Українці перевищують норми споживання солі – МОЗ розповіло про жахливі наслідки

Українці перевищують норми споживання солі – МОЗ розповіло про жахливі наслідки

Сіль – невід'ємна частина нашого харчування, але її надмірне споживання може мати серйозні наслідки для здоров'я. Як багато солі ми дійсно можемо їсти без ризику для здоров'я? Відповідь дають експерти Міністерства охорони здоров'я України.

За даними ВООЗ, середнє глобальне споживання натрію оцінюється в 4310 мг на день, що еквівалентно 10,78 г солі. Це значно більше рекомендованої кількості, яка становить лише 5 г на день. Надмірне споживання солі є причиною майже двох мільйонів смертей щороку через серцево-судинні захворювання.

Сіль із калієм / фото: Freepik

Українці також перевищують рекомендовані норми споживання солі. Дослідження 2019 року показало, що навіть діти вживають більше солі, ніж дорослі. Дошкільнята споживають в середньому 6,4 г солі на добу, молодші школярі – 7,4 г, а підлітки – 9,2 г. Це значно перевищує норми, рекомендовані для дорослих.

У 2021 році, в рамках реформи шкільного харчування, ініційованої Оленою Зеленською, були затверджені нові норми вмісту солі в хлібі, який споживають у закладах освіти – не більше 0,45 г на 100 г продукту. Це важливий крок у зменшенні споживання солі серед дітей.

Чому варто зменшити споживання солі?

  • Зниження ризику серцево-судинних захворювань: Обмеження солі допомагає підтримувати нормальний рівень кров'яного тиску.
  • Запобігання хронічної ниркової недостатності: Високий вміст солі підвищує ризик захворювань нирок.
  • Збереження кісткової тканини: Надмірне споживання солі сприяє виведенню кальцію з організму.
  • Профілактика ожиріння: Солона їжа часто містить багато калорій.
  • Покращення смакових відчуттів: Зменшення солі дозволяє насолоджуватися натуральними смаками продуктів.
  • Підтримка загального здоров'я: Збалансований раціон без надмірної кількості солі сприяє нормалізації водно-сольового балансу.

    Сіль. Фото: скрін youtube

Як зменшити споживання солі:

  • Їжте свіжі, мінімально оброблені продукти.
  • Обирайте продукти з низьким вмістом натрію (менше 120 мг на 100 г продукту).
  • Готуйте їжу з мінімальним додаванням солі або взагалі без неї.
  • Використовуйте трави та спеції для приправлення страв замість солі.
  • Обмежте використання магазинних соусів, заправок та продуктів швидкого приготування.
  • Приберіть сільничку зі столу.

Раніше ми розповідали про Найшкідливіші звички у спортзалі, які не допоможуть стати сильнішими та стрункішими: ними грішить кожен

Також, МОЗ поставив під сумнів процедуру детоксу: немає жодних підтверджень

Поделиться сюжетом

Последние новости

Наступление россиян на Покровск: разведка Эстонии сделала прогноз

Без света и тепла почти неделю: украинцев напугали зимним прогнозом

Госэкоинспекция назвала крупнейших нарушителей за неделю: ущерб на миллионы гривен

Простые и вкусные голени в духовке: доступный ужин за полчаса

Пенсионерам пообещали баснословные деньги: выплатят до 21 000 грн

Субсидии начислят тем, кто раньше не имел этого права: кого уже ждут в ПФУ

В школах на переменах хотят запретить русский язык: стало известно, будут ли наказывать штрафами

В Беларуси задержали женщину дома, откуда было снято падение дрона

Унаследовала богатство: "дешевая" картина превратила женщину в миллионершу

В группе JKX подтвердили, что компании Боголюбова и Коломойского почти 8 лет войны в Украине финансировали Россию

Коррупция и элитная недвижимость: в СМИ выпустили расследование о депутате Железняке

Минобороны назвало число погибших военных в плену РФ

Хватит десяти минут: рецепт "невидимого" яблочного пирога с начинкой, видео

Украинцам объявили о новых выплатах в октябре: нужно поторопиться, чтобы хватило на всех

В Х заметили неприятный нюанс в отъезде певицы Alina Pash в США