Єврофутбол: "МанСіті" відпускає конкурентів, "Баварія" дає шанс "Баєру"

Єврофутбол: "МанСіті" відпускає конкурентів, "Баварія" дає шанс "Баєру"
У Європі наближається до середини сезон клубних національних чемпіонатів

У європейських національних футбольних лігах сезон наближається до екватора. Команди вже провели, в середньому, по півтора десятка матчів, а таблиці набули більш-менш струнких обрисів, зі своїми фаворитами і командами-сенсаціями. Так, у німецькій Бундеслізі "Баєр" із Леверкузена, як і раніше, випереджає "Баварію" в турнірній таблиці, нехай в останньому турі й дав шанс чинному чемпіону.

Зі свого боку в Англії "Манчестер Сіті" все далі відпускає дві "червоні" команди "Арсенал" і "Ліверпуль". А в Іспанії та Італії лідери демонструють стабільність, не втративши жодного очка минулими вихідними.

Команда Гвардіоли не впоралася зі "шпорами"

У надскладній грі в Манчестері "Тоттенгем Готспур" зміг перервати серію поразок. Причому зробив це на останніх хвилинах, тоді як у попередніх матчах саме фінальні відрізки "шпорам" не вдавалися. А спочатку все складалося, як зазвичай для лондонців. Вони забили в першій же швидкій атаці зусиллями Сона. Щоправда, за кілька хвилин кореєць ненавмисно вразив свої ворота, ставши автором автоголу. А незабаром гравці "Манчестер Сіті" вже самі забили другий гол і вийшли вперед відзначився Фоден. Причому гру "містяни" контролювали повністю, створювали ще моменти, але мінімальна різниця зберігалася. Після середини другого тайму вже вистрілив "Тоттенгем", який забив свій другий м'яч (Ло Чельсо, 69-та хвилина) і теж створив гостроту. Знову "Сіті" вийшов вперед, коли забив Гріліш (81), який добре увійшов у гру на початку другого тайму. Але у "шпор" знайшлися-таки сили та на 90-й хвилині Кулусевскі рівновагу відновив. І тепер уже остаточно 3:3.

Осічкою чинного чемпіона із задоволенням скористалися обидва його конкуренти в таблиці "Арсенал" і "Ліверпуль".

"Арсенал" з Олександром Зінченком у складі не мав великих проблем у протистоянні з "Вулвергемптоном". Уже на старті матчу тиск "канонірів" втілився у дві результативні дії. Спочатку Букайо Сака, а потім Мартін Едегор оформили комфортну перевагу для своєї команди, яку вдалося втримати до кінця протистояння 2:0. Були варіанти довести справу до розгрому, але реалізація лондонців кульгала. У підсумку кінцівка матчу виявилася дуже нервовою, бо гості зуміли скористатися своїм шансом і реалізували рідкісну можливість забити м'яч у ворота суперника на 86-й хвилині відзначився Матеус Кунья. "Каноніри" змусили неабияк понервувати своїх уболівальників, але втримати переможний результат все-таки змогли 2:1. У підсумку лідерська позиція "Арсенала" залишилася непорушною, у цьому турі "канонірів" ніхто не зміг посунути з вершини.

Зі свого боку на "Енфілді", домашній арені "Ліверпуля", глядачі побачили неймовірне видовище. Перед матчем здавалося, що "Ліверпуль" не матиме особливих проблем із "Фулгемом", але ж останніми роками протистояння з "дачниками" для фаворита просто не складалися. "Червоні" забили першими, прямим ударом зі штрафного відзначився Александер-Арнольд, який нині знаний за безліччю точних передач, а також дублем. Гості потім зрівняли, все той же Трент помилився, не встигнувши повернутися назад, що допомогло Перейрі прострілити до ближньої стійки, звідки вже здорово пробив Вілсон. Потім підопічні Клоппа знову повели в рахунку, Макаллістер відправив "снаряд" у сітку, хоч би як гарно там Лено не стрибав. Через пошкодження у голкіпера гостей рефері компенсував аж дев'ять хвилин до основного часу тайму. "Фулгему" вистачило цього, щоб знову засмутити опонента, зробити це зумів Тете, який вдало підставив ногу поруч із чужими воротами.

