Спека та відключення світла: як правильно зберігати продукти, щоб не отримати харчове отруєння
Українцям доведеться проводити літо із регулярними відключеннями електроенергії. Тому слід знати, як правильно зберігати продукти, щоб вони довше не псувалися. Порадами поділилися у Держпродспоживслужбі.
У літній період в Україні продовжуватимуться відключення світла. Через спекотну погоду продукти в холодильнику можуть швидше псуватись і згодом викликати харчове отруєння.
Щоб зберегти здоров'я, українцям дали кілька порад щодо зберігання їжі в умовах відсутності світла.
Яких правил потрібно дотримуватись:
- не готувати страви із запасом та не залишати приготовлену їжу при кімнатній температурі більш ніж на 2 години;
- при відключенні світла тримати дверцята холодильника та морозильної камери закритими. Це гарантує, що продукти в морозилці залишатимуться безпечними до 48 годин, а в холодильнику – до 4 годин;
- якщо світла немає 4 години й довше, то продукти рекомендується згрупувати разом в морозильній камері;
- якщо безпечність їжі викликає сумніви – не перевіряйте її на смак. Риби, яєць, молочних продуктів і нарізаних фруктів краще позбавлятися в першу чергу, адже вони швидко псуються;
- їжу слід зберігати в закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими та готовими продуктами.
Крім того, при приготуванні їжі слід використовувати чисту воду з перевірених джерел, бажано прокип'ятивши її. Такі продукти, як м'ясо, яйця та морепродукти, потрібно піддавати ретельній термічній обробці.
Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, відключення світла все псують? Як зберігати молочні продукти, щоб вони залишалися свіжими.