Зарплати українських легіонерів у Європі – від Зінченка до Ярмолюка

Зарплати українських легіонерів у Європі – від Зінченка до Ярмолюка
Наші футболісти вирішують різні завдання зі своїми клубами й отримують різні гонорари

Сьогодні збірна України проведе вирішальний матч відбору Євро-2024 проти команди Італії, а вже завтра гравці роз'їдуться по своїх клубах. Хтось боротиметься за чемпіонство у провідних лігах світу, а хтось вирішуватиме куди скромніші завдання. Але, в будь-якому разі, за вельми пристойні гонорари.

Господарі європейських клубів не люблять розголошувати зарплати футболістів, щоб не створювати непотрібний ажіотаж усередині колективу. Максимум суму трансферу, за яку вдалося роздобути (продати) того чи іншого гравця. Але рано чи пізно все таємне стає явним. Як і зарплати гравців у провідних європейських клубах, зокрема українських легіонерів.

Від мільйонера Зінченка до "бідного" Ярмолюка

Почнемо з АПЛ англійської Прем'єр-ліги, яка перша й за абеткою, і, на думку багатьох фахівців, справді вважається першою у світі за видовищністю та майстерністю гравців. І нехай команди Англії далеко не завжди виграють Лігу чемпіонів, уболівальники, обираючи футбольні трансляції у вихідні, дуже часто зупиняються саме на матчах АПЛ.

Український слід у лізі досить широкий. Почнемо із захисника лондонського "Арсеналу" Олександра Зінченка, який має найбільшу зарплату серед українців в АПЛ. 26-річний гравець "канонірів" заробляє 7,8 мільйона фунтів за сезон. Цікаво, що в "Манчестер Сіті" зарплата Олександра становила "всього лише" 1,04 млн. І ось такий прогрес...

На 2-му місці в цьому рейтингу розмістився Михайло Мудрик, якому "Челсі" щорічно виплачує 5,2 мільйона фунтів стерлінгів. Водночас у його контракті з "синіми" також прописані бонуси, завдяки яким зарплата може зрости до 6,76 млн.

Значно менші оклади в українських гравців "Евертона" та "Борнмута": Віталій Миколенко за сезон заробляє приблизно 3 мільйони в британській валюті, а Ілля Забарний 1,3 млн.

Ну, і зовсім невелика за мірками АПЛ зарплата у півзахисника "Брентфорда" Єгора Ярмолюка. За сезон хавбеку виплачують 260 тисяч фунтів. Важко сказати, чи є гравець найнизькооплачуванішим у всій лізі, але фактом залишається те, що менше у складі "бджіл" не заробляє ніхто.

Відпрацьовують сповна в "Жироні"

Чималі гроші отримують і наші легіонери в Іспанії, проте, сповна їх відпрацьовуючи. Адже "Жирона", в якій грають Артем Довбик і Віктор Циганков, зараз розташовується на першому місці в турнірній таблиці, випереджаючи і мадридський "Реал", і "Барселону" грандів іспанського футболу. Звісно, про потенційне чемпіонство клубу говорити ще надто рано, але той факт, що після третини чемпіонату команда є одноосібним лідером, свідчить багато про що.

Оклад Віктора Циганкова становить 1,4 мільйона євро на сезон. Водночас у його контракті передбачені бонуси, завдяки яким зарплата може збільшитися до 1,68 мільйона. Своєю чергою Артем Довбик заробляє майже удвічі більше 2,5 мільйона євро на рік. Але у його договорі з "Жироною" не прописані жодні бонуси.

У цьому сезоні Ла Ліги на рахунку Артема Довбика 7 забитих м'ячів і 4 гольові передачі в 13 матчах, а Віктор Циганков в 11 іграх відзначився 2 голами та 2 асистами.

А ось у сусідній Італії наш гравець "влаштувався" куди краще, хоча його клуб показує набагато скромніші результати. Український півзахисник "Емполі" Віктор Коваленко отримує більше за обох легіонерів із "Жирони". Його зарплата становить 2,56 мільйона євро за сезон.

Водночас, Коваленко в цьому сезоні Серії А провів на полі лише 59 хвилин, але встиг забити переможний гол у ворота чинного чемпіона країни "Наполі".

П'ятий за зарплатою у "Бенфіці"

Відомо й те, скільки заробляє український воротар Анатолій Трубін у португальській "Бенфіці", яка купила його в "Шахтаря" влітку 2023 року.

За чинним контрактом із клубом, 22-річний футболіст щорічно отримує 3,85 мільйона євро. Цей трудовий договір діятиме до літа 2028 року, тобто, якщо Анатолій відпрацює його до кінця, то за весь час у "Бенфіці" заробить 19,25 мільйона євро. Також для всіх охочих придбати воротаря в контракті прописана клаусула (відступні) в розмірі 100 мільйонів євро.