Після перерви точилася запекла боротьба, а на 80-й хвилині запахло сенсацією, адже Де Кордова-Рід вивів уперед андердога 2:3. Наставник "Ліверпуля" вирішив, що не тільки його колезі можна вгадувати із замінами, випустив він Ендо, хоча багато хто чекав Елліотта. І тут Ватару отримав передачу від Конате, після чого перетворив цифри на табло на рівні. Гості помітно засмутилися, що допомогло Тренту з лінії штрафного точно пробити в ближній кут 4:3, крапку поставили господарі поля. У компенсований час уже нічого особливого не сталося, можна було зітхнути з полегшенням.

Сильно не пощастило в цьому матчі Салаху, він не зміг забити 200-й м'яч за свій клуб. Але нічого, попереду ще море можливостей для цього випаде. У підсумку ж, дуже непроста перемога для "Ліверпуля", класний матч для "Фулгема" і справжнє задоволення для всіх любителів футболу.

А ось хто не зміг скористатися осічкою "МанСіті", то це "Астон Вілла". Команда з Бірмінгема поділила очки з "Борнмутом" у гостях (2:2) і не змогла обійти чемпіона в турнірній таблиці.

Лондонський "Челсі" виграв у "Брайтона" 3:2. Вінгер збірної України Михайло Мудрик, який виступає в Англії за столичний клуб, зіграв ключову роль у матчі. Підопічні Маурісіо Почеттіно на 62-й хвилині провели стрімку атаку, яка завершилася третім голом: Мудрик, отримавши м'яч у центрі, увімкнув фірмову швидкість, оббіг Мілнера та увірвався до штрафного суперника непоступливий ветеран "Брайтона" до останнього переслідував нашого футболіста, але зміг його зупинити лише з порушенням правил. Після відеоперегляду суддя вказав на "точку", пенальті холоднокровно реалізував Фернандес, оформивши дубль. 

У турнірній таблиці в "Арсенала" 33 очки, "Ліверпуля" 31, "МанСіті" 30, "Астон Вілли" 29. У "Челсі" 19 очок і 10-те місце в таблиці.

АПЛ, 14-й тур.

 "Арсенал" "Вулвергемптон" 2:1 (2:0)

"Бернлі" "Шеффілд Юнайтед" 5:0 (2:0)

"Брентфорд" "Лутон Таун" 3:1 (0:0)

"Ноттінгем Форест" "Евертон" 0:1 (0:0)

"Ньюкасл" "Манчестер Юнайтед" 1:0 (0:0)

"Борнмут" "Астон Вілла" 2:2 (1:1)

"Вест Гем" "Кристал Пелас" 1:1 (1:0)

"Ліверпуль" "Фулгем" 4:3 (2:2)

"Челсі" "Брайтон" 3:2 (2:1)

"Манчестер Сіті" "Тоттенгем" 3:3 (2:1)

 

"Баварія" залишається без гри через снігопад

А ось у німецькій Бундеслізі 13-й тур залишив відчуття недомовленості. Адже чинний чемпіон "Баварія" так і не змогла зіграти свій матч. У суботу з раннього ранку в Мюнхені йшов найсильніший снігопад і, зрештою, перед ним здалися навіть на "Альянц-Арені", визнавши, що проведення гри в таких умовах неможливе.

Водночас "Баєр" на полі своєї "БайАрени" в Леверкузені приймав "другу силу німецького футболу" "Боруссію" з Дортмунда. Минулого сезону дортмундці ледь не позбавили 11-го титулу поспіль "Баварію", а зараз мимоволі допомагають ФКБ, відбираючи очки у суперників.

Дуже близьким був "Баєр" до того, щоб зазнати першої поразки в сезоні, адже "Боруссія" оформила швидкий гол уже на п'ятій хвилині гри. Передача від Фюллькруга на хід Рюерсона вийшла результативною, захисник "джмелів" класно пробив по центру. Надалі леверкузенці діяли помітно активніше за супротивника, але водночас ніяк не могли розпечатати ворота Кобеля. Допоміг вихід на поле Шика (79-та хвилина), який відновився після важкої травми. Першим же дотиком Патрік зумів здорово прострілити до лінії воротарського, звідки Боніфасу залишалося лише влучити по м'ячу та вразити нижній кут, Кобель не виручив. У компенсований час підопічні Терзіча могли виривати перемогу, коли Меньє відправив ігровий "снаряд" на Фюллькруга, а той у падінні пробив головою, але вище від цілі 1:1.

