Коли та як посіяти редиску, щоб вона виросла смачною
Велика перевага редису – те, що це один із найбільш ранніх і "швидких" овочів, і його можна сіяти в кілька етапів.
Редиска має короткий період вегетації, і від появи перших сходів до пори збору врожаю може пройти від 25 до 40 днів залежно від сорту та умов вирощування.
Редис можна сіяти весною одним з перших, під агроволокно. Посіви можна продовжувати до початку червня, а якщо літо не спекотне, то до середини червня. Також можна сіяти редис в серпні або вересні, оскільки він не боїться невеликих заморозків.
При цьому редиска менш стійка до спеки – за таких умов вона виростає деревʼянистою та гіркою.
Насіння редису сіють рядами, дистанція між якими складає приблизно 8-10 см, в невеличкі заглиблення (1-2 см), бо якщо посіяти глибше, коренеплоди можуть не завʼязатися.
Редиска не дуже вибаглива до ґрунту, але перевагу варто надавати пухкій, добре зволоженій та підживленій гноєм землі.
Проріджувати редиску треба, коли у сіянців зʼявляється перший справжній листок – тоді залишаємо між рослинками дистанцію приблизно 4 см. Або ж можна просто одразу сіяти редис із потрібною дистанцією.
Важливо забезпечувати постійне зволоження ґрунту, особливо в період сходів та росту рослин. Якщо редису не вистачає води, коренеплід може не утворитися взагалі, або ж виростати гірким, грубим і порожнистим.
За сухої погоди, аби отримати нормальний врожай, доведеться поливати редис двічі на день (вранці та ввечері). Проте занадто інтенсивний полив також може призвести до проблем, наприклад, тріскання коренеплодів.
Коли редис садять весною, то зазвичай стиглу редиску збирають протягом 5-6 днів, а от восени поспішати не потрібно, адже коренеплоди добре зберігаються в ґрунті та залишаються смачними.