Шашлик заборонили для деяких українців: кому небезпечно їсти м'ясо на вугіллі
Символом літа завжди є шашлики і багато українців з радістю вибираються на природу, щоб посмакувати цим м'ясним блюдом.
Але, як виявилося, не всім людям можна їсти шашлики, адже це загрожує дуже серйозними наслідками не тільки для здоров'я, а й для життя в цілому. Гастроентеролог розповів про групи ризику.
Шашлик не відноситься до дієтичної страви, тому що це смажена та жирна їжа. Для тих, хто хоче дотримуватися принципів здорового харчування, шашлик може виявитися не найкращим варіантом.
Користь шашлику
1. Це джерело тваринного білка та амінокислот, без чого неможливе будівництво клітин та функціонування організму.
2. У ньому є жиророзчинні вітаміни A, E, D, групи B, залізо.
3. Спосіб приготування на вугіллі призводить до того, що м'ясо втрачає багато жиру і стає менш калорійним, ніж при запіканні в духовці.
Шкода шашлику
1. Головна проблема - це жир, при попаданні якого на вугіллі утворюються речовини, що володіють канцерогенними властивостями (бензпірени). При випаровуванні вони потрапляють у м'ясо.
2. Наступний небезпечний момент – це м'ясна скоринка, у якій сконцентровані канцерогени бензпірен та гетероциклічні ароматичні аміни.
Кому шашлик їсти не можна
По-перше, не слід їсти шашлик усім, хто довгий час не вживав м'ясо.
По-друге, страва протипоказана при подагрі, високому рівні холестерину, гострих та хронічних захворюваннях травної системи та при серцево-судинних захворюваннях.
Тому при захворюваннях травної системи або проблемах з холестерином краще готувати шашлик з риби або птиці.
Раніше ми повідомляли, що 104-річний британець шокував секретом довголіття, який багатьох може занапастити.