Три тренери за рік і поки що без Євро: підсумки збірної з футболу в 2023-му

Три тренери за рік і поки що без Євро: підсумки збірної з футболу в 2023-му
Вирішальний матч проти Італії був затьмарений епізодом із непризначеним 11-метровим

Напередодні збірна України з футболу зіграла останній матч у 2023 році, він же виявився вирішальним для команди з погляду на завоювання путівки на Євро напряму, через відбірковий турнір, а не за допомогою додаткових матчів плей-оф, які будуть уже в березні наступного 2024-го, напередодні фінального турніру.

Підопічні Сергія Реброва показали чудову гру в матчі з командою Італії, зуміли нав'язати їй свій темп і мали всі шанси домогтися успіху, але так і не змогли завдати вирішального точного удару. А наприкінці враження від гри зіпсував непризначений пенальті у ворота "Скуадри Адзурри". Водночас пенальті здавався настільки очевидним, що за новацію від УЄФА систему VAR стало трохи соромно.

То чи був пенальті?   

Нагадаємо, що в останньому матчі року збірній України потрібна була лише перемога над збірною Італії. Вона виводила підопічних Сергія Реброва безпосередньо до фінального турніру Євро, тоді як італійців влаштовувала і нічия в боротьбі за 2-ге місце в підсумковій турнірній таблиці Групи С. Переможцем групи достроково стала команда Англії.

І попри те, що команда Реброва грала проти явного фаворита команди-гранда, якого раніше в історії ніколи не обігрувала, саме зараз у неї був чудовий шанс. А вирішальний момент трапився вже в доданий арбітром час. На жаль, він склався не на користь нашої збірної, попри те, що в грі була задіяна система VAR привід для гордості УЄФА останніх років, що дозволяє всім командам перебувати в рівних умовах. Але, як виявилося, є "рівніші", титуловані та заслужені, у чиї ворота у вирішальний момент очевидний пенальті можна й не ставити.

Уже зранку Сергій Ребров у пості на особистій сторінці в Instagram зазначить: "Змішані емоції після вчорашньої гри. Хоча й те, що нам не вдалося забити переможний м'яч для прямого виходу на Євро, і дуже спірний інцидент наприкінці матчу залишають гіркуватий присмак, я можу тільки подякувати хлопцям за цю гру та дивитися на майбутні березневі матчі плей-оф із оптимізмом.

Ця команда до останньої секунди боролася в найскладнішій групі відбору та не поступилася чинним чемпіонам Європи за очками. Дякую Леверкузену за гостинність і нашим уболівальникам за підтримку", додав головний тренер національної збірної.

Буча зчинилася після епізоду на останніх хвилинах матчу, коли Михайло Мудрик отримав м'яч у штрафному майданчику італійців і на ньому одразу ж сфолив Брайан Крістанте. Це бачили, здавалося, всі. Але... Суддя не призначив пенальті та навіть не пішов дивитися повтор епізоду. А найдивовижніше, що помічник, який відповідає за VAR, не просигналізував головному арбітру та не запросив його до монітора. Епізод було зіграно, а за кілька хвилин арбітр дав фінальний свисток і збірна Італії почала бурхливо святкувати нічию, що дала змогу їй відібратися на Євро.

Ексарбітр ФІФА Мирослав Ступар прокоментував скандальний епізод так:

"Таке враження, що в цій грі не було VAR. У мене одне питання: чому в моменті з Мудриком промовчав арбітр VAR? Головний суддя добре бачив цей епізод, але побоявся брати на себе відповідальність і ставити пенальті. Навіть VAR не пішов дивитися. Якби він його подивився, то однозначно мав би ставити пенальті, тому що контакт був, захисник ставив ногу як бар'єр, а Мудрик прокинув уже м'яч. Арбітр не захотів себе підставляти. Якби він пішов дивитися VAR це був би для нього самостріл. Але якщо він не поставив пенальті, то треба було давати жовту картку Мудрику за симуляцію".