Цікаво, що в українського голкіпера п'ята за величиною зарплата в португальському клубі так його цінує керівництво. Більше, ніж Трубіну, "Бенфіка" платить тільки Давиду Нересу (4,04 млн), Гонсало Гедешу (5,4 млн), Хуану Бернату (8,76 млн) й Анхелю Ді Марії (9,62 млн). Як бачимо, чинний чемпіон світу в складі збірної Аргентини отримує втричі більше за нашого кіпера, але на те він і чемпіон світу. Слід зазначити, що Бернат і Гедеш грають за лісабонський клуб лише на правах оренди, отже, можливо, "Бенфіка" покриває лише частину їхньої зарплати, але Ді Марії платить повністю зі своєї кишені.

У цьому сезоні Анатолій Трубін провів 12 матчів за "Бенфіку", пропустивши 11 голів. У 4 матчах українцю вдалося залишити ворота "сухими".

Ухилянти чи порядні громадяни?

Тим часом усі вищевказані гравці є фігурантами скандалу зі "списком ухилянтів" від Мінмолодьспорту. 15 листопада Мінспорту видало список спортсменів-ухилянтів, які виїхали за кордон за допомогою тимчасового дозволу і не повернулися в Україну. До списку увійшли Михайло Мудрик, Артем Довбик, Анатолій Трубін, Ілля Забарний і ще 300 спортсменів. Утім, уже 17 листопада список зник із сайту Міністерства.

Колишній міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт прокоментував скандал зі списком ухилянтів так:

"Міністерство молоді та спорту співпрацювало зі Службою безпеки України, щоб розуміти, хто перетинає кордон і не повертається. Футболісти ж виїжджали зі збірною, ми їх не випускали для того, щоб підписувати контракти з клубами, такої норми в законі немає. Коли їм було надано спеціальний дозвіл, вони підписували листи про перетин кордону, де був зазначений термін їхнього повернення".

Хоч як би там було, але крім Мінмолодьспорту ніхто претензій нашим футбольним зіркам не висував ані на рівні Міноборони, ані в ТЦК за місцем прописки. Та й той факт, що список дуже швидко зник із сайту Мінмолодьспорту, теж вельми красномовний"

Пів мільйона для армії

Тим часом, ще на самому початку повномасштабної війни, у березні 2022-го, вітчизняні футболісти-легіонери сформували фонд допомоги українській армії. Тоді до цього списку увійшли Руслан Малиновський, Олександр Зінченко, Андрій Ярмоленко (виступав в англійському "Вест Гемі", нині гравець київського "Динамо"), Роман Яремчук, Віталій Миколенко, Віктор Коваленко та інші. Також список поповнив український тренер Сергій Ребров, який тоді очолював "Аль-Айн", а нині збірну України.

Спільними зусиллями вони за перші дні повномасштабної війни переказали до фонду 500 тис. євро, але сума постійно збільшується і цей фонд діє й досі.

Також є й окремі приклади, окрім загального фонду. Той самий Ярмоленко, ще в неділю, 27 лютого 2022 року, на четвертий день війни, перевів на потреби Збройних сил України 3 млн грн. А пізніше надіслав до рідного Чернігова, який був тривалий час оточений російськими військами, карету "швидкої допомоги", заповнену гуманітарною допомогою.

Поделиться сюжетом

Последние новости

Как украинским военным и гражданским обойти сложности в получении прав и денег после плена в рф

Россияне атаковали Киев: какие последствия

Фикрет Шабанов назвал основные центры силы в мире: «Они сейчас ведут борьбу за лидерство»

Генштаб ВСУ удивил данными в сводке по уничтоженным самолетам

Екатерина Осадча тронула поклонников поздравлениям Ильи

Уже и макароны с сосисками – роскошь: супермаркеты взвинтили цены до небес

Есть шансы пройти зиму без отключений света: в "Укрэнерго" поделились обнадеживающим прогнозом

Перерасчет пенсий: кто получил повышение, а кто остался без изменений

Как подготовить комнатные растения к зиме: воспользуйтесь советами опытных хозяек

Украинец не пустил газовщиков в дом и вынес им счетчик: что стоит за этой "переходной схемой"

"Новая почта" обновила тарифы: сколько будет стоить доставка

С вкусной начинкой: звезда "Мастер Шеф" дал простой рецепт тертого пирога

Безумно вкусная пицца за 5 простых шагов

Осталось несколько дней: украинцы должны срочно представить показатели счетчиков

Готовят строгий запрет и школьникам, и учителям: будут наказывать за разговоры