Ваші сковорідки можуть вас "заразити": як не захворіти на тефлоновий грип

Ваші сковорідки можуть вас "заразити": як не захворіти на тефлоновий грип

Сковорідки з антипригарним покриттям — справжня знахідка для тих, хто любить готувати. Вони зручні, легко миються, і їжа на них не пригорає. Але чи знаєте ви, що вони можуть становити серйозну небезпеку для здоров'я? Лікарі та вчені застерігають про ризики, пов’язані з тефлоновим покриттям, і називають це явище "тефлоновий грип".

Це грипоподібне захворювання, що виникає через вдихання випарів, які виділяються при нагріванні сковорідок з антипригарним покриттям вище певної температури. Основним винуватцем є політетрафторетилен (ПТФЕ), хімічна сполука, що входить до складу багатьох антипригарних покриттів. При перегріві сковорідки ПТФЕ починає виділяти шкідливі випаровування, які можуть спричинити симптоми, схожі на грип: підвищення температури, озноб, головний біль і слабкість.

Антипригарна сковорода. Фото: скрін youtube

За останні два десятиліття у США зареєстрували понад 3600 випадків тефлонового грипу. У 2023 році було відзначено 267 випадків підозри на це захворювання, що є одним з найвищих показників з 2000 року. Хоча ПТФЕ вважається безпечним при правильному використанні, перегрів сковорідок може призвести до руйнування покриття і виділення шкідливих речовин. Особливо небезпечними ці випаровування можуть бути для людей з респіраторними проблемами та власників птахів, оскільки вони надзвичайно чутливі до токсинів.

Як уникнути тефлонового грипу?

  • Не перегрівайте сковорідки. Використовуйте антипригарні сковорідки тільки на середньому або слабкому вогні. Не залишайте їх на плиті без нагляду.
  • Під час приготування їжі обов'язково забезпечуйте належну вентиляцію. Відкрийте вікно або ввімкніть витяжку.
  • Не розігрівайте порожні сковорідки. Перед тим як почати готувати, переконайтеся, що на сковорідці є їжа або масло.
  • Якщо покриття на сковорідці починає відшаровуватися або з’являються подряпини, краще її замінити.
  • Уникайте тривалого кип’ятіння. Не залишайте сковорідки або каструлі з тефлоновим покриттям на плиті на тривалий час.

Раніше ми розповідали,Ось чому псуються ваші закрутки – який оцет категорично заборонено використовувати під час консервування

Також, Обережно вони скоро знову повернуться: чим небезпечні кліщі для людини

Поделиться сюжетом

Последние новости

Верховная Рада приняла закон: какие нововведения готовятся в армии

"Нафтогаз" предупредил украинцев об отоплении: известно, что нужно сделать перед включением тепла в жилище

Внук и дед из Одессы наладили международный наркотрафик в детских игрушках

Кличко: Столица подготовила к зиме 550 единиц снегоуборочной техники и сделала запас соли и песка

В СНБО отреагировали на фейк z-пропаганды о массированных ракетных ударах

За «обломками» по НПЗ в Саратове стоит Главное управление разведки

Отдых от Dota 2, ведь студия Blizzard готовится к анонсу ремастера Warcraft II

Массированная ночная атака по Одессе: есть жертвы и раненые, жуткие кадры

Как могут измениться коммунальные платежки в 2025 году

"Укрзализныця" оскандалилась из-за русского языка

Переломный момент: Генсек НАТО рассказал, почему войска КНДР в Европе меняют правила игры

Дочь Маска из-за победы Трампа приняла важное жизненное решение

Миллионные долги побуждают к повышению тарифов: вода из крана может стать дорогим удовольствием

Фиксировал размещение военных объектов: ТЦКшник сливал россиянам позиции ВСУ

Войска РФ атакуют ВСУ химическими боеприпасами: за октябрь было более 320 случаев