Як приготувати квашену капусту: кухар розкрив головні помилки і дав найшвидший рецепт
Існує велика кількість рецептів для квашеної капусти. Вона може бути соковитою і ніжною, з додаванням моркви, яблук, журавлини або кмину. Окрім того, квашена капуста виявляється кориснішою за свіжу завдяки наявності молочнокислих бактерій, які утворюються під час закваски. У квартирних умовах найзручніше готувати квашену капусту в скляних банках. Кухар розповів головні помилки та дав найшвидший рецепт класичної закуски на зиму.
Для того щоб квашена капуста вийшли хрусткою та смачною треба обрати правильний сорт. Кращий результат дають саме зимові сорти капусти.
Інгредієнти:
капуста — 1 качан вагою 2,5 кг,
морква — 3-4 шт.
сіль — 2 ст. л.
цукор — 2 ст. л.
вода — 0,5 літра (приблизно)
Підготовка: капусту розрубуємо за одним із доступних методів – для цього можна використати спеціальну терку або просто нарізати ножем на тонкі смужки. Потім кладемо у глибоку миску. Моркву теремо на великій терці і додаємо до капусти. Руками дбайливо перемішуємо обидві складові, тримаючи капусту в стані невимоченої. Дуже важливо не припуститися помилки, оскільки квашену капусту можна зробити занадто м'якою, якщо стискати її занадто сильно.
Беремо чистий трилітровий банку і укладаємо у неї капусту з морквою, трошки стискаючи. Зверху на капусту розподіляємо ложкою необхідну кількість солі та цукру. Ще важливий момент, в якому іноді роблять помилку - треба, щоб капуста була обов'язково покрита розсолом.
Заповнюємо банку холодною нехлорованою водою аж до самого горлечка. Декілька разів проколюємо дерев'яною паличкою капусту, щоб вивільнити накопичені гази під час бродіння. Під час бродіння рекомендується щодня проколювати дерев'яною паличкою капусту.
Накриваємо банку марлею та переконуємося, що розсіл покриває всю поверхню капусти. Капуста повинна простояти при кімнатній температурі протягом 2-3 днів. Після цього квашена капуста готова. Можна закрити банку кришкою і зберігати у холодильнику.