У підсумку суддя взагалі залишив цей епізод поза увагою, а збірну України без реального шансу забити гол, виграти матч і завоювати пряму путівку на Євро. Ще не факт, що гравець збірної України реалізував би цей пенальті. Але...

До речі, неправоту судді відзначають і суперники. Воротар збірної Італії та французького "ПСЖ" Джанлуїджі Доннарумма зазначив:

"На полі я не дуже зрозумів, що там сталося. Після матчу я подивився повтор і, на мою думку, пенальті можна було ставити. Але добре, що вийшло так, як вийшло. Зараз ми не думаємо про це, ми думаємо про святкування та насолоджуємося важкою нічиєю проти великої команди".

Десять матчів і три тренери

Протягом 2023 року українською збірною фактично керували три наставники. Щоправда, у першого з них, Олександра Петракова, контракт був начебто до 31 грудня 2022-го. Так чи інакше, про звільнення фахівця з посади головного тренера національної команди в Українській асоціації футболу оголосили 12 січня. А наступного дня Петраков очолив збірну Вірменії, з якою згодом мало не пробився на Євро-2024. Сенсації завадили збірна Уельсу, яка не дала виграти ключовий очний домашній матч вірменам у Єревані (1:1), та команда Хорватії, яка опинилася вище Вірменії в турнірній таблиці. Якби вірмени виграли в Єревані в Уельсу, то сьогодні ввечері проводили б вирішальний матч за путівку на Євро з Хорватією в Загребі.

Але ми відволіклися. Після офіційного звільнення Петракова в середині січня в УАФ довгий час тримали інтригу та паузу, ведучи переговори з Сергієм Ребровим. У підсумку "Аль-Айн" з ОАЕ Ребров покинув, але перший матч відбору Євро-2024 змушений був пропустити. На той момент ще діяли його контрактні зобов'язання перед клубною командою. А в УАФ вирішили не заморочуватися і на матч із командою Англії призначили тренера молодіжної збірної України Руслана Ротаня. За словами самого фахівця, у нього налагодився чудовий контакт із Ребровим і, по суті, він виконував лише допоміжні функції, передаючи гравцям тільки вказівки майбутнього головного тренера команди. Той матч команда Ротаня програла 0:2 і тільки в червні Ребров повноцінно вступив на посаду головного тренера збірної України.

Для початку була бойова нічия з Німеччиною в товариському матчі 3:3 і дві натужні перемоги над аутсайдерами групи з Північної Македонії (3:2) і "Мальти (1:0). Але потім Ребров досить швидко освоївся та вже у вересні були нічия в матчі-відповіді з Англією (1:1) і гідна поразка від Італії (1:2). У матчах-відповідях з македонцями та мальтійцями перемоги були куди більш впевненими 2:0 і 3:1 відповідно, а перед грою з Італією команді довелося провести ніким не заплановану і, за великим рахунком, непотрібну гру з польською "Лехією".

На цій грі наполягала УЄФА, у якої в регламенті записано, що кожна національна збірна повинна зіграти за рік не менше 10 матчів. На жаль, збірній України не пощастило з жеребкуванням. У Групі С відбіркового турніру Євро-2024 було не шість, а п'ять команд. І, відповідно, українці провели 8 ігор (по дві з кожним суперником на чужому й умовно своєму, нейтральному, полі), а була ще й товариська гра з командою Німеччини. У підсумку, в УАФ швиденько домовилися провести матч із "Лехією" з Гданська, де збірна України проводила тренувальний збір напередодні вирішальної гри з італійцями. І то це був не матч, а скоріше комедія з 10-ма дозволеними замінами для обох команд та без глядачів і без трансляції. Робилося це для того, щоб італійці не побачили тактичні напрацювання команди Реброва перед вирішальними матчами. Перемігши в цій, по суті, нікому не потрібній грі (2:0), українці паралельно вирішили два значно важливіші завдання виконали вимогу УЄФА й обійшлися без травм напередодні головної гри.

