Улюблений осінній десерт: рецепт легкого яблучного пирога з корицею
Яблучний пиріг можна приготувати в такому форматі плетінки, тісто виходить ніжним і пухким, як хмаринка, а начинка дуже соковита, ароматна та смачна.
Рецептом поділилася українська кулінарна блогерка Valerikiry. Для тіста нам знадобиться:
- кефір - 200 г
- яйце - 1 шт.
- дріжджі живі - 10 г
- масло вершкове - 30
- цукор - 50 г
- сіль - 0,5 ч.л.
- борошно - 400 г
Інгредієнти для начинки:
- яблука (тверді) - 800 г
- кориця - 1 ч.л.
- цукор - 40 г
- вершкове масло - 20 г
- крохмаль - 1 ч.л.
- вода - 1 ст.л.
В миску наливаємо теплий кефір, додаємо дріжджі, а також по трішки цукру та борошна від основної маси. Перемішуємо, накриваємо рушником і лишаємо на 5 хвилин.
Після цього додаємо розтоплене вершкове масло (не гаряче), решту цукру, сіль, яйце та перемішуємо до однорідності. Слідом всипаємо просіяне борошно та вимішуємо тісто приблизно 5 хвилин. Тісто накриваємо рушником і лишаємо в теплому місці до збільшення в два рази.
Тим часом готуємо начинку. Чистимо яблука, нарізаємо кубиками та тушкуємо з вершковим маслом і корицею на сковороді на маленькому вогні приблизно 5 хвилин, щоб вони стали трішки мʼякими. Крохмаль змішуємо з водою, додаємо до яблук і тушкуємо ще 3 хвилини до загустіння.
Готове тісто ділимо на три частини. Кожну розкачуємо в овал довжиною приблизно 40 см, викладаємо начинку та заліплюємо краї, як на відео. Три ковбаски з начинкою акуратно перекладаємо на деко, застелене пергаметом і сплітаємо в косичку. Накриваємо рушником і даємо відпочити 15 хвилин.
Змащуємо пиріг яєчним жовтком, за бажанням прикрашаємо мигдалевими пелюстками або маком і випікаємо в розігрітій до 180 градусів духовці приблизно 35 хвилин.