Банк "Альянс" має бути виведений з ринку після хабаря НАБУ, який давав його адвокат – експерт

Банк "Альянс" має бути виведений з ринку після хабаря НАБУ, який давав його адвокат – експерт

Справа адвоката Олексія Носова, якому висунули підозру у спробі підкупу детективів НАБУ і прокурорів САП, має призвести до виведення з ринку банку "Альянс", оскільки юрист діяв в інтересах фінустанови.

Таку думку висловив політолог Володимир Горковенко, пишуть "Факти".

Напередодні суд обрав запобіжний захід адвокату і партнеру юридичної фірми Miller Олексію Носову, якого підозрюють у спробі передачі $200 тис. хабаря за зміну підслідності. Як стало відомо з судового засідання, Носов діяв в інтересах банку "Альянс". Йдеться про справу щодо розкрадання коштів "Укренерго", яка поставила електроенергію "Юнайтед Енерджі" у березні 2022. Фірма не розрахувалась, банк "Альянс", який надав банківську гарантію за договором, відмовився її погашати. НАБУ завершило розслідування справи про розкрадання 716 млн грн. держкоштів у березні 2024. "Укренерго" вже півтора роки не може добитись виконання рішення Господарсько суду щодо виплати Банком Альянс 1,2 млрд грн за банківською гарантією.

"Ситуація з хабарем Носова – це продовження ланцюжка спроб банку "Альянс" уникнути виконання гарантійних зобов’язань перед державою в особі Укренерго і одночасно ухилитися від відповідальності за співучасть в злочині... У час,коли енергетика так потребує фінансування, – Укренерго вимушене боротися за понад 1 млрд грн, які йому належать по закону. Натомість банк "Альянс" готовий платити щонайменше $200 тис - 8 млн грн! - аби тільки змінити підслідність. З великою ймовірністю можна говорити, що адвокат діяв за замовленням та в інтересах банку, кошти для передачі хабара, очевидно, також були передані йому представниками банку", - зазначає Горковенко.

Участь НАБУ у справі може унеможливити спроби банку уникнути відповідальності. Затягування судових процесів Банку Альянс проти Міноборони свого часу призвело до зменшення виплати у 8 разів. Після заяв НАБУ про намагання вступу у справу про банківську гарантію в якості третьої особи, Банку Альянс почав співпрацю з адвокатським об'єднанням Міллера, ймовірно з метою не допустити участь НАБУ у справі.

Зміна підслідності у справі, за яку адвокат Носов пропонував хабар у 200 тис. дол, потрібна для того, щоб вивести Банк Альянс з розслідування корупційного злочину, що дозволило б зменшити увагу суспільства до справи з банківською гарантією, а також виправдало б відсутність реакції НБУ на порушення банком нормативів регулятора, вважає експерт.

"Необхідність "знизити градус" переслідувань банку у справі "Укренерго" виникає ще й у зв'язку з постійними перевірками Національним банком, який може у будь-який момент вивести неблагонадійну фінансову установу з ринку. Корупційні злочини – це велика пляма на репутації банку. І хабар Носова тільки доводить, що банк не збирався розраховуватися за боргами. І що виводити його з ринку слід якнайшвидше", - каже політолог.

За його словами, регулятор може розглядати справу НАБУ щодо розкрадання грошей держави як один із ймовірних "спускових гачків" для процесу визнання банку неплатоспроможним і введення тимчасової адміністрації в "Альянс".

"Формальних приводів – зокрема, численні випадки невиконання гарантій перед державними компаніями і установами – накопичилось достатньо", - додає експерт.

Поделиться сюжетом

Последние новости

Немецкий генерал рассказал, на сколько "усилили" мобилизацию в Украине: "Цифра выросла..."

Быстрый рецепт харчо из курицы: "Мастер Шеф" дал идеальный ужин за четверть часа

Во Львове простились с зятем Ирины Фарион, погибшим в боях за Украину

Асфальтобетонный завод травит киевлян несмотря на обещание закрыться: жители кричат о помощи

"Такие методы точно не мотивируют": расследуется случай с похищением мужчины ТЦК, видео и детали

Школьники будут дома дольше: сколько продлятся зимние каникулы

Украина в плену дождей и гроз: где ждать непогоду в воскресенье

Если забыли передать показатели счетчика: как сделать перерасчет платежки

Не только вкусно, но и красиво: рецепт десерта с бисквитом и желе для любого случая

От шикарной модели сбегают парни из-за ее странных наклонностей: "Или я, или эти яйца"

Ожидания разные: курс доллара может существенно возрасти, новых цифр следует ожидать уже через несколько месяцев

Будет ли Украина со светом? Эксперты оценили угрозы на зиму

Сын долларовой миллионерши из Хмельницкой МСЭК потерял работу

От 100 до 200 гривен: "Газсети" показали, как сэкономить на голубом топливе

Как защитить дерево черешни зимой: советы садоводов