Для "Баварії" було б краще, якби "чорно-жовті" перемогли леверкузенців, однак і нічия зовсім непогано. Все-таки "Баєр" втратив бали, а значить, якщо мюнхенці переможуть у пропущеній дуелі, розриву за очками взагалі не буде. Гості класно проявили себе в захисті, особливо Хуммельс і Рюерсон, але трохи не пощастило.

"Баєр" же залишається єдиною командою в топчемпіонатах, яка не зазнала поки що жодної поразки. Водночас уже грудень...

У підсумку "Баєр" зберіг лідерство, хоча, варто визнати, що якби "Баварія" свій матч зіграла та виграла, то стала б лідером за рахунок кращих додаткових показників.

У турнірній таблиці у "Баєра" 35 очок, "Баварії" 32 (на одну гру менше), "Штутгарта" 30, "Лейпцига" 26, "Боруссії" (Дортмунд) 25.

Бундесліга. 13-й тур.

"Дармштадт" "Кельн" 0:1 (0:0)

"Боруссія" М "Гоффенгайм" 2:1 (0:0)

"Богум" "Вольфсбург" 3:1 (2:1)

"Лейпциг" "Гайденгайм" 2:1 (2:1)

"Штутгарт" "Вердер" 2:0 (1:0)

"Майнц" "Фрайбург" 0:1 (0:0)

"Баєр" "Боруссія" Д 1:1 (0:1)

"Аугсбург" "Айнтрахт" 2:1 (1:0)

"Баварія" "Уніон" перенесено

 

"Реал", "Жирона" та "Барса" обмінюються перемогами

15-й тур іспанської Ла Ліги також приніс зміни до ситуації в групі лідерів турнірної таблиці. Якщо "Реал" і "Жирона" здобули синхронні перемоги, то в очному матчі команд, що посідають 3-4 місця, "Барселона" обіграла "Атлетіко" та вийшла на тверде 3-тє місце.

"Жирона" свій матч проводила першою з лідерів, але привертає увагу українських уболівальників не тільки з цієї причини. В команді грають одразу два українські легіонери Віктор Циганков та Артем Довбик. І якщо поява Циганкова в стартовому складі була передбачуваною, то ось вихід Довбика, який лише тиждень тому дістав, здавалося, важку травму, став справжнім сюрпризом. Крім того, на поле в матчі "Жирона" "Валенсія" вийшов і гравець "Валенсії" Роман Яремчук, щоправда зовсім ненадовго.

Матч для "Жирони" складався вкрай непросто. Гості повели в рахунку на 57-й хвилині після голу Дуро. Однак господарі переламали перебіг поєдинку: дублем за п'ять хвилин (83-тя і 88-ма) відзначився Стуані, який вийшов на заміну, 2:1. Якщо Віктор Циганков і Артем Довбик провели весь матч, то Роман Яремчук вийшов на поле на 84-й хвилині, замінивши автора гола Дуро.

Водночас "Реал" дуже впевнено й економно розібрався з однією з найслабших команд ліги "Гранадою". З перших хвилин господарі поля легендарної арени "Сантьяго Бернабеу" в Мадриді мали тотальну територіальну перевагу, а гості до того ж швидко втратили через травму основного воротаря. На екваторі тайму Браїм Діас реалізував чи не перший по-справжньому гольовий момент, після шикарного пасу від Тоні Крооса розібравшись віч-на-віч із резервним голкіпером "Гранади" Феррейрою (Фернандес зазнав травми та був замінений на 11-й хвилині).

