'ять важливих порад від досвідчених садівників: як поливати сад і город восени

Буде ще дорожче: сметана, сир та інша "молочка" стане справжньою розкішшю

Як обрізати сливу для щедрого врожаю у наступному році: хитрощі садівників

Шукаєте ідеального чоловіка - це вони: 2 знаки Зодіаку, з якими мріє бути багато хто, але є складність

Посилки з AliExpress стануть розкішшю: нові правила позбавлять дешевого шопінгу

Курка в клярі з бататом: "Мастер Шеф" Хіменес-Браво дав ситну вечерю без клопоту

Прості хитрощі для пишного тіста: як стати майстром випічки за один день

Окупанти готують удари по енергетиці: ворог має понад тисячу ракет

Як доглядати за ґрунтом восени, щоб покращити родючість: важливі поради городників

Відкладіть телефон негайно: важливо відмовитись перед сном

Нові ліміти на грошові перекази: Ощадбанк порадив, як обійти обмеження

Жінка "зливала" місця перебування ТЦК: її оштрафували на 140 тисяч та забрали телефон

Наступний тиждень може стати багато в чому історичним для України - Зеленський