У підсумку, в активі збірної Реброва п'ять перемог за трьох нічиїх і однієї поразки від італійців у Мілані, на легендарному "Сан-Сіро". Ще однієї поразки від англійців у Лондоні, на не менш легендарному "Вемблі" зазнала команда, якою номінально керував Руслан Ротань.

Результат цілком прийнятний, якби не одне "але". Головної мети потрапляння на Євро за підсумками закінчення основного відбіркового турніру досягти не вдалося. Тепер на команду, яка під керівництвом Реброва вже остаточно сформувалася та стала сміливішою, ніж була за часів тренерства Петракова, чекають ігри плей-оф у березні.

Але вже зараз уболівальники задоволено потирають руки в передчутті цих матчів. У силі команди Реброва, особливо після останньої гри зі збірною Італії, вчора в Леверкузені, сумніватися не доводиться.

Дізнаємося суперника 23 листопада

Наступною ключовою датою для збірної України є 23 листопада. Саме цього дня команда дізнається про суперників по матчах плей-оф. Нагадаємо, що згідно з регламентом УЄФА 12 команд розподіляються на три четвірки, у кожній з яких триває боротьба за одну путівку за системою на вибування у півфіналах і фіналі.

І тут вдалий жереб вкрай важливий. Адже команди проводять по одній грі, що в півфіналі, що у фіналі. Може так виявитися, що якась збірна проведе обидва матчі в гостях, а може обидва вдома. Або один матч у гостях і один вдома. Причому, на будь-якій стадії. Жеребкування відразу визначає господаря/гостя і півфіналу, і фіналу.

Найімовірнішими суперниками збірної України в півфіналі плей-оф можуть стати команди Ізраїлю, Боснії або Уельсу. Водночас із Уельсом нам доведеться зіграти, якщо команда Реброва потрапить у Шлях А. Це найважчий та найменш приємний шлях. Крім того, що сама команда Уельсу вкрай небезпечний суперник, так ще ймовірні опоненти по фіналу, якщо вдасться обіграти команду Уельсу, збірна Польщі (суперником якої в півфіналі стане Естонія) не менш грізний і складний опонент.

Куди легше буде в Шляху В, де, що проти команди Ізраїлю, що проти Боснії і Герцеговини, що проти Фінляндії або Ісландії наша команда буде розглядатися в ролі фаворита. І побажати нашій команді можна тільки Шляху В легкого, вільного і відносно безпечного плавання на шляху до Євро-2024.

Поделиться сюжетом

Последние новости

Как украинским военным и гражданским обойти сложности в получении прав и денег после плена в рф

Россияне атаковали Киев: какие последствия

Фикрет Шабанов назвал основные центры силы в мире: «Они сейчас ведут борьбу за лидерство»

Генштаб ВСУ удивил данными в сводке по уничтоженным самолетам

Екатерина Осадча тронула поклонников поздравлениям Ильи

Уже и макароны с сосисками – роскошь: супермаркеты взвинтили цены до небес

Есть шансы пройти зиму без отключений света: в "Укрэнерго" поделились обнадеживающим прогнозом

Перерасчет пенсий: кто получил повышение, а кто остался без изменений

Как подготовить комнатные растения к зиме: воспользуйтесь советами опытных хозяек

Украинец не пустил газовщиков в дом и вынес им счетчик: что стоит за этой "переходной схемой"

"Новая почта" обновила тарифы: сколько будет стоить доставка

С вкусной начинкой: звезда "Мастер Шеф" дал простой рецепт тертого пирога

Безумно вкусная пицца за 5 простых шагов

Осталось несколько дней: украинцы должны срочно представить показатели счетчиков

Готовят строгий запрет и школьникам, и учителям: будут наказывать за разговоры