Українці перевищують норми споживання солі – МОЗ розповіло про жахливі наслідки

Українці перевищують норми споживання солі – МОЗ розповіло про жахливі наслідки

Сіль – невід'ємна частина нашого харчування, але її надмірне споживання може мати серйозні наслідки для здоров'я. Як багато солі ми дійсно можемо їсти без ризику для здоров'я? Відповідь дають експерти Міністерства охорони здоров'я України.

За даними ВООЗ, середнє глобальне споживання натрію оцінюється в 4310 мг на день, що еквівалентно 10,78 г солі. Це значно більше рекомендованої кількості, яка становить лише 5 г на день. Надмірне споживання солі є причиною майже двох мільйонів смертей щороку через серцево-судинні захворювання.

Сіль із калієм / фото: Freepik

Українці також перевищують рекомендовані норми споживання солі. Дослідження 2019 року показало, що навіть діти вживають більше солі, ніж дорослі. Дошкільнята споживають в середньому 6,4 г солі на добу, молодші школярі – 7,4 г, а підлітки – 9,2 г. Це значно перевищує норми, рекомендовані для дорослих.

У 2021 році, в рамках реформи шкільного харчування, ініційованої Оленою Зеленською, були затверджені нові норми вмісту солі в хлібі, який споживають у закладах освіти – не більше 0,45 г на 100 г продукту. Це важливий крок у зменшенні споживання солі серед дітей.

Чому варто зменшити споживання солі?

  • Зниження ризику серцево-судинних захворювань: Обмеження солі допомагає підтримувати нормальний рівень кров'яного тиску.
  • Запобігання хронічної ниркової недостатності: Високий вміст солі підвищує ризик захворювань нирок.
  • Збереження кісткової тканини: Надмірне споживання солі сприяє виведенню кальцію з організму.
  • Профілактика ожиріння: Солона їжа часто містить багато калорій.
  • Покращення смакових відчуттів: Зменшення солі дозволяє насолоджуватися натуральними смаками продуктів.
  • Підтримка загального здоров'я: Збалансований раціон без надмірної кількості солі сприяє нормалізації водно-сольового балансу.

    Сіль. Фото: скрін youtube

Як зменшити споживання солі:

  • Їжте свіжі, мінімально оброблені продукти.
  • Обирайте продукти з низьким вмістом натрію (менше 120 мг на 100 г продукту).
  • Готуйте їжу з мінімальним додаванням солі або взагалі без неї.
  • Використовуйте трави та спеції для приправлення страв замість солі.
  • Обмежте використання магазинних соусів, заправок та продуктів швидкого приготування.
  • Приберіть сільничку зі столу.

Раніше ми розповідали про Найшкідливіші звички у спортзалі, які не допоможуть стати сильнішими та стрункішими: ними грішить кожен

Також, МОЗ поставив під сумнів процедуру детоксу: немає жодних підтверджень

Поделиться сюжетом

Последние новости

Верховная Рада приняла закон: какие нововведения готовятся в армии

"Нафтогаз" предупредил украинцев об отоплении: известно, что нужно сделать перед включением тепла в жилище

Внук и дед из Одессы наладили международный наркотрафик в детских игрушках

Кличко: Столица подготовила к зиме 550 единиц снегоуборочной техники и сделала запас соли и песка

В СНБО отреагировали на фейк z-пропаганды о массированных ракетных ударах

За «обломками» по НПЗ в Саратове стоит Главное управление разведки

Отдых от Dota 2, ведь студия Blizzard готовится к анонсу ремастера Warcraft II

Массированная ночная атака по Одессе: есть жертвы и раненые, жуткие кадры

Как могут измениться коммунальные платежки в 2025 году

"Укрзализныця" оскандалилась из-за русского языка

Переломный момент: Генсек НАТО рассказал, почему войска КНДР в Европе меняют правила игры

Дочь Маска из-за победы Трампа приняла важное жизненное решение

Миллионные долги побуждают к повышению тарифов: вода из крана может стать дорогим удовольствием

Фиксировал размещение военных объектов: ТЦКшник сливал россиянам позиции ВСУ

Войска РФ атакуют ВСУ химическими боеприпасами: за октябрь было более 320 случаев