Як виростити ідеальну зелену та ріпчасту цибулю: секрети досвідчених городників
Якщо спробувати поєднати вирощення зеленої та ріпчастої цибулі, це загрожуватиме серйозними проблемами, через які отримати гарний врожай обох не вдасться.
Перша можлива проблема – загнивання цибулин. Після обрізання пірʼя цибулі через трубочки, що залишаються, у саме серце цибулини в результаті поливу чи дощу потрапляє бруд і вода, що провокує розмноження гнильних бактерій.
Це може призвести до пошкодження всієї рослини. Цибулини, з яких зрізали пірʼя, перестають рости, дуже погано зберігаються та ризикують стати джерелом хвороб і для сусідів на грядці.
Якщо хочете отримати смачну та соковиту зелену цибулю, то для цього найкраще висаджувати таку цибулю, яка не утворює повноцінну цибулину, а кидає сили та формування зеленої маси (шніт, черемша, батун тощо).
Друга проблема для цибулі в разі зрізання пірʼя – поява в цибулині сухих пластин.
Справа в тому, що за формування кожного шару цибулини відповідає окремий листок-перо, і якщо його пошкодити, то живлення порушується, і ми отримуємо сухі чи гнилі шари цибулини. А це може призвести до її поганого зберігання і вразливості до хвороб.
Якщо ви прагнете виростити велику ріпчасту цибулю, слід уникати пошкодження зелені. Цибуля має свої періоди розвитку. Перший етап – формування листя (пір'я), яке відповідає за фотосинтез, другий етап – нарощування цибулини. Тому, якщо пошкодити чи видилити листя, рослина витратить багато сил на відновлення зелених частин, що призведе до зупинки росту цибулини.
Як виростити ранню редиску, щоб вона виросла смачною.
Коли і як правильно сіяти насіння перцію на розсаду: хитрощі досвідчених дачників.
Як потрібно висаджувати розсаду помідорів і перцю.