Далі мадридці не форсували ситуацію, але перед перервою вибухнули, створивши кілька моментів. Беллінгем і Хоселу промазали з кількох метрів, зберігши інтригу. У дебюті другого тайму Феррейра парирував удар Беллінгема із забійної позиції, але Родріго встиг на добивання та зміцнив перевагу господарів 2:0. На цьому гру було зроблено та далі "Реал" катав квадрати в масштабах усього поля, зрідка вигадуючи варіанти зробити рахунок розгромним. Не склалося, але "вершкові" не особливо й прагнули, а "Гранада" так жодного разу й не потурбувала ворота голкіпера збірної України та "Реала" Луніна.

У центральному матчі туру "Барселона" від самого початку матчу показала, що діяти в комбінаційній манері "матрацникам" буде вкрай складно. Уже на 1-й хвилині Рафінья міг виводити каталонців уперед, до того ж їхня атака почалася після відбору м'яча на чужій третині, проте бразилець не влучив у площину воріт. Слідом пару шикарних моментів змарнував Левандовскі. "Атлетіко" ж із часом більш-менш освоївся, але "Барселона" не випускала нитки гри зі своїх рук. І в середині тайму перевага "синьо-гранатових" все ж втілилася в гол. Гості пішли в пресинг і провалилися, внаслідок чого Рафінья отримав м'яч на вільному просторі та покотив його на Феліша, а Жоау продавив Моліну та перекинув Облака з кута штрафного. Перед самою перервою Феліш міг оформити дубль, але цього разу Облак врятував. Перестановки у складі "Атлетіко" напрошувалися вже після перерви і вони відбулися, але на перебіг зустрічі це не вплинуло. "Барселона" продовжувала домінувати та ускладнювати гостям вихід із оборони через короткий пас за допомогою пресингу, який цього разу працював просто чудово.

Завдяки мінімальній перемозі "Барселона" піднялася на третє місце та випередила "Атлетіко" на три очки.

У турнірній таблиці в "Реала" і "Жирони" по 38 очок, "Барселони" 34, "Атлетіко" 31.

Ла Ліга, 15-й тур.      

"Лас-Пальмас" "Гетафе" 2:0 (1:0)

"Жирона" "Валенсія" 2:1 (0:0)

"Атлетик" "Райо Вальєкано" 4:0 (1:0)

"Реал" "Гранада" 2:0 (1:0)

"Осасуна" "Реал Сосьєдад" 1:1 (1:1)

"Мальорка" "Алавес" 0:0 (0:0)

"Альмерія" "Бетіс" 0:0 (0:0)

"Севілья" "Вільярреал" 1:1 (0:0)

"Барселона" "Атлетіко" 1:0 (1:0)

"Сельта" "Кадіс" 1:1 (0:1)

 

Лідери перемагають, "Наполі" провалюється

А в чемпіонаті Італії "Інтер", "Ювентус" і "Мілан" синхронно здобули перемоги, зміцнивши свої лідерські позиції, в той час як чинний чемпіон "Наполі" вкотре припустився осічки та вибув із лігочемпіонської топ-4.

Центральним матчем туру стало протистояння "Інтера" та "Наполі" в Неаполі, де чинний чемпіон показав свою повну недієздатність на тлі лідера нинішнього. "Наполі" відчутно просів після чемпіонства, звільнивши тренера Лучано Спаллетті. Не ті емоції, втрачено щось у грі. Сьогодні чемпіон тримав марку лідера до першого голу. Моменти були в обох команд, "Інтер" забив хороший гол, скасований через крихітний офсайд у Тюрама, а в "Наполі" небезпечно били здалеку Ельмас і Політано. Воротар Зоммер і поперечина рятували гостей. Нарешті, у самій кінцівці тайму Чалханоглу після скидки Барелли найпотужнішим ударом відкрив рахунок у "в роздягальню" відчутний психологічний удар по чемпіону, 0:1.

За пів години до кінця арбітр проігнорував падіння Осімхена у штрафному майданчику, не побачивши в ньому ознак пенальті, а Зоммер потягнув небезпечний удар Кварацхелії. А далі "Інтер" зміцнив перевагу пас Лаутаро під другий темп, сольний прохід Барелли у штрафному та удар із близької відстані 0:2. У кінцівці гості оформили розгром. Тривалий розіграш увінчав простріл Куадрадо на Тюрама, якому залишалося внести м'яча у сітку з пари метрів 0:3. Вщент переграв "Інтер" чинного чемпіона, який усе далі від захисту титулу. Міланці ж за підсумками туру зберегли за собою перше місце, знову обійшовши "Ювентус".

