Ідеальний хліб на заквасці без замішування: "Мастер Шеф" дав простий рецепт для дому
Цього разу у себе в Instagram шеф-кухар та ресторатор, суддя "Мастер Шеф" Володимир Ярославський поділився секретами приготування смачного хліба на заквасці.
Цей рецепт хліба підходить як для звичайної муки, так і для цільнозернової. Він включає спеціальний процес, що дозволяє тесту краще розвиватися та збільшує його еластичність.
Інгредієнти :
- 400 г борошна (звичайного або цільнозернового)
- вода
- 8-9 г солі (чайна ложка із гіркою)
- 80 г закваски або опари
- Велика миска, плівка або пакет для накриття
Приготування :
Насипте борошно в миску і додайте воду. Залишіть на 1-2 години, щоб клейковина набухла і ферменти розпочали свою роботу, порадив "Мастер Шеф" Ярославський.
Додайте закваску і перемішайте тісто руками, витягаючи його з країв і складаючи в середину. Повторіть цей процес кілька разів із усіх боків. Залишіть тісто накритим на 30 хвилин. Воно буде досить рідким, що нормально.
"Мастер Шеф" Ярославський помічає, далі додайте сіль і знову перемішайте тісто у такий же спосіб. Залишіть його на 1 годину у теплому місці. Підніміть тісто за середину, потягніть його та загорніть краї всередину. Поверніть тісто і повторіть. Залишіть його ще на 45 хвилин і виконайте цей процес ще двічі.
Коли тісто підніметься, викладіть його на посипану мукою поверхню. Сформуйте рулет вздовж, потім упоперек, заліпивши краї. Перекладіть тісто у форму або кошик, покритий рушником і добре посипану мукою (краще рисовою). Дайте тесту підійти ще 30-45 хвилин, радить "Мастер Шеф" Ярославський.
Розігрійте духовку до 250 ° C і помістіть в неї каструлю чавуну або гусятницю. Переверніть тісто на пергамент, обережно перенесіть у гарячу каструлю та накрийте кришкою. Випікайте 30 хвилин під кришкою, потім ще 20 хвилин без кришки за 200°C, розповів "Мастер Шеф" Ярославський.