У Туреччині знайшли 2000-річний напис на честь чемпіона з боротьби

У Туреччині знайшли 2000-річний напис на честь чемпіона з боротьби

Уздовж середземноморського узбережжя Туреччини в Мерсіні, у стародавньому місті Анемуріум, під час розкопок виявили 13-рядковий напис, якому, як вважають, близько 2 тисяч років. Напис вшановує борця на ім'я Кайкіліанос, який жив у ту епоху.

Про це повідомляє Daily Sabah.

Напис розмірами 120 см у висоту та 50 см у ширину був висічений на підставці вівтаря чи статуї, що важить пів тонни.

Як свідчить напис, Кайкіліанос став переможцем других змагань з боротьби, що проводилося в місті. Ці змагання кожні п’ять років організовував відомий місцевий сановник. Напис вшановує перемогу цього стародавнього атлета, і це ясно свідчить про те, що на той час (II століття нашої ери) боротьба була важливим видом спорту в регіоні.

"З цього напису ми дізнаємося, що змагання проводилися тут у другому столітті нашої ери. Це було змагання з боротьби, в якому досяг успіху атлет Кайкіліанос, на честь якого зроблено цей напис. Це свідчить про те, що в той період місто було жвавим, організовувалися спортивні заходи, зокрема боротьба. З історичних записів та археологічних знахідок ми знаємо, що в ті часи проводилися змагання як місцевого, так і олімпійського характеру", заявив губернатор Мерсіна Алі Хамза Пехліван.

Місто Анемуріум, імовірно, було засноване фінікійцями в четвертому столітті до нашої ери. Воно був частиною Коммагенського царства 2000 років тому і стало відомим у першому столітті нашої ери. Стародавнє місто було населене до сьомого століття нашої ери, а повсякденне життя тривало безперервно протягом цього періоду.

Це був не просто маленький форпост чи забуте поселення, а процвітаюче прибережне місто з громадськими лазнями, театрами, некрополями та добре спланованими вулицями. Його близькість до моря означала, що Анемуріум служив ключовим пунктом для морської діяльності, а його багатство відображалося у вражаючих структурах міста.

Розкопки в Анемуріумі на ділянці площею 600 акрів в районі Анамур, тривають під керівництвом професора Мехмета Текочака від імені Міністерства культури і туризму Туреччини та Університету Сельчук у Коньї.

Професор Текочак, який очолює групу розкопок, зазначив, що попередні написи, знайдені в Анемуріумі, свідчать про те, що місто було великим центром спортивних тренувань у давнину. Відомо, що спортсмени міста брали участь у національних та міжнародних змаганнях, неодноразово отримували нагороди та визнання.

Як повідомляв "Апостроф", в Йорданії під знаменитим храмом Аль-Хазне в Петрі, що є однією з найбільших пам’яток Близького Сходу, виявилигробницю з останками щонайменше 12 осіб і артефактом, схожим на "Священний Грааль".

Поделиться сюжетом

Последние новости

"Работал без выходных": невероятное богатство чиновника БЭБ насмешило украинцев

Третью платежку за газ начали рассылать украинцам: придется заплатить по-новому

Кого из пенсионеров могут мобилизовать

Генштаб: Силы обороны уничтожили ЗРК «Бук-М3», стоимостью до $50 млн

Минобороны допустило к поставке ВСУ украинский баги «Варан»

Уроки украинского: как сказать "підодіяльник" правильно

Украинцам предлагают серьезно разориться ради хорошего освещения и тепла

Лучше котлет: простой рецепт сочных митболов с овощами

Большое разоблачение поджигателей: СБУ задержала три группы пособников РФ

В США умер самый влиятельный турецкий оппозиционер Гюлен

Готовим, как крыса: рецепт овощного рататуя, выйдет лучше, чем у Габриэля из "Эмили в Париже"

Военные возмущены заявлением Порошенко о якобы обороне им Киева: «Должен извиниться перед семьями погибших!»

Сохраним веру и свободу

Топ-налоговик Сумщины Алексей Мазуренко прибег к странным финансовым схемам

В Укрэнерго фиксируют рост потребления электроэнергии из-за похолодания