Осічкою "Наполі" скористалася "Рома", яка обіграла на виїзді "Сассуоло" з рахунком 1:2. Підопічні Жозе Моуріньйю, які почали сезон геть погано, вже підібралися до 4-го місця.

Сам "Ювентус" обіграв "Монцу" в гостях. Зі стартового відрізка здавалося, що на нас чекає або розгром, або фірмові 1:0, однак туринці потріпали нерви всім. Під кінець стартової десятихвилинки Камб'ясо заробив пенальті, однак Влаховіч не зміг пробити Де Грегоріо ні з "точки", ні з добивання. Голкіпер перевів м'яч на кутовий, з якого "Ювентус" усе-таки забив. Ніколуссі-Кавілья видав класну подачу, а Рабьо просто вколотив м'яч під поперечину 0:1. Далі гості впевнено грали за рахунком, не дозволивши створити до перерви біля своїх воріт взагалі нічого, зате самі цілком могли подвоїти перевагу після кутового, якби влучив Гатті з лінії воротарського.

Заміни Палладіно трохи пожвавили гру, але загалом моментів майже не було. Вже в компенсований час Валентин Карбоні несподівано взяв гру на себе та забив чудовим ударом з-за меж штрафного 1:1. Здавалося, що "Ювентус" втратить очки, але буквально за хвилину Рабьо пройшов до бровки та викотив м'яч під Гатті, який з другої спроби відправив його під поперечину 1:2.

А "Мілан" більш ніж впевнено розгромив вдома "Фрозіноне" 3:1. На голи Йовіча (43-тя хвилина), Пулішича (50-та) і Томорі (74-та) гості змогли відповісти лише влучним пострілом Брешіані на 82-й хвилині.

У турнірній таблиці "Інтер" має 35 очок, "Ювентус" 33, "Мілан" 29, "Рома" та "Наполі" по 24, але римляни вищі за додатковими показниками.

Серія А, 14-й тур.

"Монца" "Ювентус" 1:2 (0:1)

"Дженоа" "Емполі" 1:1 (1:0)

"Лаціо" "Кальярі" 1:0 (1:0)

"Мілан" "Фрозіноне" 3:1 (1:0)

"Лечче" "Болонья" 1:1 (0:0)

"Фіорентина" "Салернітана" 3:0 (2:0)

"Удінезе" "Верона" 3:3 (2:1)

"Сассуоло" "Рома" 1:2 (1:0)

"Наполі" "Інтер" 0:3 (0:1)

"Торіно" "Аталанта" 3:0 (1:0)

Поделиться сюжетом

Последние новости

Бензин, дизель и автогаз: что будет с ценами до конца года

Любимый завтрак из лаваша: "Мастер Шеф" Хименес-Браво дал рецепт ленивой пиццы

Нардеп-военный рассказал о реальной ситуации на фронте: "Не верьте проходимцам, которые заявляют..."

Штраф за отказ от ВЛК отменят: кто избежит наказания за нарушение военного учета

Налоги, проезд, коммуналка: какие льготы предоставят пенсионерам в октябре

Гороскоп на 3 октября для всех знаков Зодиака: узнайте, кого ждут вызовы в карьере

Почему нельзя открывать окна 3 октября и зачем сегодня есть чеснок: приметы и запреты на Дионисия

Ньютон еще в 18 веке предсказал точный год конца света – осталось мало времени

Тыквенно-апельсиновый пудинг: "Мастер Шеф" Татьяна Литвинова раскрыла секрет простого и вкусного десерта

Как правильно сажать голубику: советы и секреты от профессиональных фермеров

Хрустящие огурцы на зиму: звезда "Мастер Шеф" раскрыла семейный рецепт

Когда высаживать саженцы винограда для щедрого урожая: садоводы назвали идеальное время

Октябрьское солнечное затмение: астрологиня рассказала, что изменится в жизни украинцев

Водителям подсказали, как избежать штрафа в случае остановки полицией: хитрость с двигателем

Как сохранить урожай тыквы правильно: хозяева назвали главные правила